Gala Participării Publice

Publicat în Dilema Veche nr. 572 din 29 ianuarie - 4 februarie 2015
Gala Participării Publice  jpeg

În 2014, cîştigătorii celei de-a V-a ediţii a Galei Premiilor Participării Publice, Gală organizată de CeRe – Centrul de Resurse, au fost: 

● Lenuţa Zamfirescu, pentru campania „Speranţa moare ultima!“, prin care a mobilizat, cu forţe proprii, cetăţenii din cartierul ploieştean Bereasca şi a convins autorităţile publice locale să dezvolte reţeaua de canalizare şi să asfalteze drumurile şi trotuarele în zonă. 

● Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), pentru campania „Tu ştii unde sînt banii tăi? Afacerea pistelor şi semafoarelor pentru biciclete“, prin care au reuşit să aducă în atenţia publicului larg şi a autorităţilor necesitatea înfiinţării unor piste decente (şi legale) în Bucureşti. 

● Ovidiu Manoilescu, Anamaria Manoilescu şi Zoard Bocaniciu, pentru campania „Plimbarea de duminică“, prin care au convins autorităţile de necesitatea de a stopa degradarea Parcului Dendrologic Simeria şi au redat comunităţii pofta plimbărilor prin parc.  

● Grupul Ecologic de Colaborare, Filiala Nera Caraş-Severin – GEC NERA, pentru campania „Advocacy pentru combaterea activităţilor  ilegale în Parcul natural Porţile de Fier“, prin care au informat populaţia şi autorităţile despre necesitatea protejării mediului din zona Parcului Naţional Porţile de Fier şi au responsabilizat autorităţile să aprobe Planul de Management pentru parc. 

● Asociaţia IHTIS, pentru campania „Absent, dar nu din vina mea“, prin care au sensibilizat publicul larg şi au atras atenţia autorităţilor asupra încălcării dreptului la educaţie al copiilor nedeplasabili. 

● Asociaţia Mioritics şi Asociaţia „Prietenii Mocăniţei“, pentru campania „Repornim Mocăniţa, sufletul Văii Hartibaciului“, prin care au stopat degradarea căii ferate ce leagă Sibiul de Sighişoara şi au responsabilizat autorităţile pentru includerea traseului şi a trenului Mocăniţa în patrimoniul naţional.   

● Asociaţia Victoria Art, pentru campania „Festivalul de Film Victoria“, prin care au revitalizat viaţa culturală şi spiritul comunitar în oraşul Victoria, prin intermediul organizării unui festival de film. 

● Asociaţia RHRN – Romanian Harm Reduction Network, pentru campania „STOP epidemiei HIV în România!“, prin care au reuşit să convingă Ministerul Sănătăţii să aloce fonduri pentru distribuirea unui număr total de 210.000 de seringi, cu scopul utilizării acestora de către consumatorii de droguri injectabile, pentru prevenirea riscului de transmitere HIV. 

● Asociaţia Transplantaţilor din România, pentru campania „Dreptul la viaţă“, prin care au reuşit să atragă atenţia autorităţilor publice despre necesitatea compensării medicamentelor postoperatorii necesare pacienţilor care au beneficiat de transplant de organe. 

● Fundaţia Policy Center for Roma and Minorities şi Clubul Mamelor, pentru campania „Împreună schimbăm comunitatea noastră“, prin care au determinat autorităţile locale să reamenajeze un parc din cartierul Ferentari. 

Ca la fiecare ediţie, CeRe a acordat două premii speciale unor oameni care au contribuit constant la creşterea participării publice din România. Anul acesta, cele două premii speciale au fost acordate personajului colectiv „Uniţi Salvăm“, pentru mişcarea civică din toamna lui 2013, şi lui Petre Florin Manole – premiul „Politician fără corset“.  

(sursa: www.galasocietatiicivile.ro)

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic