În numele tătucului

Dragoș PĂTRARU
Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
În numele tătucului jpeg

Mereu, vorbind de umor, nu spunem prea multe despre laboratorul acestuia. Ne place sau nu gluma și atît. I-am luat lui Dragoș Pătraru o opinie „la fierbinte“, la nervi. Fără glumă. L-am rugat să verse fără zaț tot veninul. Tot. Rar lucru a făcut Pătraru. S-a expus. De ce? Sînt vinovat. M-a interesat starea de fapt a unui om care face umor. L-am provocat să-mi scrie ce este în capul/sufletul lui în momentul în care era abia ieșit din seria de dezvăluiri privind TVR și pe Doina Gradea, proaspăt chemat la Comisia de Cultură. Aici nu mai este vorba doar de umor. Este o stare explozivă. Detalii pentru cei mai puțin obișnuiți cu Dragoș Pătraru și cu emisiunea sa Starea nației. Starea nației și-a asumat misiunea intransigentului în lumea mass-media de astăzi. Face glume pe seama tuturor, Opoziție sau Putere, dar nu face nici un compromis în privința influenței patronale, a celui care dă banii pentru producție. S-a întîmplat în numai cinci ani la colaborarea cu TVR, Digi24 și iar TVR. De cîte ori patronul a impus reguli, de atî-tea ori Starea nației a semnalat situația. Patronii i-au dat avertismente, Starea nației nu s-a lăsat. Recent, Dragoș Pătraru a dezvăluit presiunile Doinei Gradea, actual președinte-director general al TVR. Și, bineînțeles, așa s-a ajuns la anchete, denigrări ale umorului marca Starea nației. Da, citiți de ce este în stare umorul cînd e cenzurat. (E. I.)

Ce înseamnă Puterea care nu ține cont de adevăr și de dreptate – la naiba, care nu ține cont nici măcar de lege – am văzut la audierea din Parlament a doamnei Doina Gradea. În mîna unor slugi, puterea devine o armă letală împotriva democrației. Ce poate fi mai periculos pentru democrație decît o comisie parlamentară – auzi, de cultură – care pune interesul unei găști de partid înaintea interesului public? Și asta se întîmplă de aproape 30 de ani. Cea mai importantă instituție a democrației linge tălpile Puterii, linge tălpile unui tătuc. Și tătuci am avut destui. Iliescu, Băsescu, iar acum, cel mai tătuc dintre tătuci, Dragnea. A cărui fostă secretară e în comisia de cultură. Tot acolo se află, printre bacalbași și pleșoieni, și Diana Tușa, de profesie traseistă. Ajunsă la partidul pe care-l înjura cu foc, Tușa propune ca doamnei Gradea să nu i se poată adresa întrebări la o audiere în Parlament. Nici Zuckerberg, nici băieții de la Google nu au reușit așa ceva. Dar PSD poate. Pentru că PSD nu funcționează avînd în vedere interesul public, ci interesul găștii de partid. Iar gașca de partid a decis să își apere sluga pusă șefă peste TVR, cu misiunea clară de a subordona total, din punct de vedere editorial, postul public de televiziune, în vederea alegerilor din 2019 și 2020 (a se citi douăzeci-douăzeci).

Florin Pîslaru, umbra lui Dragnea, cum este descris prin ziare, m-a anunțat practic ce urmează, în momentul în care am revenit la TVR, în august, anul trecut. „Domnul președinte Dragnea vă transmite bine ați revenit la televiziunea publică“, mi-a șoptit Pîslaru la ureche, mesajul fiind, de fapt: „Sînteți aici nu pentru că v-a adus tanti asta, Irina Radu, sau pentru că aveți un public important, ci pentru că domnul Dragnea, tătucul nostru, al tuturor, a aprobat această mutare.“ Era evident de atunci, pentru noi, că se va ajunge aici. De-aia am și decis să adunăm probe, pentru ca hidoasa mașină de propagandă să nu reușească în demersul pe care de altfel l‑a și încercat: să acrediteze, în cor cu onor conducerea televiziunii, ideea că de vină sîntem noi, cei de la Starea nației, niște oameni puși întotdeauna pe scandal. Și că de fapt nimic din ce susținem nu e adevărat. Amuzant este că, dat fiind ordinul pe unitate, înregistrările nu ar confirma ceea ce spunem noi, că la TVR se dorește control politic total, pe care Gradea îl obține pe căile descrise chiar de ea, ci ne-ar face pe noi detestabili, pentru că, vai, am comis crima de a fi înregistrat niște discuții cu superiorii din TVR, în sediul televiziunii, în timpul orelor de program!

