Ghiduri turistice învechite

Vlad ANDRIESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Ghiduri turistice învechite jpeg

De fiecare dată cînd plec în afara țării mă impresionează modul în care-și promovează alte orașe sau țări atracțiile turistice, care nu sînt, de cele mai multe ori, atît de impresionante. Cu toate acestea, marketingul este la un nivel excepțional. Între timp, în România sînt cîteva încercări, dar dacă vrei să folosești tehnologia pentru a te descurca prin țară, atunci ai de căutat destul de mult.

Documentîndu-mă pentru rîndurile scrise aici, mi-am dat seama că România nu are aplicații destinate turiștilor străini, ci doar nouă, celor de aici. E o privire limitată și foarte locală. Scriu în fiecare zi despre lumea afacerilor și a tehnologiei. Acolo am auzit pentru prima oară ideea de a porni din primul moment cu o perspectivă globală în minte. Asta e și situația aici. Ar trebui să pornim să ne gîndim la țara noastră nu doar ca la un diamant neșlefuit pe care nu ni-l apreciază străinii, ci să le oferim uneltele pentru a o face.

Cum te descurci în România? Începe prin a ști unde să te duci. Cea mai bună soluție rămîne Google Maps, dar dacă nu vrei să consumi Internet, îți recomand Here Go, o aplicație făcută de Nokia, prin care poți să downloadezi o hartă și să o folosești fără a fi online. Spre deosebire de Europa Occidentală, ca să te descurci în România ai nevoie de hărți, pentru că autostrăzile lipsesc cu desăvîrșire. Ca să știi care e cel mai rapid traseu sau să găsești o rută bună prin oraș, recomand Waze, folosit în fiecare dimineață de peste 11.000 de bucureșteni, de exemplu.

Dar, odată ajuns în București, știi ce să faci? Răspunsul, surprinzător, este că da. Deși ghișeele turistice lipsesc în București sau nu sînt folositoare, pentru că toată lumea vorbește doar română acolo, există o aplicație utilă. Se numește Bucharest City App, e făcută de Alex Filip și Dragoș Asaftei, cu ajutorul companiei Eventya. Aplicația e destinată celor care vin în vacanță aici sau se mută pentru o perioadă mai îndelungată. E prima aplicație de acest fel pentru București, care are tot conținutul în engleză. Pe lîngă monumente și hărți, există și evenimente sau oferte speciale la restaurante. Aplicații de acest fel există și în alte mari orașe ale României – Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Brașov, Iași, Oradea, Tîrgu Mureș sau Sibiu. Toate au fost dezvoltate de Eventya, iar primăriile nu prea au avut nici un merit. Trebuie să facă autoritățile locale astfel de produse? Poate nu neapărat, pentru că procedurile și fondurile îi limitează, dar trebuie să-i ajute pe tineri să dezvolte singuri produse din care să facă bani, dar care să ajute comunitatea.

Și dacă vrei să cauți cazare în România, cei mai mulți s-ar duce către hoteluri sau pensiuni. Experiențele mele negative cu astfel de stabilimente care nu-și respectau stelele de pe frontispiciu m-au făcut să caut alternative. Din acest motiv am făcut lucrul ăsta și în afara țării. Folosesc AirBnB, un site pe care poți găsi apartamente ale unor oameni obișnuiți pentru chirie sau camere individuale în locuințele lor. România e foarte ieftină. Poți găsi cazare în orice oraș important al țării pentru maximum 100 de lei în apartamente și garsoniere care arată spectaculos.

Un lucru descoperit care mi-a plăcut în mod special e Roving Romania, un program prin care străinii și nu numai pot să găsească excursii interesante în zonele montane. Practic, e un site unde poți să-ți rezervi excursii tematice în zone mai puțin accesibile. Nu e singurul program de acest fel. Dacă intri pe cyclingromania.ro poți face cicloturism în județul Prahova, iar villagelife.ro duce străinii în locuințele sătenilor din Vîlcea, Argeș, Harghita sau Brașov.

Ce avem? Ce nu avem? Avem puține aplicații pentru descoperirea României, majoritatea pentru localnici: CeSăVezi sau Redescoperă România. În schimb, străinii se bazează pe ghiduri turistice învechite și clasice, iar site-urile de care aminteam mai sus sînt greu de descoperit. Care e soluția, în afară de discursuri trîmbițătoare despre dezvoltarea regiunii? Să chemi niște tineri, să le povestești ce vrei să faci, ce oportunități de turism există în regiune și să-i pui să facă aplicațiile. Și să-i lași să facă bani din ele, tu, ca stat sau autoritate locală, fiind doar un facilitator.

Concluzia mea e simplă: România nu privește spre străini, ci spre localnici. Dacă vii din străinătate, soluțiile tehnologice sînt limitate.

Vlad Andriescu este jurnalist.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
Un județ din Transilvania va primi titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2027
Județul Harghita a obținut o recunoaștere deosebită pe scena internațională, fiind desemnat Regiune Gastronomică a Europei pentru anul 2027. Titlul, acordat de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism (IGCAT),
univers paralel pixabay jpg
Google susţine că a descoperit dovada uluitoare că „trăim într-un multivers”. Ce rol are noul cip Willow în această teorie
Hartmut Neven, fondatorul Google Quantum AI, susţine că existenţa multiversului poate fi dovedită de performanţele extraordinare ale cipului Willow.
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
Ce a povestit familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
Italia este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și orașele sale pline de istorie, dar în ultimii ani a apărut o inițiativă care a atras atenția multor tineri și familii: programul „case de 1 euro”.
shutterstock 390249514(1) jpg
Cum recunoști un AVC: Dr. Simona Novac, Medic primar neurolog, explică semnele care ne arată că trebuie să ne prezentăm de urgență la Camera de Gardă
4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral. Este o statistică cutremurătoare, care ilustrează, însă, realitatea: accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate[ Date ale Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România. Principal
gazprom conducta
OMV a rupt contractul cu Gazprom
OMV a rupt contractul pe termen lung de livrare de gaze, încheiat cu compania rusească Gazprom Export, o subsidiară a grupului Gazprom, din cauza "mai multor încălcări fundamentale ale contractului".
accident intrarre slatina 12 decembrie 2024   foto martor (1) jpeg
Trafic blocat complet pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina. Trei autovehicule, implicate într-un accident
Traficul rutier este complet blocat, joi-dimineață, pe drumul european E 574, la intrarea în municipiul Slatina, dinspre Craiova. Trei autovehicule sunt implicate într-un eveniment rutier.
realitatea plus emisie jpg
CNA a decis întreruperea emisiei televiziunii Realitatea Plus, după abateri repetate. Reacția postului
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât oprirea emisiei postului de televiziune Realitatea Plus începând de joi, 12 decembrie, ora 19:00. Decizia, motivată prin încălcări
Brexit FOTO Shutterstock
Britanicii plâng după UE. Majoritatea votanților Brexit „ar accepta libera circulație” pentru a avea acces la piața unică
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu realizat în Europa, care a constatat și o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Regatul Unit.
corvinul jpeg
Ce s-a ales de cel mai faimos restaurant din Hunedoara? Aici au luat cina Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nikita Hrușciov
Cândva acest restaurant era unul dintre cele mai faimoase din Hunedoara, cât și din întreaga țară. Unele dintre cele mai importante personalități istorice au luat cina aici, printre care și Nicolae Ceaușescu. Însă, astăzi, această locație istorică a fost uitată de lume.