Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În 2022 se împlinește un secol de la fondarea primului stat comunist din istorie: Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Și tot acum, altă aniversare: 31 de ani de la prăbușirea URSS. Cînd s-a destrămat, aproape 300 de milioane de oameni au rămas orfani de comunism. Cei mai mulți nu cunoscuseră alt regim politic. Implozia a produs 15 republici independente. Printre acestea, un stat gigantic, dar slăbit, Rusia. Unul dintre acești orfani ai comunismului e președintele Vladimir Putin. E un admirator al țarului Petru cel Mare. Și un nostalgic al URSS. Dar nostalgia are ca obiect puterea politică, nu ideologia. Pentru Vladimir Putin, destrămarea URSS e o „tragedie”, e „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”. Politica de seducție sau de cucerire pe care o promovează în rîndul fostelor republici sovietice ilustrează ambițiile sale revizioniste. Așa cum și războiul pe care îl poartă acum, în Ucraina, e tot o formă de revanșă, o încercare de a recupera un teritoriu și o istorie pierdute. De fapt, Putin vrea ca Rusia să se poată reafirma drept putere mondială, la același nivel cu SUA ori China, așa cum era odată, în epoca sovietică.
De ani de zile, președintele rus încearcă să însuflețească Uniunea Economică Eurasiatică, unde activează mai multe foste republici sovietice. Fără rezultate concrete: ceea ce se voia a fi o alternativă la Uniunea Europeană a rămas doar un proiect economic virtual. Numeroase state din sfera de influență a Moscovei sînt atrase mai degrabă de piața europeană și văd un viitor mai sigur, mai frumos în Occident decît sub oblăduirea Rusiei. Războiul politic și economic pe care îl poartă Putin în regiune pentru a păstra autoritatea asupra acestor state e motivat de aceleași ambiții imperiale. Occidentul a subestimat de multă vreme importanța acestei traume post-imperiale a Rusiei.
Un sondaj recent legat de relația afectivă cu URSS arată că oamenii regretă în primul rînd stabilitatea socială și statutul de mare putere pe care țara le avea comunism. Părțile întunecate, pe de altă parte – cum ar fi penuria alimentară, frigul din case, persecuția politică etc. –, sînt uitate de mulți. În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic. Pentru că – vorba unui celebru cîntec de Phoenix – „Timpul nostru s-a scurs / În umbra marelui URSS”.