Impactul pandemiei asupra educației

Publicat în Dilema Veche nr. 945 din 19 – 25 mai 2022
image

Potrivit unui studiu al Organizației „Salvați Copiii România”, Impactul COVID-19 asupra copiilor din România, realizat în urma consultării a 5.000 de copii din România, din ciclul de învățămînt primar, gimnazial și liceal, prin intermediul unui sondaj online, închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.

„Datele unui sondaj «Salvați Copiii» arată că aproape jumătate dintre copii nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online, iar peste 50% spun că unul dintre riscurile majore ale acestei perioade a fost dependenţa de Internet și, ca atare, expunerea la conținut agresiv și la fake news.

Potrivit aceluiași studiu, 47% din copii au folosit doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online. „Închiderea școlilor și organizarea arbitrară a unor cursuri școlare online, acolo unde a fost posibil și fără instrumente de evaluare a calității procesului de educație, au dus la situații-limită. Una dintre acestea este deosebit de gravă: îngrădirea accesului la educație pentru copiii vulnerabili, fără acces la Internet și/sau la dispozitive care să le permită participarea online. Inechitățile sociale au fost agravate, în cazul copiilor care nu au avut acces la școala online, iar izolarea, marginalizarea și discriminarea au repercusiuni atît educaționale, cît și psiho-emoționale pe termen lung.”

Ce spun copiii:

„47% din copii au avut la îndemînă doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, iar 27,2% din copii au avut materii școlare neacoperite pe durata suspendării cursurilor.

Plictiseala este principala stare resimţită negativ de copii (47,5%), urmată de oboseală (32,7%), tristeţe (27,1%) şi furie (23,2%). Copiii de vîrste mici, în special din ciclul primar de studii, au resimţit mai puternic impactul negativ al izolării. Adolescenţii spun într-o măsură semnificativ mai ridicată că s-au simțit singuri, triști sau furioși. 57,4% din copii au declarat că jocul pe telefon, tabletă sau calculator a fost principala activitate recreativă, urmată de timpul petrecut în faţa televizorului (44,9%) şi de timpul petrecut pe reţelele sociale (40,8%). 7 din 10 copii admit că au petrecut între trei şi patru ore online pe zi, iar 20,7%, peste șase ore. 54,7% din copii recunosc că cel mai mare risc la care au fost expuşi în această perioadă a fost dependenţa de Internet. Informaţiile false se situează pe locul următor, urmate de bullying-ul online.”

Ce recomandă copiii?

„Întrebaţi ce cred că ar trebui să facă autoritățile pentru ca orele școlare online să fie mai atractive și mai utile, 36,7% din copii au propus crearea unui website general care să conțină o bază de date cu lecții și exerciții pentru toate clasele, iar 28,9% au considerat necesară pregătirea profesorilor pentru folosirea aplicațiilor și predarea lecțiilor online. 70,6% din respondenţi au cerut să se asigure curățenia în școală și materiale igienice sau de protecție medicală (măști, dezinfectanți, săpun, hîrtie igienică etc.), iar 40,7% au solicitat autorităţilor programe școlare mai simple și mai potrivite pentru această perioadă, în timp ce 29,6% au considerat important ca autorităţile şi profesorii să ceară permanent opinia elevilor despre schimbările din școală și despre ce trebuie făcut pentru lecții online mai atractive și mai utile.”

(sursa: www.salvaticopiii.ro)

Foto: adevarul.ro

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Seism cu magnitudinea 3,2 în Vrancea. În aprilie, s-au produs trei cutremure
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
image png
Testul de inteligență care i-a încurcat pe români în primăvara anului 2025. Doar mințile supradotate pot găsi rezolvarea ecuației prin mutarea unui singur băț de chibrit
Dragi cititori Click!, astăzi venim în atenția voastră cu un test de inteligență menit să vă pună la încercare memoria și inteligența. Constă în rezolvarea unei ecuații care le-a dat multor internauți bătăi de cap. Tu îl poți rezolva? Și dacă da, în cât timp?
proteste italia foto x png
S-au ars drapelele UE și NATO la un protest al studenților împotriva planului UE de reînarmare
Mii de studenți au protestat vineri, 4 aprilie, în mai multe orașe din Italia împotriva reînarmării Uniunii Europene şi a reducerii fondurilor alocate sistemului educaţional.
tiktok foto pixabay jpg
Conturi false ale unor ofiţeri de poliţie pe TikTok. „Sunt special concepute pentru a induce în eroare cetăţenii”
Ministerul Afacerilor Interne a informat vineri, 4 aprilie, că există „un ecosistem de conturi false” pe TikTok prezentate ca fiind ale unor ofiţeri de poliţie sau chiar pagini oficiale ale MAI sau ale structurilor sale.
ss jpg
Banca din România care oferă cele mai bune dobânzi la depozite în lei, în aprilie 2025. Câți bani câștigi la CEC Bank, ING, Banca Transilvania, BCR sau Raiffeisen
Economisirea prin depozite bancare rămâne una dintre cele mai sigure metode de a-ți crește economiile. În aprilie 2025, băncile din România oferă diferite rate ale dobânzii pentru depozitele la termen.
Captura de un milion de euro în bancnote false de 50 şi 500 de euro
Tânăr de 15 ani depistat cu mai multe bancnote false de 100 de euro
Mai multe bancnote de 100 de euro, care sunt suspecte a fi contrafăcute, au fost descoperite de poliţişti la domiciliul unui adolescent de 15 ani dintr-o comună din județul Vrancea.
grindeanu jpg
Sorin Grindeanu: „Faceţi acest exerciţiu de imaginaţie - Nicuşor, faţă în faţă cu Trump”
Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a declarat vineri, 4 aprilie, că „orice vot care merge spre Victor Ponta merge către Nicuşor Dan”.
UNTOLD UNIVERSE PMB11 jpeg
Untold Universe a semnat un protocol cu Primăria Capitalei, prin Primarul General Nicușor Dan pentru organizarea primului mega festival din București
Începând cu anul 2025, Bucureștiul va fi gazda unui nou proiect de amploare care va purta semnătura creatorilor UNTOLD și NEVERSEA, două dintre cele mai apreciate branduri de festival din întreaga lume.
russell brand Foto Getty Images
Actorul britanic Russell Brand, pus sub acuzare pentru viol și agresiuni sexuale. Patru femei au depus mărturie
Actorul și comediantul britanic Russell Brand a fost pus sub acuzare pentru viol, agresiune indecentă și agresiune sexuală, fapte care ar fi avut loc între 1999 și 2005.