Horoscopul călătorilor

Ana-Maria CAIA
Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Gromovnice şi rojdanice: despre viitor din trecut jpeg

Dacă vă sună cunoscut numele lui Neti Sandu și știți și ce culoare de păr are Urania, citind acest articol vă veți da seama de imensa mea incompetență în domeniul zodiilor. Deși mi-am dat silința să pătrund cu mintea tainele astrologiei, acest lucru s‑a dovedit peste puterile mele, dar asta nu înseamnă că nu puteți lua de bune recomandările mele de mai jos. În definitiv călătoriile sînt tot o joacă, chiar dacă, uneori, mai serioasă decît zodiile.

● BERBEC – Hotărîți pînă la încăpățînare și iuți la mînie, Berbecii merită în acest an o călătorie în chiar patria mîndrilor berbeci. Deși își zice Kiwiland, Noua Zeelandă ar trebui să se rebranduiască în Sheepland, avînd în vedere că populația de păsări kiwi scade, iar cea de oi este de 10 exemplare pe cap de locuitor uman. Dincolo de plăcerea de a admira cele mai frumoase cornute pe cele mai perfecte dealuri verzi, Berbecii-oameni își vor putea încerca spiritul de aventură mult scos în evidență de astrologi într-o serie de sporturi extreme la care nici nu te-ai gîndit: datul cu zorbul (te bagi într-o bilă de cauciuc care sare pe pantele neo-zeelandeze), aruncatul cu capul în jos de pe clădiri de peste 100 de metri, legat cu o funie elastică, ori rafting-ul pe niște rîuri frumoase ca-n Rai și zbuciumate ca-n Iad.

● TAUR – Astrologii de serviciu spun despre Tauri că sînt atît de buni la învins dificultăți încît și le provoacă singuri. Ceea ce mă duce cu gîndul la o ascensiune bravă pe Kilimanjaro, pînă sus în vîrf, la 5895 de metri, acolo unde peisajul e perfect și aerul atît de rarefiat că nu se poate să nu te întrebi la ce naiba ți-a trebuit. Partea bună a poveștii e că pînă la vîrful cu pricina bîntui prin păduri tropicale și peisaje selenare, schimbi anotimpuri și tipuri de climă, te împrietenești cu cei mai blînzi ghizi ai lumii și te‑n­tîl­nești, contrar așteptărilor, cu alte sute de turiști, dacă nu mii, care își încearcă, tot tăurește, limitele. Succes!

● GEMENI – Știu că Gemenii sînt plini de energie și de alte calități fără seamăn, dar să nu ne pierdem în aceste amănunte și să luăm lucrurile ca atare. Recomandarea mea pentru un Geamăn care se respectă este Kodinhi, un sat din sudul Indiei, statul Kerala, renumit în întreaga lume pentru multele perechi de gemeni care se nasc în el. Partea bună e că nu vă trimit la admirat perechi identice de oameni, ci în patria Ayurvedei și a junglelor incredibile, prin care bîntuie încă tigri și alte lighioane din Cartea Junglei. Satul e înconjurat de niște canale cu apă dulce care se varsă în Oceanul Indian, pline de bărci luxoase pentru turiști și de creveți cît antebrațul. Nu mai stați pe gînduri, dragi Gemeni, că vă fuge norocul.

● RAC – Logic ar fi ca Racului să-i fie dragi călătoriile cu spatele, dar ce știu eu despre logica zodiacului? E o zodie feminină, îndrăgostită de perle, așa că să le combinăm pe astea toate și… Abracadabra!… ne iese Hong Kong. Să vă și explic: în Hong Kong există un funicular care urcă pe vîrful Victoria, mai sus de zgîrie-norii de pe insulă, cu spatele, are străzi întregi pe care se vînd numai perle (artificiale și naturale) și e o destinație de cumpărături amețitoare. Poți să cumperi non-stop zile la rînd, card plin să ai, credeți-mă, înțepenește Milano-ul de ciudă cînd aude de Hong Kong.

● LEU – Vă așteptați să vă dau soluția ușoară, cu safari în Africa, pe lîngă Lion King. Nu, nu, horoscopul trebuie să fie imprevizibil, așa că leii trebuie să meargă anul acesta în Singapore – în traducere din sanscrită, Orașul Leu. O să le pice bine, înfumurați cum îi știm, pano­ra­ma din viitor a metropolei, grădinile ei suspendate, piscinele ei la mare înăl­țime, sentimentul de creștere, prosperitate, perfecțiune, bogăție care colcăie în fiecare cotlon al portului asiatic. Nu trebuie să rateze hotelul Raffles pentru o experiență colonială, desigur contrafăcută, dar cine are vreme să se ocupe cu așa ceva cînd te simți împăratul universului?

