Iernatul oilor negre

Vlad TĂUŞANCE
Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Iernatul oilor negre jpeg

Stau în șlapi, mă uit la mare și ignor niște termene de predare. Sînt pe drum de o lună și jumătate, cu copil și cu laptop cu tot, nu neapărat în ordinea asta. Am făcut mici de Revelion în Cambodgia și voi prinde sărbătorile Anului Șobolanului de Metal într-un orășel din Vietnam. Dacă se aliniază bugetele, voi încasa niște facturi în timpul ăsta. Sînt ceea ce se numește un freelancer călător. Și nu mă laud cu asta. Decît pe Instagram, dar rar.

Capitalismul mutat la terapie intensivă încearcă să-și justifice prin freelancer‑i relevanța. Iată, cetățeni, prin inițiativă și diligență, poți să devii propriul tău patron, proprietarul fericit al destinului tău. Iată, copile, dacă tragi tare la info și înveți engleză, poți să experimentezi libertatea în stare pură, ba chiar, dacă ai și un pic de noroc, să dai din tastatură prin paradisuri tropicale.

În fapt, mă simt ca o dovadă a eșecului capitalismului, un condamnat fără vină la tăiat de facturi a cărui singură rebeliune autentică este mica evaziune fiscală și unică libertate - arsul de kerosen în zboruri lungi. Nu fac asta din pasiune sau vocație, o fac pentru că, în lumea salarială, pentru mine nu mai este loc, iar cea antreprenorială îmi repugnă. Sînt incapabil să nu dau cu pumnul în masă cînd aud tîmpenii din partea unui șef. Sînt incapabil să aștept cuminte salariul și să accept că o lună liberă pe an este suficientă pentru o ființă umană. Toate rezervațiile în care mă puteam refugia pe vremuri – jurnalismul, scenaristica, cluburile, literatura – au devenit aziluri de noapte arhipline sau s-au închis de-a binelea. Sînt prea bătrîn ca să nu-mi plătesc chiria și datoriile, sînt prea tînăr ca să mă închid în mașină și într-o comună suburbană.

img 20200117 wa0012 jpg jpeg

Freelancing-ul pare, de la distanță, o vacanță, o plimbare lejeră și boemă prin grădina plăcerilor. În fapt, este o Legiune Străină. Pe cont propriu. Te așteaptă cu brațele deschise, nu pune întrebări despre ce și de ce vrei să lași în spate – depresii, eșecuri, frici. Nici tu nu vei pune prea multe întrebări, dacă nu vrei să-ți complici balanța fiscală. În rest, „Marche ou creve!“. Mergi sau crapă. Muncește, mai ia un contract, răspunde la e-mail, scoate tot ce ai mai bun. Nu te opri. Nu ai cum să te oprești, poți doar să te duci cît mai departe.

Nu cer compasiune pentru alegerile mele. Îmi cer iertare prietenilor rămași și celor pierduți pentru șanțul pe care zece ani de tras din toate pozițiile mi l-au săpat în frunte. Nu sînt supărat, nici mizantrop, doar lucrez pe cont propriu. În timp ce ne bem cafeaua, nu o să-ți dau prea multă atenție, o să-mi verific maniacal telefonul, depănînd din degete, ca pe mătănii, programele de mesagerie. Nu sînt sociopat, sînt freelancer. Deși văd similitudinile. Am scris comunicate de presă de la o masă de nuntă și drepturi la replică dintr-o benzinărie de pe autostradă în drum spre mare. Am făcut prezentări pe Skype la munte și la mare, în timp ce-ai mei așteptau să pună masa. Am băut bere în videocall-uri din Saigon, Barcelona și Fuerteventura. Spre disperarea tuturor.

img 20200117 wa0016 jpg jpeg

Sînt zeci de români în Asia, sfidînd fusul orar cu laptop-ul deschis, iar asta doar din lista mea de Facebook. Unii completează Excel-uri și status-uri într‑un ashram, căutînd comisionul iluminării. Alții fac micul trafic pe Amazon, visîndu-se blogger-i de călătorie. Probabil sînt mii, celebrați de proletariatul corporatist ca niște eroi. Ei ne văd ca pe niște fantome, bîntuind între lumi, în căutarea wi-fi-ului, cu o nucă de cocos în mînă și bateria externă în cealaltă, fără timpul sau puterea de a strînge altceva între degete, căutînd rămășițele rîncede ale autenticului și libertății. Singuri printre turiști. Singuri printre localnici. Singuri față de cei rămași în urmă.

Mitologia capitalistă ne spune „nomazi digitali“. Sîntem, de fapt, precarii de lux, lucrători cu ora, căpșunarii cîmpurilor like-urilor și ai consultanței de toate felurile. Specii parazite ale rețelei globale care vinde fast-nothing. Uneori sîntem fericiți. Nomazi, da. Dar mai aproape de șatră decît de Bill Gates. Mereu în mișcare, cunoscînd mereu oameni noi, sigur. La fel ca Jidovul Rătăcitor. De la un punct încolo, drumul te schimbă. Hainele mele pentru două luni încap în rucsacul de laptop. Casa, oricum închiriată, își pierde încet-încet contururile și sensul, devine doar o pauză între două călătorii.

img 20200117 wa0011 jpg jpeg

Păstrînd proporțiile și analogiile mai aproape de casă, punem în scenă o nouă formă de transhumanță. Ne ducem, măcar o dată pe an, oile negre spre locuri cu iarbă mai verde și soare mai bun. Sîntem propriii noștri ciobani și propriii noștri cîini de stînă. Avem judecata noastră și potecile noastre. Citim în Accuweather și Momondo cele mai bune momente de plecare, căutăm semne și încuviințări de la client pentru a potoli tremurul care ne apucă prin noiembrie și mai. Am ajuns, împinși sau grăbiți, să trăim la marginea satului, pe care oricum de-abia așteptăm să-l părăsim. Care sat tocmai scrie niște balade, aparent flatante, despre noi.

Vlad Tăușance este consultant de strategie.

Foto: Anastasia Alexa

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.