Grecia. Povestea unui faliment repetat

Dan POPA
Publicat în Dilema Veche nr. 403 din 3-9 noiembrie 2011
Grecia  Povestea unui faliment repetat jpeg

În anul al şaptelea vei face iertare. Iertarea însă va fi aceasta: tot împrumutătorul, care dă împrumut aproapelui său, să ierte datoria şi să n-o mai ceară de la aproapele său sau de la fratele său, că s-a vestit iertarea în cinstea Domnului Dumnezeului tău.  (Deuteronom, cap.15,1-2) 

Era tot prin octombrie şi era tot cald, spun cronicarii. Sîntem în secolul al IV-lea cînd Grecia îşi declară, pentru întîia oară, falimentul. Împrumutase de la Templul din Delos (un fel de centru financiar al vremii) o sumă dublă faţă de ceea ce producea întreaga ţară într-un an. În termeni de economie, datoriile grecilor erau echivalente cu 215% din PIB (Winkler, 1933). Astăzi sînt pe la 180%, ca să menţinem ordinea de mărime. Întrucît nu mai avea de unde să-şi achite datoria, cei din Templu au renunţat la cca 80% din valoarea ei (au făcut ceea ce azi se cheamă un haircut) şi în cele din urmă cei din Templu au pierdut enorm. Tot pentru comparaţie, azi se discută despre un haircut de 60%, iar de pierdut ar pierde băncile – principalii finanţatori ai statului elen. 

Un război prea costisitor

În 1826, istoria se repetă. Grecia falimentează iar. În plus, i se interzice accesul pe pieţele internaţionale vreme de 53 de ani. Era în vremea Războiului de Independenţă (început la 1821, detalii mai jos), cheltuielile erau mari, iar speranţa elenilor de a cuceri şi a se îmbogăţi nu avea şanse de izbîndă. După cucerirea Imperiului Bizantin de către turci, cea mai mare parte a Greciei a trecut sub stăpînirea otomanilor. Evident, grecii s-au mai răsculat, au înfiinţat chiar şi Eteria (care avea misiunea de a organiza rebeliuni – prima începînd chiar în Ţara Românească, dar a fost rapid înăbuşită de otomani). Între diferitele facţiuni elene au izbucnit, la un moment dat, conflicte, care au dus la declanşarea unui adevărat război civil. Între timp, otomanii au negociat cu Muhammad Ali (Egipt), care l-a trimis pe unul dintre generalii săi, Ibrahim Paşa, să lupte pentru înăbuşirea rebeliunii elene, Ibrahim urmînd să primească anumite porţiuni din Grecia. Pînă la sfîrşitul anului 1825, cea mai mare parte a Peloponezului trecuse sub controlul Egiptului. În aprilie 1826, Grecia declară falimentul. Războiul costase mult prea mult.

1843, alt faliment. Între timp venise pe tronul Greciei un prinţ german, Otto, şi încercase să reformeze economia. Probabil că ritmul reformelor i-a deranjat pe greci, care au pus la punct lovituri de stat şi conspiraţii, cea mai puternică avînd loc în septembrie 1843. Grecii împrumutaseră 60 de milioane de drahme în urmă cu 11 ani de la Franţa, Rusia şi Marea Britanie, pentru a-şi reface economia în urma Războiului de Independenţă. În 1843, Otto, prinţul bavarian instalat Rege al Greciei de către britanici, declara că nu mai poate să-şi achite datoriile. Omul era un inovator (a înfiinţat Parlamentul bicameral, a impus o nouă Constituţie, dar cam degeaba…). Automat, banii necesari economiei au fost furnizaţi de către Banca Naţională, întrucît nimeni nu mai dădea doi bani pe promisiunile Greciei.

„Regret, sîntem în faliment“

1893, un alt faliment declarat şi asumat de Grecia. Are loc o nouă scutire de la plata datoriilor, întrucît altfel nu aveau cum plăti (haircut: 70). Unii greci se îmbogăţiseră (comercianţii şi armatorii), Piraeus a devenit un important port al comerţului internaţional, dar majoritatea populaţiei o ducea prost. Veniturile la buget erau compromise încă din 1890, dar falimentul oficial a fost declarat abia în 1893. Sătui de promisiuni şi de bani nereturnaţi, finanţatorii străini au impus un consiliu extern care să administreze veniturile şi cheltuielile Greciei. La 10 decembrie 1893, prim-ministrul Trikoupis, în faţa parlamentului, a rostit una dintre expresiile cele mai memorabile din cariera sa politică: „Regret, sîntem în faliment“. Pentru a-şi finanţa programul iniţial, Trikoupis luase şase credite în valoare nominală de 630 de milioane de franci. Trikoupis pariase pe realizarea dezvoltării economice prin atragerea investitorilor străini şi pe construcţia infrastructurii. Dobînzile ridicate oferite i-au convins pe investitori să împrumute statul grec. Prin 1893, cca 67% din veniturile la buget erau destinate plăţii ratelor de împrumut. Economia greacă a fost, astfel, prinsă într-un cerc vicios al îndatorării excesive. În acest timp, încetinirea creşterii economice din Europa de Vest şi America de Nord a dus la contracţia comerţului mondial. Preţurile cu ridicata pentru bunurile importate, cum ar fi textilele, grîu şi coacăze, s-au prăbuşit. Statele au recurs la măsuri protecţioniste, exporturile greceşti au fost afectate negativ. Rezervele Băncii Naţionale a Greciei s-au dus pe apa sîmbetei, iar drahma s-a depreciat masiv. O să rîdeţi, dar un important rol l-au avut coacăzele, din care Grecia exporta puternic. Preţurile au scăzut în 1890 cu 70%. Prăbuşirea exporturilor de coacăze a avut grave consecinţe sociale şi economice şi a contribuit la falimentul ţării. Trikoupis a pierdut alegerile din 1895 şi a murit un an mai tîrziu la Paris.

Sute de alte cazuri

Apoi, în 1932 alt default. Economia mondială cunoştea ceea ce urma să se cheme Marea Depresiune. Grecia a impus un moratoriu privind plata datoriei sale externe în 1932. Grecii ca grecii, dar aproape toate ţările lumii au avut episoade de incapacitate de plată. Între 1820-2003 au existat sute de restructurări ale datoriilor statelor, foarte puţine fiind cele care au scăpat de acest lucru. De regulă, restructurările veneau după perioade dificile din punct de vedere economic (războaie, recesiuni sau, pur şi simplu, împrumuturi de fiţe, cum au făcut cîţiva regi francezi). Austria şi-a restructurat datoriile în 1802 şi 1868, după ce a pierdut războaie. Spaniolii (1831) şi  chinezii (1921) au trecut şi ei printr-o restructurare a datoriilor în urma unor războaie civile.

Ca element comun al tuturor restructurărilor – cei care deţineau creanţele erau în majoritate companii sau asociaţii private, nu alte state. La fel ca şi acum, de fapt. Printre puţinele ţări care nu au dat faliment niciodată în istorie se numără Canada, Australia, SUA (la nivel federal) şi cîteva state arabe. În perioada primelor default-uri din istorie, creditorii se adunau într-o adunare şi încercau să se înţeleagă precum vulturii la împărţirea prăzii. Uneori reuşeau s-o facă, alteori discuţiile se prelungeau cu anii. Cea mai lungă asemenea negociere a durat 14 ani, şi s-a petrecut în 1870, cînd cu restructurarea datoriilor Spaniei.

E drept, sumele cu care se intra în default erau infinit mai mici. La 1906, totalul insolvenţelor scăzuse de la 300 de milioane de lire sterline la numai 25 de milioane (Mauro, Sussman şi Yafeh, 2006). După default-ul ţărilor africane din anii 1970 (Zair, Sudan), clubul creditorilor se organizează şi apare Clubul de la Roma.

Cum se face o restructurare de succes?

O restructurare de succes a datoriilor se face prin:

1) Acordarea unei perioade de graţie. Statului falimentar i se acordă o perioadă de graţie în care nu i se cere plata ratelor, dar i se cere să facă reforme dure şi curăţenie în ograda cu bani. Vi se pare cunoscută metoda? Aşa este, se practică şi azi, pe alocuri, la recomandarea FMI.
2) Se aplică un moratoriu de plăţi (ştergerea unei sume din datorie) şi/sau extinderea maturităţii împrumutului. Asta fac şi băncile cu clienţii. Ai avut împrumut scadent la anul? Lasă, ţi-l prelungim pe încă doi ani, dar, fireşte, o să-ţi creştem puţin dobînda.
3) Reducerea dobînzii împrumutului. Nu mai plăteşti 5% că nu ai cum. Plăteşti 4,99 – că ştim că poţi, dar nu vrei.
4) Înfiinţăm un consiliu care se va ocupa el de încasarea banilor la buget, consiliu format din cinci reprezentanţi ai creditorilor şi unul al datornicului, de sanchi. Este cazul Greciei (1898), Paraguay (1855), Egipt (1876), Turcia (1881), Serbia (1895). Practic, statele îşi pierd controlul finanţelor publice, iar creditorii fac cam ce vor ei, ca nişte recuperatori de treabă.

Singura diferenţă între atunci şi acum este aceea că, azi, sistemul bancar este globalizat. În rest, povestea e aceeaşi. De fapt,  problema nu e că grecii sau spaniolii sau italienii sînt îndatoraţi, ci că cineva continuă să le împrumute bani. Iar cei care împrumută ar putea deveni noile victime. Pînă la urmă, deşi pare o criză a datoriilor suverane subprime, eu rămîn la ideea că discutăm în continuare de o criză bancară. Să presupunem prin urmare că Grecia falimentează sau că iese din zona euro. Teoretic, mai reduci un principal, mai tai din dobîndă, mai amîni o plată, că doar state sîntem. 

Restul e o poveste pe care sigur aţi văzut-o: finalul din Zorba. O uriaşă investiţie se prăbuşeşte, banii se duc naibii, totul se dărîmă, iar Zorba, privind toate astea, se ridică şi încinge un sirtaki. În fond, nu sînt banii lui. Asta face Grecia acum.

Dan Popa este jurnalist economic la HotNews. Semnează blogul economico-bancar www.hymerion.ro.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Concluzia reporterilor de la Casa Jurnalistului despre întreg episodul lui Horațiu Potra: „Mercenarul este liber să meargă unde vrea”
Casa Jurnalistului a relatat într-o postare întregul episod cu protestul organizat de Horațiu Potra, întâlnirile candidatului Georgescu cu Eugen Sechila și mercenarul din Africa și eliberarea lui Potra la decizia judecătoriei Ploiești.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani
Rusia Ungaria gaz FOTO Shutterstock
Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești, fără să încalce sancțiunile impuse de SUA
Ungaria a găsit o soluție pentru a plăti gazele rusești fără a încălca sancţiunile americane, a anunţat vineri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.
Cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Profimedia jpg
Guvernul Austriei oferă un „bonus de întoarcere” refugiaților care se duc acasă în Siria
Guvernul austriac a anunțat vineri că oferă câte 1.000 de euro refugiaților sirieni care se întorc înapoi în țara de origine, potrivit Reuters.