„În spatele aşa-zisei controverse stă manipularea“ – interviu cu dr. Sandra ALEXIU

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
„În spatele aşa zisei controverse stă manipularea“ – interviu cu dr  Sandra ALEXIU jpeg

Care sînt miturile vaccinării cel mai des invocate?

Se vehiculează pe Internet că vaccinurile conţin mercur, iar mercurul provoacă autismul – unul dintre cele mai întîlnite mituri. Dacă s-ar uita pe prospectul unui vaccin, nimeni la ora actuală n-ar găsi acest lucru, pentru că vaccinurile moderne nu conţin mercur. Dar şi aşa, vreau să lămurim treaba cu mercurul: nu vorbim despre mercurul din termometre, ci despre un compus organic care se numeşte thiomersal, folosit pe vremuri în vaccinurile multi-doză pe post de conservant, care nu avea nici un efect negativ. E ca şi cum ai spune că te intoxici cu clor pentru că mănînci sare zilnic. Sarea conţine sodiu şi clor, dar asta nu înseamnă că noi înghiţim clor şi ne intoxicăm. Thiomersalul nu se mai utilizează astăzi, pentru că majoritatea vaccinurilor sînt astăzi unidoză, deci nu mai au nevoie de conservant. Mai poate fi întîlnit doar în unele vaccinuri gripale, acestea nefiind însă înregistrate în România. La fel, s-a vehiculat „intoxicarea cu aluminiu“. Din nou, nu vorbim despre folia de aluminiu pe care o folosim la împachetarea alimentelor, ci despre un compus organic de aluminiu care are rol imunostimulant, deci ajută anticorpii să se înmulţească în organism și să atingă titrul optim. În lipsa acestui compus din vaccin noi nu putem produce atîţia anticorpi ca să ne putem apăra de boală. Şi, din nou, ca să punem în perspectivă lucrurile, concentraţia de formaldehidă dintr-un vaccin e de mii de ori mai redusă decît cea pe care o găsim într-o pară! A afirma că te intoxici cu metal din vaccin e a vorbi despre ceea ce nu ştii! Pentru fiecare mit care circulă există argumente ştiinţifice care destramă mitul. Şi informaţiile există, dar la fel există şi oameni care ori nu vor să le caute, ori nu vor să le audă. Cît priveşte mitul cu autismul, originea e foarte clară. „Teoria“ a apărut în urma unui studiu făcut de un doctor englez, Andrew Wakefield, care a publicat în 1998, într-o revistă medicală de prestigiu, un studiu pe un număr de 12 copii cu vîrste între 10 şi 12 ani. Acest doctor a vrut să demonstreze că cei 12 copii, anterior normali, au suferit tulburări gastro-intestinale și o regresie de dezvoltare în prezența unor anumiți factori externi, reprezentați de componentele vaccinului combinat care conţinea și vaccinul rujeolic. Vorbim despre vaccinul ROR. Studiul lui a declanşat practic întreaga istorie modernă a mişcării antivaccin. De pomană comunitatea medicală s-a sesizat ulterior, studiul a fost demonstrat ca fiind un fals, dreptul de practică al doctorului a fost retras, căci piatra fusese aruncată.

De ce a fost contestat acest studiu?

În primul rînd, vorbim despre un studiu făcut pe 12 copii! Din start, dacă zici cuiva dintr-un conclav ştiinţific că ai făcut un studiu ştiinţific pe 12 oameni, ţi se va rîde în nas, pentru că nu e un grup de studiu care să poată oferi o concluzie. La baza studiului stătea de fapt dorinţa acestui doctor de a-şi promova propriul vaccin, care să fie făcut separat de vaccinarea combinată. În susținerea acestei concluzii, Andrew Wakefield a folosit fișe medicale modificate, rezultatele testelor medicale ale celor 12 subiecți au fost falsificate, a folosit examinări neconforme ale subiecților. Din cei 9 copii prezentați ca avînd autism, doar 5 au fost de fapt diagnosticați, unii chiar înainte de vaccinare. În spatele poveştii stă un motiv comercial. Deşi e dovedit ştiinţific şi fără tăgadă că nu există nici o legătură între vaccin şi autism, obsesiile continuă. Totuși, astăzi acest vaccin e cel mai studiat din istoria omenirii și vorbim despre cel mai sigur vaccin care există la ora asta pe piaţă.

