"Frumuseţea a ce faci e dincolo de bilanţurile contabile"

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
"Frumuseţea a ce faci e dincolo de bilanţurile contabile" jpeg

- interviu cu Raluca KIŞESCU, manager Avon -

Dincolo de vînzarea binecunoscutelor produse cosmetice, aşa cum îi stă bine unei firme serioase, compania Avon are şi programe de responsabilitate socială. Unul dintre aceste proiecte e legat de combaterea violenţei în rîndul tinerilor. De ce v-aţi gîndit tocmai la violenţă, şi tocmai la tineri?

Avon este o companie dedicată frumuseţii femeilor, deopotrivă celei care se vede şi celei care se intuieşte. Frumuseţea intuitivă este despre sănătate şi respectul de sine. Adevăratul manifest pentru frumuseţe este o femeie sănătoasă, care are grijă de corpul şi sufletul său, care se respectă şi, prin respectul de sine, îşi cere dreptul de a fi respectată. Din acest motiv, Avon deruleaza două campanii sociale, una pentru sănătatea sînilor – cancerul la sîn fiind principala cauză de mortalitate în rîndul femeilor – şi una împotriva violenţei domestice – o problemă frecventă în viaţa femeilor, a cărei manifestare, sub diverse forme, are legătură strînsă cu lipsa respectului. Respectul se învaţă de la vîrste mici, iar tinerii au nevoie să înţeleagă că relaţia între sexe se bazează pe respectarea individului şi a nevoilor sale, iar violenţa înseamnă încurajarea tacită a lipsei de respect. Tinerii au nevoie de sprijin şi îndrumare. Scopul nostru este de a le oferi informaţii legate de multiplele forme de violenţă – de la cele evidente, la cele subtile –, de modul în care trebuie să le combată, de resorturile fine de care trebuie să aibă grijă în relaţiile cu cei apropiaţi.

Evident, acest aspect este tratat cu toată responsabilitatea civică din partea noastră, implicînd specialişti în discuţiile cu ei. Noi sîntem un facilitator.

Putem, deci, crea o opoziţie între frumuseţe şi brutalitate.

Cu siguranţă, frumuseţea, în orice formă s-ar manifesta ea, nu poate coexista cu opusul său, iar brutalitatea este o urîţenie sufletească, un handicap al agresorului. Nu vreau să fac apel la multiplele clişee din folclorul popular, legate de bătaie şi meritele implicite ale femeii. Cu cît vom arăta mai de timpuriu tinerelor şi tinerilor că frumuseţea pe care şi-o doresc vine din grijă pentru sine şi ceilalţi, de la estetic, la sufletesc, cu atît brutalitatea va cunoaşte din ce în ce mai puţini adepţi.

Multă lume percepe, mai ales cînd se întoarce din Occident, un climat public mai agresiv în România, începînd de la relaţiile cu funcţionarii de la birourile de informaţii, cu cei care administrează parcarea aeroportului, cu taximetriştii, cu ceilalţi şoferi din trafic, pînă la subiectele ştirilor televizate şi la tonul comentatorilor din mass-media. De unde credeţi că vine această problemă?

Cu toţii sîntem într-o alergare continuă, o alergare fără efecte, cît timp ea este cu pasul pe loc, nu arde calorii, nu oxigenează creierul. Doamna Aurora Liiceanu, care ne-a fost, pe parcursul anilor, partener în proiectele de combatere a violenţei domestice, declara, la un moment dat, că „indiferent dacă ai o reverie profesională, sexuală, erotică sau amoroasă, sau de orice fel, asta cere timp, iar astăzi sîntem foarte grăbiţi.“ Graba este, probabil, unul dintre motoarele agresivităţii. Lumea e grăbită, graba de a face multe şi neputinţa de a face totul, enervarea că există această disonanţă între ceea ce vrei şi ceea ce poţi face, reacţiile necontrolate, bruscarea, agresivitatea verbală şi apoi fizică. Nu toată populaţia suferă de sindromul grabei şi al agresivităţii asociate cu graba, dar mentalitatea „corectă“ de a sta fiecare în banca lui, de a comenta în cercuri mici, dar nu de a lua poziţie în cercuri mari face ca majoritatea să pară minoritate şi invers. Eu cred că România nu este cea minoritară, România este ţara generoasă, care, în cazul nostru, a cumpărat produse cu simbolurile fundiţei roz şi semnului infinitului, şi, astfel, Avon a putut să doneze peste două milioane de dolari în cele două campanii sociale.
 

Cum credeţi că ar trebui să gîndim şi ce am putea face fiecare (cetăţeni, autorităţi, companii) pentru a reuşi să mai îmblînzim mediul în care trăim?

Cred că putem începe prin a crede că misiunea fiecăruia este dincolo de cea mai bună ofertă, cel mai bun plan operaţional sau de marketing. Cred că bilanţurile contabile sînt absolut necesare, dar printre ele trebuie să existe frumuseţea a ceea ce faci pentru cei pentru care lucrezi.
 

Care ar fi, în opinia dvs., cele mai serioase obstacole în drumul spre o societate cu maniere mai delicate decît cea actuală?

Incultura. Cu cît o societate este mai superficială, cu atît răspunde mai uşor unor factori intruzivi, ca violenţa, mojicia, intoleranţa. Lipsa unui echilibru social, prin care să ne netezim asperităţile de comportament, ideologie, atitudine.

