Gala Participării Publice

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Gala Participării Publice  jpeg

În 2014, cîştigătorii celei de-a V-a ediţii a Galei Premiilor Participării Publice, Gală organizată de CeRe – Centrul de Resurse, au fost: 

● Lenuţa Zamfirescu, pentru campania „Speranţa moare ultima!“, prin care a mobilizat, cu forţe proprii, cetăţenii din cartierul ploieştean Bereasca şi a convins autorităţile publice locale să dezvolte reţeaua de canalizare şi să asfalteze drumurile şi trotuarele în zonă. 

● Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), pentru campania „Tu ştii unde sînt banii tăi? Afacerea pistelor şi semafoarelor pentru biciclete“, prin care au reuşit să aducă în atenţia publicului larg şi a autorităţilor necesitatea înfiinţării unor piste decente (şi legale) în Bucureşti. 

● Ovidiu Manoilescu, Anamaria Manoilescu şi Zoard Bocaniciu, pentru campania „Plimbarea de duminică“, prin care au convins autorităţile de necesitatea de a stopa degradarea Parcului Dendrologic Simeria şi au redat comunităţii pofta plimbărilor prin parc.  

● Grupul Ecologic de Colaborare, Filiala Nera Caraş-Severin – GEC NERA, pentru campania „Advocacy pentru combaterea activităţilor  ilegale în Parcul natural Porţile de Fier“, prin care au informat populaţia şi autorităţile despre necesitatea protejării mediului din zona Parcului Naţional Porţile de Fier şi au responsabilizat autorităţile să aprobe Planul de Management pentru parc. 

● Asociaţia IHTIS, pentru campania „Absent, dar nu din vina mea“, prin care au sensibilizat publicul larg şi au atras atenţia autorităţilor asupra încălcării dreptului la educaţie al copiilor nedeplasabili. 

● Asociaţia Mioritics şi Asociaţia „Prietenii Mocăniţei“, pentru campania „Repornim Mocăniţa, sufletul Văii Hartibaciului“, prin care au stopat degradarea căii ferate ce leagă Sibiul de Sighişoara şi au responsabilizat autorităţile pentru includerea traseului şi a trenului Mocăniţa în patrimoniul naţional.   

● Asociaţia Victoria Art, pentru campania „Festivalul de Film Victoria“, prin care au revitalizat viaţa culturală şi spiritul comunitar în oraşul Victoria, prin intermediul organizării unui festival de film. 

● Asociaţia RHRN – Romanian Harm Reduction Network, pentru campania „STOP epidemiei HIV în România!“, prin care au reuşit să convingă Ministerul Sănătăţii să aloce fonduri pentru distribuirea unui număr total de 210.000 de seringi, cu scopul utilizării acestora de către consumatorii de droguri injectabile, pentru prevenirea riscului de transmitere HIV. 

● Asociaţia Transplantaţilor din România, pentru campania „Dreptul la viaţă“, prin care au reuşit să atragă atenţia autorităţilor publice despre necesitatea compensării medicamentelor postoperatorii necesare pacienţilor care au beneficiat de transplant de organe. 

● Fundaţia Policy Center for Roma and Minorities şi Clubul Mamelor, pentru campania „Împreună schimbăm comunitatea noastră“, prin care au determinat autorităţile locale să reamenajeze un parc din cartierul Ferentari. 

Ca la fiecare ediţie, CeRe a acordat două premii speciale unor oameni care au contribuit constant la creşterea participării publice din România. Anul acesta, cele două premii speciale au fost acordate personajului colectiv „Uniţi Salvăm“, pentru mişcarea civică din toamna lui 2013, şi lui Petre Florin Manole – premiul „Politician fără corset“.  

(sursa: www.galasocietatiicivile.ro)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
TikTok nu a răspuns încă cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România. Ce amendă riscă gigantul chinez
Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază la cererile de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.
image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.
banner cristina cioran png
Alex Dobrescu a știut încă de la început de sarcina Cristinei Cioran. Cum a reacționat atunci când a aflat marea veste
Recent, Cristina Cioran și-a surprins fanii din social media după ce a anunțat că este însărcinată. De asemenea, actrița a confirmat că Alex Dobrescu este tatăl copilului, pe care îl dorește, totodată, în viața copiilor ei. În plus, se pare că Alex știa încă de la finalul lunii mai că va deveni tată
iasi accident tramvai captura video png
Momentul în care un șofer din Iași a fost lovit din plin de un tramvai, după ce nu s-a asigurat
Un accident rutier între un tramvai și un autoturism a avut loc în Iași, la intersecția bulevardului Nicolae Iorga. Incidentul a fost surprins de camerele de supravegheri.
image png
Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia. Anunțul unui fost ofițer de informații al fostului regim sirian
Fostul președinte sirian Bashar al-Assad ar fi transferat, în momentul fugii de la Damasc, nici mai mult, nici mai puțin decât 135 de miliarde de dolari, susține un fost ofițer de informații al fostului regim sirian.
Centura de est a municipiului Arad  Foto DRDP Timișoara (2) jpg
Șosea de centură realizată în jurul unui oraș important din vestul României. Cum arată înainte de deschidere
Noua centură a municipiului Arad, o șosea de legătură cu Autostrada A1, va fi deschisă traficului rutier în vestul României, după ce a fost construită de la zero. Au fost publicate imagini de pe traseul ei, înainte de inaugurare.
ip braila, foto Facebook jpg
Poliţia Brăila rămâne fără şef. Cine sunt cei doi candidaţi la conducerea IPJ care au obţinut de 2,66 și 4,81
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila rămâne fără şef, după afişarea rezultatelor la concursul organizat pe 12 decembrie. Cu notele 2,66 și 4,81, ambii candidaţi „au rămas repetenţi”. Cine sunt ei.
bullying
O elevă din Mehedinți a fost bătută de două colege. De la ce a pornit conflictul
O elevă din Mehedinți a fost bătută de colegele sale, geloase pe fată deoarece a câștigat titlul Miss Popularitate, la Balul Bobocilor.