Aceste obsesii prind teren şi la noi?

Prind, pentru că există mereu o populaţie predispusă la a crede, a înghiţi uşor „teorii“ care n-au bază ştiinţifică, dar au argumente îmbrăcate într-o haină de comunicare foarte strălucitoare. Şi prind liderii teoriilor, oameni charismatici care au lipici la un anumit public şi care folosesc ca trigger şi frica mamei de a nu a avea un copil perfect. Orice femeie e dispusă să facă orice ca să-şi apere puiul. Cum înţelege însă această apărare? Pentru că nu toată lumea are imaginea clară despre vaccinare.

Ce este, pînă la urmă, vaccinarea?

Vorbim, în primul rînd, despre un act de prevenţie, de profilaxie. Sînt, practic, două tipuri mari de vaccinuri, virusuri vii atenuate și virusuri inactivate sau moarte. Un vaccin foloseşte capacitatea naturală a organismului de a se apăra. Fiecare dintre noi avem acest sistem imunitar care vine şi ne apără contra unor agresiuni de orice fel: climă, microbi, alimente etc. În contact cu un stimul extern sau intern agresiv, organismul îşi activează mecanismele de apărare. În cazul bolilor, organismul produce anticorpi, adică ridică „armata“ ca să se lupte cu „agresorul“. „Armata“, în cazul nostru, e formată din mecanismele imune care produc anticorpi, „soldaţi“ care vin să atace armata de agresori – dar, atenție, vorbim despre soldaţi adaptaţi perfect la agresor! Un exemplu e felul în care se întîmplă în cazul bolilor care dau imunitate pe viaţă: dacă facem varicelă, cea mai mare parte dintre noi, un procent covîrșitor, creează anticorpi (rezistenți, definitivi) contra virusului după ce trecem prin boală, iar acești anticorpi ne protejează definitiv, astfel încît niciodată nu mai contractăm această boală. Bineînţeles, există şi persoane care au probleme cu sistemul imunitar şi, în situaţiile astea, rare, organismul nu se mai apără atît de bine şi e posibil să se mai întîlnească cu boala – pe un principiu asemănător funcționează vaccinul.

Vaccinul vine în faţa organismului ca un potenţial agresor, dar cu o virulență absentă, practic el determină doar reacția acestuia. Organismul reacţionează ca şi cum ar veni în contact cu un virus întreg și viu şi îşi activează mecanismele de apărare. Agresorul nu e virusul în sine, ci e o părticică din virus – acestea sînt cazurile de vaccinuri vii, atenuate. Sînt virusuri „anesteziate“, cărora li s-a luat capacitatea de a fi agresive cu organismul, dar cărora li s-a păstrat capacitatea de a incita apărarea organismului. El vine în organism, determină organismul să adune „soldaţii“ să se lupte şi să creeze anticorpi, dar nu poate determina boala, pentru că i-a fost anulată agresiunea. Asta se întîmplă la vaccinurile vii atenuate. Mecanismele moderne permit apariţia de vaccinuri care sînt cu fragmente de virusuri moarte, acel fragment care încă mai poate determina crearea de anticorpi în organism, sau chiar o copie genetică după fragmentul de virus – e ca şi cum ai trage la o matriţă o bucată dintr-un virus. Faci multe matriţe la fel, le bagi în organism, iar organismul e „păcălit“, pentru că vede ceva ce seamănă a virus, creează anticorpi ca şi cum virusul ar fi adevărat, care te apără pentru tot restul vieţii. Astea sînt vaccinurile din virusuri moarte.