Ce parteneri aveţi pentru realizarea programului amintit?

Fundaţia Sensiblu, prin psihologul Simona Burduja, cu care colaborăm de peste cinci ani, şi Cornel Ilie, unul dintre cei cinci bărbaţi care promovează campania „Share it to stop it“.  

a consemnat Andrei MANOLESCU   

Dosar sprijinit de AVON

Mîntuirea biogeografică jpeg
Azi, cu gîndul la mîine
Preocuparea pentru sustenabilitate are, în tot cazul, o natură problematizantă, interogativă, deschisă, care nu poate decît să placă „omului cu dileme”.
Green office space jpg
Despre sustenabilitate, azi
Consumul sustenabil nu presupune, implicit, o renunțare la consum, ci presupune, mai degrabă, o schimbare a comportamentului consumatorilor
p 14 Uzina electrica Filaret WC jpg
Electrificarea Bucureștiului
Orașul București a fost iluminat succesiv cu: lumînări de seu, păcură, uleiuri grele, petrol și electricitate.
Construction workers raising power lines   DPLA   fd565d9aa7d12ccb81f4f2000982d48a jpg
Uzina de Lumină – o istorie de peste un secol
Drept urmare, Uzina de Lumină a continuat să funcționeze doar ocazional, în caz de avarii în sistem, pînă în 1973, cînd, după 74 ani, și-a încheiat definitiv funcționarea.
p 10 jpg
În numele generațiilor viitoare
Cum privim spre generațiile viitoare?
p 12 WC jpg
Monahismul. Sustenabilitatea perenă
Tensiunile legate de ceea ce numim acum sustenabilitate și reziliență au existat dintotdeauna, fără îndoială.
p 11 BW jpg
Sfîrșitul războiului cu natura
Tăiem păduri în timp ce aducem în țară și îngropăm sau ardem mii și mii de tone de deșeuri.
marius jpg
Ecranul vieții noastre
Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică.
p 10 Truta WC jpg
Mica/marea istorie a TVR
Un tezaur fabulos, aș zice, o adevărată mină de aur pentru cineva care s-ar încumeta să scrie o istorie extinsă a televiziunii din România.
p 11 Preutu jpg
„Televiziunea nu trebuie concurată, trebuie folosită”
Cultul personalității liderului se resimțea și în cele două ore de program TV difuzate zilnic.
Family watching television 1958 cropped2 jpg
p 13 Negrici jpg
Ecranism și ecranoză
Din nou, patologia ecranozei. Se întrevede oare vreun leac pentru această psihoză de masă?
p 14 Ofrim jpg
Cutia cu spirite
La începuturile cinematografiei, spectatorii nu suportau să vadă prim-planuri cu fețe de oameni, cu mîini sau picioare.
p 15 Wikimedia Commons jpg
Artă cu telecomandă sau jocurile imaginii
Arta strînge în jurul ei, dar o face pe teritoriul ei, în condițiile ei. Pentru lucrarea de artă fundalul e muzeul, galeria, biserica, cerul liber; pentru televizor, e propria ta amprentă, intimă și unică.
E cool să postești jpeg
O oglindă, niște cioburi
Pe de altă parte, blamînd lipsa de valori și societatea pervertită, nu vorbim și despre o comoditate a pesimismului?
p 10 WC jpg
Pe vremea mea, valoarea n-avea număr!
Valoarea mea s-a redus deodată la impactul asupra „bateriei“ corpului unui om.
p 11 jpg
„Privatizarea” valorilor: o narațiune despre falșii campioni ai bunului-simț
Mulți cred că generația mea e anomică. Nu e adevărat, și pe noi ne ajută istoria, în felul nostru.
p 12 Ofelia Popii in Faust adevarul ro jpg
„Nu mai avem actorii de altădată.” Avem alții!
O să ajungeți la concluzia mea: nu mai avem actorii de altădată, avem alții!
Photograph of young people working inside of an office, Clarkesville, Habersham County, Georgia, 1950   DPLA   0bad432e7cd39b19c5d20e318441d7f2 004 jpeg
Despre aparenta lipsă a valorilor
Nu (prea) știm cum va arăta sistemul de valori al lumii de mîine. E însă bine de știut că va fi altfel.
p 14 WC jpg
Privește cerul!
Acolo, în cerul inimii, merită să fie rînduiți eroii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Dorințe, vocații, voințe și realități
În orice caz, una dintre concluzii ar fi și că întotdeauna e bine să fii foarte atent la ceea ce-ți dorești.
p 10 Facultatea de Drept WC jpg
Vocație
Uneori, așa e, prea tîrziu. Dar este vorba, pînă la urmă, de misterul vieții, de farmecul ei, ar zice unii, de pariul care este ea însăși, ar zice alții. E viața.
p 11 Cabana Podragu WC jpg
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare?
Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Gunoier. Trebuie să recunosc că rima cu rentier.
p 12 sus jpg
Apele care dorm. Despre conversie-reconversie profesională şi nu numai
Evident, mi-am pus ȋntrebarea ce s-ar fi ȋntîmplat cu mine, cu cariera şi destinul meu dacă rămîneam inginer.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.