Deși s-a dezbătut intens problema limbajului folosit de Doina Gradea, nu asta este problema. Asta e ultima problemă. Care a fost scoasă în față inclusiv în comisie, unde ilustrul Pleșoianu a ajuns la concluzia că Gradea nu intervine în editorial la TVR pentru că și Pătraru vorbește urît, chiar în public. Da, vizionați audierea mea, dacă nu credeți.

t02 jpg jpeg

Faptele sînt foarte grave. PSD a dat-o afară pe Irina Radu pentru că nu a vrut să execute ordinele venite pe firul scurt, de la partid. Ce i s-a reproșat Irinei? Tonul prea critic al unor producții, între care Știrile, Starea nației, ba chiar Cooltura și Viața satului. Pînă și Universul credinței a intrat în vizorul partidului. Astea au fost temele noii conduceri. După încercări de trei luni, presiuni, amenințări, nu s-a reușit scoaterea din grilă a emisiunii Starea nației. Dar reluarea de pe TVR 2 a dispărut, la insistențele proaspătului condamnat Zgabercea. Un tip fără funcție, dar cu multe combinații financiare și politice în TVR. A dispărut Ora de știri, care a fost înlocuită cu un documentar cu audiență zero. S-a tăiat o jumătate de oră din Cool-tura, că deh, ăștia pe cultură au gura mare și nu cîntă partidul, iar Gabi Gherghescu, de la cea mai vizionată emisiune a postului, Viața satului, a primit un șef nou, fiind acuzat că e prea prieten cu Dacian Cioloș. Pînă și emisiunea religioasă Universul credinței a fost… încredințată unui nou producător. Și nu orice producător, ci chiar nepotul patriarhului. Să fie bine ca să nu fie rău, cum ar spune regele nostru, Gică Hagi.

În timp ce unii semnează contracte pînă în 2019 și sînt premiați generos pentru lipsa de performanță, în timp ce se dau zeci de mii de euro pentru deplasări nejustificate gen Eurovision, cea mai vizionată producție zilnică a postului, Starea nației, se pregătește de ieșirea din grilă.

Dragoș Pătraru este realizatorul emisiunii Starea nației.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.
Agnès Varda (Guadalajara) 18 cropped jpg
Cum tratăm mitocanii
Într-o lume a asertivității, a agresiunii și-a violenței, tandrețea și compasiunea și-au pierdut întrucîtva din valoare.
p 11 jpg
Zigzag despre bun-simț
Deformația profesională mă face să fiu un observator sensibil la manifestările bunului-simț sau ale absenței acestuia.
p 12 jpg
p 13 sus jpg
Bunul-simț al bunelor simțuri
Bunul-simț apare astfel, în această lumină, ca avînd și o dimensiune politică.
p 14 WC jpg
O masă cu bune maniere
Obiceiul însă ar merita să fie menționat în codul bunelor maniere din întreaga lume: conexiunile reale nu se cronometrează.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Trecutul a ajuns la destinație
De cîte ori lăsăm ceva în urmă ne dorim, precum Bolaño, să cîștigăm un vis.
Charles de Gaulle International Airport in France jpg
„Hoarding” emoțional
Strîng și împachetez discuții, situații, gesturi și chipuri.
Vegetarian Sushi Maki roll jpg
Dropii, zimbri sau bouri. I-am mîncat
Poate îmbucurarea papilelor gustative o să fie o apucătură desuetă.
969 11 VladStroescu jpg

Adevarul.ro

Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
The Economist: Încercările armatei ucrainiene de a ocupa Crimeea ar putea duce la disensiuni serioase între Zelensky și liderii occidentali
Revista britanică a relatat că Occidentul se teme de o escaladare a conflictului în cazul unei ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în Crimeea și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă, ca răspuns.
vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.