Genul fluid

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
marius jpg

Cu ocazia celor două mari centenare jazz de anul acesta, chitaristul Wes Montgomery (1923-1968) și saxofonistul Dexter Gordon (1923-1990), și în așteptarea centenarului lui Miles Davis (1926-1991), am gîndit acest Dosar după chipul și asemănarea jazzului, adică free and fusion, lejer și greu, hibrid și eclectic, cu de toate, în toate direcțiile, în speranța că, pentru cunoscători, va fi un motiv de bucurie, reflecție și (re)descoperiri, iar pentru necunoscători, o introducere atractivă, un pretext pentru a afla nume și idei noi, un îndemn pentru a-și deschide urechile în fața unui gen muzical fluid prin excelență.

În spatele acestor lucruri se află, bineînțeles, dincolo de dragostea personală pentru această muzică, și o serie de întrebări, dileme, nelămuriri cu privire la ce înseamnă jazzul în România: cine îl cîntă, cine îl ascultă, cine îl distribuie, cine îl cumpără, cine trăiește cu jazz.

De pildă, cum se face că pînă şi cele mai accesibile şi melodioase forme de jazz (swing sau latino, de pildă) îşi găsesc loc la TV sau la radio fie foarte rar, fie la ore imposibile, ca și cum omenirea ar trebui protejată de cîntece mai lungi și mai complexe, cu schimbări de tempo și ritm, folosind structuri neconvenționale, sau ca și cum jazzul ar fi un gen al nimănui, un accident regretabil în istoria muzicii. La mai bine de o jumătate de secol de cînd un post de radio (american) a difuzat pentru prima dată în istorie o melodie de jazz, peste tot în lume există posturi de radio dedicate exclusiv acestui gen; numai la noi jazzul este în continuare respins de posturile comerciale sau oferit în cîte-o emisiune specială la Radio România care, spre lauda lor, nu se tem să difuzeze și acest gen fluid.

În orice capitală europeană poţi merge în week-end la un concert de jazz într-un club avînd de ales între recitaluri clasice sau experimentale; în Bucureşti însă vei fi norocos să găseşti așa ceva în afara seriei de concerte Jazz Nouveau (din Club Control), a cîte unui concert la Sala Radio sau în afara unor festivaluri (Jazz in Church sau Green Hours Jazz Fest). Adunate, toate concertele de jazz din București dintr-un an întreg ar putea fi comasate într-o săptămînă. Festivalul „Enescu” oferă într-o singură ediție mai multe concerte decît concertele de jazz dintr-un an întreg.

Apoi, e ciudat cum şcoala românească de muzică „produce” atît de puțini muzicieni de jazz, practic îi putem număra pe degetele de la două mîini. Judecînd după parcimonia cu care jazzul este difuzat pe canalele media, după susţinerea relativ modestă din partea autorităţilor a festivalurilor de jazz şi după (cvasi)inexistenţa lui în zona de loisir public, se poate spune că jazzul încă „miroase ciudat” la noi.

Cu toate astea, există cîteva festivaluri internaţionale de jazz care, organizate cu destule sacrificii, an de an sau sporadic, fac totuși săli și plaiuri pline la Gărîna, Smida, Bran, Timișoara, Cluj, Sibiu, București. Pelerinajele la aceste festivaluri și vînzările de viniluri la fața locului arată că există un public de jazz nesatisfăcut sau, cel puţin, un public potenţial prea puţin stimulat. 

Pentru toți aceștia și pentru ceilalți pe care i-ar putea interesa, avem speranța că Dosarul de față va fi o lectură de vară care să le meargă la suflet, în urechi și în minte. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Simion Georgescu vot 3 FOTO  Inquam Photos / George Călin
George Simion nu recunoaște rezultatele exit-poll-urilor și se declară învingător: „Am câștigat! Redau puterea românilor!”
George Simion nu este favorit în exit-poll-uri, dar susține că este câștigător. „Voi fi președintele tuturor românilor”, spune liderul AUR.
Conferința susținută la închiderea urnelor și comunicarea primelor rezultate exit-poll de către candidatul independent Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine WhatsApp 2025 05 18 la 20 47 02 54aa42a9 jpg
Alegeri prezidențiale 2025. Cine este noul președinte al României? Rezultate EXIT-POLL
Secțiile de votare s-au închis la ora 21:00, după o zi marcată de o mobilizare semnificativă a alegătorilor, atât în țară, cât și în diaspora. Prezența la urne a fost peste așteptări, iar imediat după închiderea procesului electoral au început să fie comunicate primele rezultate parțiale.
airbus 8607152 1280 jpg
Un grup de turiști a fost doborât de suflul puternic al unui avion aflat în decolare. Unde s-a petrecut incidentul. VIDEO
Un incident spectaculos, surprins pe video, a avut loc pe plaja Maho din Sint Maarten, unde un grup de turiști a fost doborât de suflul puternic al unui avion aflat în decolare. Imaginile au devenit virale pe rețelele sociale și au fost semnalate de publicația poloneză Onet.
George Simion FOTO AFP
George Simion cere prelungirea procesului de vot în Diaspora pentru că nu ar mai fi buletine de vot. MAE îl contrazice
George Simion a cerut duminică seară prelungirea programului de vot în Diaspora pentru că mai multe secții au rămas fără buletine de vot. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) neagă acest lucru.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
MAE clarifică situaţia privind fraudarea votului în diaspora. „Campanie agresivă de răspândire de ştiri false"
MAE face precizări cu privire la mai multe postări virale în mediul online care fac referire la fraudarea votului în diaspora pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
mumie adobestock jpg
Ce au descoperit arheologii după ce au deschis „mormântul lui Cerberus”, un sarcofag vechi de 2.000 de ani
Un mormânt despre care se crede că ar fi vechi de 2.000 de ani, ornamentat cu fresce reprezentând personaje mitologice, a fost descoperit în 2023 în orașul Giugliano din nord-vestul Napoli, lângă o veche necropolă romană.
camera 775487 1280 jpg
Tragedie la Pro TV! Un cameraman și-a găsit sfârșitul într-un mod cumplit: „Era cutremur, se clătina pământul sub noi”
Zsolt Vago, unul dintre cei mai experimentați operatori de televiziune din România, a decedat în Himalaya, în timpul unei expediții pe Vârful Everest. Tragica veste a venit ca un fulger pentru colegii săi, care au publicat mesaje emoționante în mediul online.
Nicușor Dan și George Simion FOTO AFP
Numirea premierului, prima miză reală a noului președinte: ce spune Constituția
Cea mai importantă pârghie a președintelui României de a-și respecta promisiunile electorale este, conform Constituției, desemnarea premierului. Analiștii politici Cristian Hrițuc și Cristian Pârvulescu analizează care sunt limitele acestei atribuții și a altor pârghii pe care președintele le are.