Ghiduri turistice învechite

Vlad ANDRIESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
Ghiduri turistice învechite jpeg

De fiecare dată cînd plec în afara țării mă impresionează modul în care-și promovează alte orașe sau țări atracțiile turistice, care nu sînt, de cele mai multe ori, atît de impresionante. Cu toate acestea, marketingul este la un nivel excepțional. Între timp, în România sînt cîteva încercări, dar dacă vrei să folosești tehnologia pentru a te descurca prin țară, atunci ai de căutat destul de mult.

Documentîndu-mă pentru rîndurile scrise aici, mi-am dat seama că România nu are aplicații destinate turiștilor străini, ci doar nouă, celor de aici. E o privire limitată și foarte locală. Scriu în fiecare zi despre lumea afacerilor și a tehnologiei. Acolo am auzit pentru prima oară ideea de a porni din primul moment cu o perspectivă globală în minte. Asta e și situația aici. Ar trebui să pornim să ne gîndim la țara noastră nu doar ca la un diamant neșlefuit pe care nu ni-l apreciază străinii, ci să le oferim uneltele pentru a o face.

Cum te descurci în România? Începe prin a ști unde să te duci. Cea mai bună soluție rămîne Google Maps, dar dacă nu vrei să consumi Internet, îți recomand Here Go, o aplicație făcută de Nokia, prin care poți să downloadezi o hartă și să o folosești fără a fi online. Spre deosebire de Europa Occidentală, ca să te descurci în România ai nevoie de hărți, pentru că autostrăzile lipsesc cu desăvîrșire. Ca să știi care e cel mai rapid traseu sau să găsești o rută bună prin oraș, recomand Waze, folosit în fiecare dimineață de peste 11.000 de bucureșteni, de exemplu.

Dar, odată ajuns în București, știi ce să faci? Răspunsul, surprinzător, este că da. Deși ghișeele turistice lipsesc în București sau nu sînt folositoare, pentru că toată lumea vorbește doar română acolo, există o aplicație utilă. Se numește Bucharest City App, e făcută de Alex Filip și Dragoș Asaftei, cu ajutorul companiei Eventya. Aplicația e destinată celor care vin în vacanță aici sau se mută pentru o perioadă mai îndelungată. E prima aplicație de acest fel pentru București, care are tot conținutul în engleză. Pe lîngă monumente și hărți, există și evenimente sau oferte speciale la restaurante. Aplicații de acest fel există și în alte mari orașe ale României – Cluj-Napoca, Timișoara, Arad, Brașov, Iași, Oradea, Tîrgu Mureș sau Sibiu. Toate au fost dezvoltate de Eventya, iar primăriile nu prea au avut nici un merit. Trebuie să facă autoritățile locale astfel de produse? Poate nu neapărat, pentru că procedurile și fondurile îi limitează, dar trebuie să-i ajute pe tineri să dezvolte singuri produse din care să facă bani, dar care să ajute comunitatea.

Și dacă vrei să cauți cazare în România, cei mai mulți s-ar duce către hoteluri sau pensiuni. Experiențele mele negative cu astfel de stabilimente care nu-și respectau stelele de pe frontispiciu m-au făcut să caut alternative. Din acest motiv am făcut lucrul ăsta și în afara țării. Folosesc AirBnB, un site pe care poți găsi apartamente ale unor oameni obișnuiți pentru chirie sau camere individuale în locuințele lor. România e foarte ieftină. Poți găsi cazare în orice oraș important al țării pentru maximum 100 de lei în apartamente și garsoniere care arată spectaculos.

Un lucru descoperit care mi-a plăcut în mod special e Roving Romania, un program prin care străinii și nu numai pot să găsească excursii interesante în zonele montane. Practic, e un site unde poți să-ți rezervi excursii tematice în zone mai puțin accesibile. Nu e singurul program de acest fel. Dacă intri pe cyclingromania.ro poți face cicloturism în județul Prahova, iar villagelife.ro duce străinii în locuințele sătenilor din Vîlcea, Argeș, Harghita sau Brașov.

Ce avem? Ce nu avem? Avem puține aplicații pentru descoperirea României, majoritatea pentru localnici: CeSăVezi sau Redescoperă România. În schimb, străinii se bazează pe ghiduri turistice învechite și clasice, iar site-urile de care aminteam mai sus sînt greu de descoperit. Care e soluția, în afară de discursuri trîmbițătoare despre dezvoltarea regiunii? Să chemi niște tineri, să le povestești ce vrei să faci, ce oportunități de turism există în regiune și să-i pui să facă aplicațiile. Și să-i lași să facă bani din ele, tu, ca stat sau autoritate locală, fiind doar un facilitator.

Concluzia mea e simplă: România nu privește spre străini, ci spre localnici. Dacă vii din străinătate, soluțiile tehnologice sînt limitate.

Vlad Andriescu este jurnalist.

p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.
p 11 WC jpg
„Pastorala americană prin excelență”
Am ajuns să văd sărbătoarea și ca pe o ocazie de a face un exercițiu de recunoștință.
p 12 sus WC jpg
Discurile
Cărțile m-au învățat să fiu om, iar discurile m-au învățat cum să rămîn.
image png
Mă bucur de re-cunoștință, mă bucur de uitare
Recunoștința ar trebui să fie un proces reciproc în prietenii strînse.
image png
Despre recunoștință ca virtute socială
Recunoștința nu este doar o potențială datorie morală, ci și o genuină virtute socială.
image png
Scheletul din vitrină
Sînt curios la ce profesori se referă și, mai ales, ce-i făcea atît de buni în ochii lui.
p 14 sus Invidia jpg
A mușca mîna care te hrănește
Invidia primitivă este obstacolul ce stă în calea trăirii iubirii și recunoștinței.
image png
Tu cîte like-uri ai primit azi?
Cum ne exprimam aprecierea, empatia, gratitudinea?
p  10 cu like in dreapta sus flip jpg
Un simbol pentru liniștea noastră
O să dureze mai mult, dar o să ne bucurăm mai mult de ea.
image png
Like me
TikTok-ul e oglinda cea mai fidelă a ceea ce sîntem.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.