Hai la joc!

Publicat în Dilema Veche nr. 478 din 11-17 aprilie 2013
Hai la joc! jpeg

- argument -

„Jocul este mai vechi decît cultura, pentru că noţiunea de cultură, oricît de incomplet ar fi ea definită, presupune, în orice caz, o societate omenească, iar animalele nu l-au aşteptat pe om ca să le înveţe să se joace.“ Aceasta este chiar prima frază (şi favorita mea, dacă pot spune astfel) din Homo ludens, celebrul eseu în care Johan Huizinga a pus totul cap la cap pentru a demonstra importanţa culturală a jocului. Dosarul de faţă însă nu se ocupă de partea teoretică a chestiunii, ci tocmai de elementele ei practice. De practica jocului.

Dacă e adevărat că civilizaţia se naşte şi se dezvoltă prin joc, la fel de adevărat este şi faptul că jocul vorbeşte, uneori cît se poate de direct, şi despre starea societăţii la un anumit moment al ei. Cît de ludic (şi ludic în ce fel) este homo ludens al momentului? Acel homo ludens postat în faţa unui screen (de laptop, smartphone, iPad) pe care-l atinge şi în care se oglindeşte, conectat permanent la reţelele de socializare, avid să fie mereu şi cît mai prezent „în joc“.

Cum se mai joacă oamenii şi, mai ales, de ce? Care sînt formele şi funcţiile ludicului în acest moment? De-a ce se mai joacă copiii şi care mai sînt jocurile adulţilor? Le controlăm sau sîntem dependenţi de ele? Le folosim sau sîntem folosiţi prin jocuri, în această vîrstă a civilizaţiei obsedate de timp, de ideea de eficienţă şi libertate?

Toată lumea se joacă şi fiecare o face cu alt scop, cu implicări diferite, cu variate aşteptări. Căci nenumărate sînt chipurile jocului. Jocul e competiţie şi cîştig, jocul e loisir şi entertainment, jocul e relaxare şi evadare, jocul e cunoaştere şi explorare, jocul e intimitate şi expunere, jocul e seducţie şi posesie, jocul e fantezie. Ce forme mai ia astăzi fantezia?

Omul luptă pentru ceva sau joacă pe ceva – mai spune la un moment dat Huizinga – iar dosarul de faţă încearcă să afle nu doar cum ne mai jucăm, dar şi ce mai punem noi astăzi în joc. (Marius Chivu)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

donald trump in congres foto x jpg
Taxele lui Trump ar putea afecta grav o categorie din electoratul său. De ce se tem republicanii din Congres
Republicanii din Congres sunt îngrijorați că prăbușirea pieței provocată de tarifele impuse de președintele american Donald Trump afectează grav o categorie importantă pentru partidul lor.
horoscop zilnic jpg
Două zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap înainte de Paște. În Săptămâna Mare au parte de noroc la bani, oportunități, dar și de adevărate minuni
În Săptămâna Mare, când toată lumea se pregătește pentru Paște, două zodii se bucură de o atenție specială din partea Universului. Se spune că Dumnezeu le pune mâna-n cap, aducându-le o perioadă de noroc, în special în plan financiar, și chiar oportunități deosebite. Aceste semne zodiacale, aflate s
Evghenia Gutul FOTO Facebook jpg
Bașcana regiunii proruse Găgăuzia, Evgheniei Guțul, a scăpat de gratii după 20 de zile de arest
Evghenia Guțul, încătușată pentru încălcări legate de campania electorală pentru alegerea sa în funcția de bașcană a Găgăuziei din 2023, a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Victor Ponta Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Victor Ponta: „Eu nu am simțit că serviciile au decis cine o să fie președinte, prim-ministru”
Victor Ponta, fost premier și președinte PSD, actual candidat independent la alegerile prezidențiale, a afirmat într-un interviu pentru „Adevărul” că în ultimii ani nu a simțit că serviciile au decis cine o să fie președinte sau premier, punctând că lucrurile trebuie să rămână așa.
silvestru sosoaca jpg
„Să se mărite cu Makaveli ăla și să-i ia lui numele”. Fostul soţ al Dianei Şoşoacă vrea să facă apel la decizia de divorţ
Silvestru Șoșoacă este de două ori supărat după ce magistraţii au decis oficial desfacerea căsătoriei dintre el şi Diana Şoşoacă.
Banner Raluca Moianu
Primele declarații ale Ralucăi Moianu, bunică la 55 de ani: „Bebelușul Carol e leit mama lui. Papă bine, va fi dolofănel!”
Primele declarații ale Ralucăi Moianu, bunică la 55 de ani: „Bebelușul Carol e leit mama lui.”
image png
Trucuri pentru ouă perfecte de Paște. Cum să le fierbi fără să crape și ce trebuie să pui în apă
Majoritatea gospodinelor vopsesc ouăle în Joia Mare, sau Joia din Săptămâna Patimilor, cea dinaintea Paștelui. În 2025, Joia Mare cade pe 17 aprilie, astfel că persoanele care vor să respecte tradița le pot vopsi atunci. Cu toate acestea, există o problemă destul de des întâlnită: ouăle crăpate. Ce
autospeciala politie jpg
Zeci de turiști înșelați de o femeie de afaceri care promitea cazare în stațiunile de pe litoralul românesc
O femeie din Constanța, administrator al unei firme, este cercetată pentru înșelăciune și evaziune fiscală, fiind acuzată că a înșelat zeci de turiști promițându-le cazare, dar nu a respectat acordurile.
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
Ce metodă a găsit un patron român care nu mai găsește mecanici pe care să-i angajeze: „Știți ce o să fac din service?”
Într-o perioadă în care piața muncii din România se confruntă cu un deficit acut de specialiști în domeniul tehnic, Cătălin, un tânăr antreprenor din Câmpina, județul Prahova, s-a lovit de o problemă tot mai des întâlnită în industria auto: lipsa mecanicilor calificați.