În căutarea răcorii

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Cînd am decis în redacție să oferim cititorilor noștri un Dosar dedicat răcorii și modului în care ne răcorim, eram, evident, sub puterea caniculei. Striviți de vipie, nu puteam uita că nu acesta este locul nostru firesc. Vorba lui Goethe: „Aerul răcoros al cîmpului – iată locul care ne este propriu, acolo unde duhul lui Dumnezeu anturează omul cu suflul său ca să-l supună unei influențe divine”. Vara asta, nici la București și nici pe cîmpiile patriei, nu prea s-a simțit răcoarea potrivită pentru împlinirea noastră existențială. A cam dănțuit diavolul în termometrele noastre. Așa că am socotit nu doar interesant, ci mai ales util, direct util, să explorăm tema răcorii. Acest Dosar, spre deosebire de altele, are o valoare de întrebuințare nemijlocită, este aproape un „ghid de instrucțiuni” despre cum putem obține răcoarea cînd avem mare nevoie de ea. 

Firește, am invitat în Dosar și climatologi pentru a le afla punctul de vedere cu privire la ceea ce eu cred că sînt întrebările deceniului pentru întreaga omenire: chiar trecem printr-o schimbare climatică serioasă? Și, dacă da, este ea naturală, parte a marilor cicluri ale vieții planetei noastre, sau este produsă de noi, oamenii, care stricăm echilibrul climatic cu activitățile și apucăturile noastre? Ca peste tot, și la noi în redacție chestiunea e controversată. Unii spun că nu e nimic dramatic și alarmant, citînd date meteorologice vechi care indică veri fierbinți și secetoase, învinovățind presa și activiștii anume plătiți care ne fac să credem greșit că trăim o climă în declin; alții spun că, dimpotrivă, e mai rău decît era, că trebuie să fii orb să nu vezi că civilizația noastră, în care lăcomia după profit se potențează cu tendința spre confort accelerat a unor mase tot mai mari de oameni afectează echilibrele naturii. Tocmai pentru că nici noi nu ne potrivim, înțelegem să le discutăm dilematic.

Sensurile răcorii sînt ample în limba și cultura noastră – de la fenomenul meteorologic mult dorit în lunile de vară la mai nou achiziționatul cool din limbajul tinerilor, de la metafora pușcăriei la metafora morții. Nu le-am putut explora pe toate și pentru că numărul de pagini ne limitează teritoriilor de explorare indicate de primele ambiții, dar și pentru că am vrut să vorbim despre sensurile pozitive, benefice, ale răcorii. Astfel, ne-am poziționat mai degrabă în căutarea răcorii decît în bucuria găsirii ei, așa că ne-am uitat cum fac alții, ne-am uitat cum se răcoreau strămoșii noștri (fie ei figuri literare sau bieți anonimi) și am privit un pic de-aproape aparatul de aer condiționat – în alte părți o prezență firească și binevenită, dar la noi, încă, o prezență controversată. Sper să ne răcorim citind! 

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.