Frunza

Sorin STOICA
Publicat în Dilema Veche nr. 478 din 11-17 aprilie 2013
Frunza jpeg

„Jucam «Frunza». Asta trebuie să vă povestesc neapărat. Nu mai ţin minte cum se desenează pe asfalt. E destul de complicat. Aşa că trebuie apelat la un specialist care nu a uitat tradiţia. Un copil.

Sînt două case, două terenuri adverse care comunică prin tot felul de culoare şi trasee. Şi scopul jocului e să pui piciorul pe frunza din teritoriul inamic. Să fugi, să ajungi acolo şi să strigi «Frunza!» Neapărat să strigi «Frunza!» Dacă nu ai strigat, nu ai făcut nimic. E un traseu pe care trebuie să-l urmezi, n-ai voie să ieşi în decor. O iei pe cărări diferite, încerci să evadezi, să pleci. Să strigi «Frunza!», să marchezi. Iar pentru a-l împiedica pe oponent să pătrundă pe teritoriul lor, jucătorii pot recurge la aproape orice mijloace. Îmbrîncire, rupere, tragere de tricou. Mai puţin şuturi, pumni. Asta nu. Există o limită.

Putea juca oricine, de la 0 la 14 ani. Avînd în vedere că la sate se mănîncă prost, se acceptă şi cei care au depăşit limita de vîrstă, dar au un fizic mai rahitic. Nu există discriminări sexuale. Joacă şi fetele, şi băieţii. De asta spun că există o funcţie libidinală a jocului. Îmbrîncirile, împunsăturile capătă o nuanţă tandră. Dragoste violentă. La înghesuială se petrec pipăieli, bulăneli. De asta, de obicei, îndrăgostiţii caută să se plaseze în echipe diferite, pentru a avea ocazia să se pipăie. Au nevoie de un pretext. Zgîrieturile sînt, şi ele, tot o formă a tandreţii. Totuşi, excesul de zel cu care uneori un jucător îşi împinge «gagica» (iubita virtuală se cheamă întotdeauna gagică) face ca multe relaţii să se rupă.“

(Sorin Stoica, din volumul Povestiri mici şi mijlocii, Curtea Veche, 2004)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Maia Morgenstern 1(1) jpg
Maia Morgenstern, umilită de Teatrul Evreiesc de Stat: „Ce caută asta în teatru?”
După zeci de ani de zile dedicați carierei sale, Maia Morgenstern trece prin momente cumplite. Actriței în vârstă de 62 de ani i-a fost „pus sub semnul întrebării dreptul de a munci în teatru, ca actriţă”. Ce declarații a făcut marea actriță și cum au sărit oamenii care o apreciază în apărarea sa,
cub alex padureanu png
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Șase dosare penale la protestul AUR de duminică. Două dintre ele pentru agresiuni asupra jurnaliștilor
Poliţia Capitalei a anunţat luni că, în urma unor incidente petrecute în timpul protestului din Bucureşti organizat de AUR, a deschis şase dosare de cercetare penală.
napoli 5711208 1280 jpg
Orașul din Europa care ascunde un labirint impresionant de tuneluri și peșteri. Se spune că o fantomă bântuie locul
Napoli, orașul vibrant din sudul Italiei, nu este doar cunoscut pentru pizza sa autentică și peisajele pitorești de pe Coasta Amalfi, ci și pentru un secret ascuns sub străzile sale aglomerate: un vast labirint de tuneluri, peșteri și caverne ce spun povestea unui trecut bogat și misterios.
Copii centre de ingrijire Mures Foto Centrul de Resurse Juridice Facebook jpg
Medic, despre copiii din centrele din Mureș: „Important era să-i miști, să se simtă și ei niște ființe umane, nu niște cățeluși într-o cușcă”
Medicii din București, care i-au îngrijit pe o perioadă de câteva luni, pe copiii din centrele de dizabilități din subordinea DGASPC Mureș, spun că starea lor este una gravă. Lipsa serviciilor medicale de care au nevoie le poate pune viața în pericol.
473389784 1006422241512842 5935311012258059230 n jpg
Oana Roman, revoltată după ce a încercat cel mai scump sandivici din București: „La Paris costă jumătate, m-a deranjat profund”
Oana Roman este revoltată, după ce a plătit 45 de lei pentru o baghetă cu șuncă și cașcaval, care nu seamănă deloc cu produsul originar franțuzesc.
mesajul astrelor pentru 2025 jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs luni seara, la ora locală 19:08, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, a informat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
caini pe strazile marginase craiova   foto captura video (2) jpeg
Reacție după decesul copilului sfâșiat de câini la Craiova. Primăria: nicio sesizare, din zonă, privind prezența maidanezilor
Reprezentanții Primăriei Craiova spun că nu au primit, în ultimul an, nicio sesizare privind existența câinilor fără stăpân din zona în care un copil de 4 ani a fost sfâșiat de maidanezi duminică-seara, 12 ianuarie 2025. Cu toate acestea, zeci de câini au fost capturați aici în acțiunile curente.