Gol superb marcat de partid

Sebastian ZACHMANN
Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Gol superb marcat de partid jpeg

E toamna anului 2000. Sfîrșit de septembrie. Ora 2 noaptea. Într-un cazinou din centrul Capitalei își face apariția președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, alintat Mitică. Tensiune, ruletă și fum de țigară. Mitică se încălzește pentru meciul carierei: dimineață îl va înfrunta pe Gino Iorgulescu pentru încă un mandat în fruntea Ligii. Mitică versus Gino. Mitică e mîhnit. Presa îi acordă lui Gino statutul de mare favorit.

În aceeași noapte, în același cazinou, intră principalul sponsor al echipei Steaua București. Numele său: Gigi Becali, la acea vreme o stea mediatică în devenire. Îi dăm cuvîntul domnului Gigi Becali: „Mitică mi-a spus că e «curăţat» şi că nu mai are nici o şansă. Eu, fiind prieten cu Hrebenciuc, mi-am permis şi am fost la uşă la el şi i-am spus despre Mitică. Erau 14 cluburi împotriva lui. Hrebenciuc a sunat la Năstase şi a rezolvat problema. Năstase a schimbat totul pînă dimineaţă”. La ora 2 noaptea, 14 cluburi din 16 erau pro-Gino. Dimineață, după ce s-a sunat de la partid, 11 cluburi din 16 au votat pro-Mitică și doar 5 cu Gino. S-a sunat. S-a votat. S-a cîștigat.

Puțin context politic: în toamna anului 2000, la putere gîfîia încă alianța CDR. Însă PSD, pe atunci înregistrat în catastife ca PDSR, cîștigase detașat alegerile locale, iar peste două luni avea să-și spulbere adversarii la parlamentare și prezidențiale. Ion Iliescu era reales președintele României, iar Adrian Năstase era uns premier. Viorel Hrebenciuc devenea marele sforar al partidului de guvernămînt, deci al țării. O scurtă paranteză: Adrian Năstase îl numește șef al Corpului de Control al Guvernului pe un tînăr jurist pe nume Victor Ponta. Victor Ponta devine acționar al echipei de fotbal FC Național, club condus de Gino Iorgulescu. Timpul trece.

E toamna anului 2013. Tot PSD e la putere, însă în alianță cu PNL. Marele USL. A doua zi sînt alegeri pentru șefia LPF. Cine se înfruntă? Mitică versus Gino, o reeditare a finalei din urmă cu 13 ani, tranșată prin golul superb marcat de Viorel Hrebenciuc în prelungiri. Dar sforile nu se mai trag în crucea nopții la cazinou. Între timp, România a aderat la NATO și UE, gusturile s-au mai rafinat. Cu o seară înainte de alegerile pentru LPF, cei mai importanți șefi de club se strîng într-un restaurant scump din apropierea Arcului de Triumf, dar mai ales din apropierea reședinței lui Liviu Dragnea, la acea dată vicepremier în Guvernul Ponta. Da, Ponta, fostul acționar din clubul lui Gino. Gino, candidatul la șefia LPF.

La ceas de seară (încă nu era de actualitate expresia „noaptea, ca hoții”), la masa ștabilor din fotbal s-au așezat doi invitați-surpriză. Cine credeți? Victor Ponta și Liviu Dragnea. Premierul și vicepremierul României. Peste ani, Adrian Porumboiu, patron al echipei FC Vaslui în 2013, a povestit că binomul Ponta-Dragnea a promis în acea seară o amnistie fiscală de 140 de milioane de euro cluburilor de fotbal. Cu o singură condiție – nerostită, dar pricepută de absolut toată lumea: Gino să fie ales președinte a doua zi. În zori, Gino a devenit șeful LPF, după 17 ani în care a domnit Mitică. Scorul: 11 la 7. S-a promis. S-a votat. S-a cîștigat. Gino e și azi președinte. Ponta și-a încheiat cariera politică, iar Dragnea e acolo unde suporterii l-ar fi vrut pe Mitică Dragomir: „la brutărie”.

Încă o paranteză politică: cina cea de taină din ajunul alegerilor LPF a fost condimentată cu puțin grai moldovenesc, marca inconfundabilului Gheorghe Ștefan, alintat Pinalti, taman din cauza accentului pitoresc. Politic, Pinalti era titular în echipa președintelui Traian Băsescu, însă fotbalistic, ca staroste al clubului Ceahlăul Piatra Neamț, se aliase cu Victor Ponta, rivalul oficial al Cotroceniului. „Gheorghe Ștefan mi-a zis direct «Mînca-ți-aș gura, ti fac»”, povestea, mai tîrziu, Mitică Dragomir. Așadar, Gino Iorgulescu a reușit performanța de a convinge și dreapta, și stînga politică. Imparțial, ca tot românul.

În anul 2000, cînd a debutat meciul Mitică-Gino, fotbalul românesc aplauda la scenă deschisă cîntecul de lebădă al generației de aur și cerea, disperat, încă un bis care n-a mai venit niciodată. România atinsese sferturile de finală la Campionatul European, cu Hagi pe teren pentru ultima dată sub tricolor. Apoi am ratat trei turnee finale, iar la Europeanul din 2008 am fost eliminați de rezervele Olandei. Ne-am calificat, cu șansă, la Euro 2016, unde am pierdut rușinos în fața Albaniei. Zilele trecute abia am învins Macedonia de Nord și am pierdut categoric în fața Germaniei, un meci care ne-a compromis șansele pentru Campionatul Mondial din 2022. Oricum, la Mondiale n-am mai fost din 1998, cînd România era guvernată de Victor Ciorbea. Unele meciuri chiar nu se pot cîștiga la partid. Hai, ai noștri!

Sebastian Zachmann realizează emisiunea Insider politic la Prima TV.

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Ce îi distrează la culme pe americani în România. „Nu eram pregătit pentru asta, dar n-a fost așa rea pe cât aș fi crezut” VIDEO
Americanii de la Lifey au realizat pe Youtube un top cu 22 de lucruri pe care ei le consideră amuzante și despre care spun că sunt specifice României. Este vorba, spun ei, despre „șocuri culturale românești”, povești haioase sau tradiții fascinante
image
Băiatul unei românce a fost aruncat de colegi sub tren, în Italia. Imagini cu puternic impact emoțional VIDEO
Un băiat în vârstă de 15 ani, fiul unei românce, a fost atacat de câțiva colegi în Italia. Tânărul a fost victima unei tentative de omor la care a supraviețuit în mod miraculos după ce a fost aruncat sub un tren.
image
Cum și-a pierdut Florina Cercel marea iubire. Artista și bărbatul care a cucerit-o au murit de aceeași boală, la jumătate de veac distanță VIDEO
Artista Florina Cercel a povestit într-un interviu drama trăită la vârsta de 29 de ani, când a pierdut o sarcină iar, la scurt timp, iubirea vieții ei s-a îmbolnăvit și a murit.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.