Trebuie să înţelegem şi structura unui virus: e precum o ceapă, cu mai multe foi, din care doar anumite foi determină apărarea organismului. Dacă dau la o parte foile care nu stimulează formarea de anticorpi şi le păstrez doar pe cele care mimează agresiunea, organismul ştie cum trebuie să se apere. Astea sînt principalele mecanisme prin care un vaccin ac­ţionează: mimează boala, organismul îşi creează o apărare reală şi, cînd întîlneşte boala, are armata deja instruită. Iar aici e important să înţelegem de ce este nevoie să administrăm mai multe doze de vaccin. Din primele doze se face un instructaj sumar al „armatei“, după care dozele periodice, numite rapeluri, aduc aminte organismului să rămînă vigilent, să aibă reflexele formate.

Întrebarea care sperie multă lume: vaccinul implică riscuri?

Riscuri sînt, ca şi la boală. Cum boala nu oferă imunitate 100% sau pe viaţă, aşa şi un vaccin nu poate oferi obligatoriu această imunitate. Dar trebuie să punem lucrurile în balanţă. Dacă facem rujeolă, de multe ori facem o formă uşoară, bineînţeles, dar total neplăcută. Dar dacă ai ghinion, faci o formă severă, vorbim despre complicaţii, sechele sau chiar de moarte. Există complicaţii precum encefalopatia sau o reacție alergică severă – există situaţii în care acestea apar de la vaccin, dar vorbim despre un caz la un milion de copii vaccinați. În cazul în care faci boala, şansele sînt de 1 la 1000 să faci encefalopatie și încă 2 la 1000 să apară decese. Diferenţa e enormă. Există şi alte complicaţii: un copil poate face rujeolă, formă uşoară aparent, care trece. Dar după aceea apare o complicaţie tardivă de tip paralitic progresivă. Poţi scăpa de boală, dar după un timp se instalează această complicaţie care poate fi prevenită numai prin vaccinare. Altă situație: dacă rubeola apare în timpul sarcinii, practic un sfert dintre copii se nasc cu malformații grave. Deci nu poţi risca. A pune aceste lucruri în balanţă şi a alege să nu vaccinezi, pentru că poţi face o formă uşoară de boală, înseamnă să-ţi asumi acest risc. Cu toate consecințele!

În oglindă, care sînt riscurile pe care le implică nevaccinarea?

Riscul clar e să te îmbolnăveşti. Dacă faci boala şi sistemul tău imun e competent, atunci ai şanse să faci o formă uşoară şi fără sechele. Depinde despre ce boală vorbim, dar dacă nu eşti protejat nici măcar de un sistem imunitar competent, lucrurile se agravează. Iar aici putem să vorbim despre acea „herd immunity“ – imunitatea de turmă. Dacă într-o populaţie bine definită ai mulţi oameni vaccinaţi – 95% e indicele de siguranţă al OMS –, atunci cei care vor face boala şi n-au fost vaccinaţi sînt extrem de puţini, pentru că în jurul lor e o umbrelă protectoare de oameni sănătoşi, practic boala nu pătrunde în acea comunitate. Aici ne referim la protecția celor care n-au voie să se vaccineze, pentru că suferă de anumite boli sau au suferit o imunodeficiență, de exemplu. Imunitatea de grup e bine să creeze acel scut pentru oamenii care nu se pot vaccina. Cînd mai mulţi dintr-o comunitate refuză să se vaccineze, scade acel procent de siguranţă, iar cei care n au cum să se vaccineze nu mai pot fi protejaţi de efectul de protecţie de grup. 

Sandra Alexiu este vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

a consemnat Stela GIURGEANU

fragment din interviul apărut în Dilema veche, nr. 668, 8 decembrie 2016

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Gazprom FOTO shutterstock
Kremlinul nu a făcut rezervările pentru transportarea gazelor în februarie către regiunea separatistă Transnistria
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale „La baza deciziei noastre stau și aceste sondaje de opinie”
Liderii PSD, reuniți în ședința Consiliului Național Politic, l-au validat, marți, pe Crin Antonescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din această primăvară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, după instalarea administrației Trump: „Dacă UE nu este pregătită vom pierde fiecare”
Kelemen Hunor avertizează că Uniunea Europeană riscă să piardă teren în fața SUA dacă nu își adaptează politica externă la administrația Trump, care pune interesele Americii pe primul loc.
horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață sănătoasă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.