● FECIOARĂ – Sensibil, simplu și meditativ, nativul din Fecioară merită să călătorească pentru suflet mai mult decît pentru trup. Dacă cumva, dragi Fecioare, vă simțiți așa cum zice horoscopul despre voi, alegeți Israelul și Teritoriile Palestiniene pentru o călătorie care să vă semene. O oprire pe Muntele Ispitirii din Ierihon s-ar putea să fie momentul culminant al experienței. În rest, dacă sînteți o Fecioară mai atipică sau mai prefăcută, să zicem, Tel Avivul poate transforma călătoria în Țara Sfîntă într-o tură de aventură și plăcere. Cluburi, restaurante, plaje, artă.

● BALANȚĂ – Îmi cer scuze în avans de la nativii din Balanță. Dacă pînă acum am vînat în documentare calitățile zodiilor, fix aici m-am plictisit de ele și am căutat viciile. Balanțele pot fi niște desfrînate/desfrînați, poftitori la lux și plini de vanitate. Mergeți la pierzanie în cartierele romane de pe malul Tibrului, avînta­ți‑vă în noapte la petreceri secrete în vile străjuite de statui, îmbibați-vă de senzualitatea unui oraș care cunoaște virtutea și păcatul în aceeași măsură. Vă ține?

● SCORPION – Soțul meu e Scorpion și lui îi place la Londra, așa că voi pre­supune, în numele Asociației Mondiale a Astrologilor Amatori, că tuturor Scorpionilor le place la Londra. Ah, dulci dimineți începute în pub-uri care nu vînd cafea, amieze vînînd rațe aromate în restaurantele din China Town, după‑amieze pierdute pînă spre seară în galeriile de artă greco-romane din British Museum, seri în Soho sau în vreun club de ­jazz, nopți efervescente pe stradă! Vă invidiez, dragi Scorpioni, că vă place atît de mult Londra!

● SĂGETĂTOR – Revin la o metodă de prezicere folosită mai sus și le spun Săgetătorilor că destinația anului va fi pentru ei Bhutan. Un stat himalayan unde se trage mult cu arcul și unde se măsoară bogăția în fericire. Sînt ciudați bhutanezii ăștia, budiști pînă în măduva oaselor, liniștiți și iubitori de natură, cu temple splendide și festivaluri care-ți întorc și mintea, și sufletul pe dos. Atenție, trebuie să vă programați plecarea din timp, Bhutan acceptă un număr limitat de turiști pe an.

● CAPRICORN – Dragă Capricornule, am aflat despre tine că nu-ți plac experimentele și vrei să mergi la sigur. Așadar, te scutesc de eventuale experiențe sălbatice ori de ținuturi cu prea multe date necunoscute și te îndemn să mergi în Madeira, o insulă de o copleșitoare frumusețe, unde se practică turismul de lux, pentru oameni așezați. Alege un grand hotel, nu te zgîrci, ia un ghid, bea vin de Madeira (consum moderat), cutreieră munții acoperiți de păduri de dafin și fă baie în ocean. Un om așezat ca tine sigur merită așa o călătorie.

● VĂRSĂTOR – Vărsătorul se dă în vînt după nou, e creativ și activ și excentric, așa că nu văd de ce nu s-ar băga în­tr‑un tur de țări care nu strălucesc pe harta turistică convențională a lumii. Să zicem, de pildă, Africa de Vest, Senegal și Gambia – muzică, parcuri naționale de-o rară sălbăticie, plaje pe care le împarți cu cîte o vietate din alt regn decît cel uman, crocodili, girafe, rinoceri, baobabi. Tot tacîmul. Atenție, deși acum nu mai e nici un pericol, anul trecut în regiune au fost raportate cazuri de Ebola, așa că înainte de a cumpăra bilete de avion, dați un search pe net cel puțin.

● PEȘTI – Mi-a sărit în ochi că Peștii au calități paranormale, așa că pe asta o să mergem. Destinția aleasă trebuie să fie New Orleans și voodoo trebuie să fie povestea pe care nativul din Pești, așa paranormal cum e, să o vîneze. Dacă o tură prin cimitirul St Louis, unde-și doarme somnul de veci regina voodoo Marie Laveau, nu va activa în voi vreun dar al clarviziunii, sigur o va face un tur prin barurile vestite ale orașului, din cocktail în cocktail pînă dimineața.

Așadar, dragi zodii, călătorii sprintene să aveți, mai ales că pe 8 februarie, după zodiacul chinezesc, începe anul Maimuței. Să vă țineți tare și să vă comportați ca niște oameni și‑a­casă, și-n deplasare.

Ana-Maria Caia este redactor-șef al revistei Șapte seri. A publicat volumul de proză scurtă Opt povestiri, Editura Tandem Media, 2015.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image