Freelancer cu normă întreagă

Irina ALEXE
Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Freelancer cu normă întreagă jpeg

„Imaginează-ţi că dormi cel mai dulce somn de copil şi deodată te trezeşte un zgomot puternic, ca o smucitură. Nu te sperii. E un zgomot familiar deja. Mamaie s-a aşezat la război. E războiul ăla pe care îl găseşti acum doar în muzee. Deschid un ochi şi văd becul chior din cameră acoperit parţial de o hîrtie. Să nu mă deranjeze lumina, cică. Mamaie îşi continuă treaba la război, afară e întuneric, dimineaţă de iarnă geroasă. Cînd în sfîrşit mă trezesc îmi aduce micul dejun. Tobă, lebăr, şorici şi covrigi. E mic dejun de iarnă, fără ceai cald cu miere, fără lapte cu cacao. Şi pîine cu unt şi gem nu prea. Este gem, dar se serveşte la culcare în vîrful patului, cu o felie de pîine şi una de brînză proaspătă. Eu aşa am crescut. Am crescut bine, cumva în umbra făcută de hîrtia care acoperea becul. M-am născut în ’81 şi, cum aveam să aflu mai tîrziu, ăla a fost anul în care a început să nu se mai găsească nimic. Ciudat, pentru că mie nu mi-a lipsit nimic.“

Mi-am dorit să ajung la un moment dat să mă citez, exact așa cum văzusem într-un film în care Sir Sean Connery juca rolul unui scriitor. Citatul de mai sus este un extras din postarea pe care am înscris-o cu mîndrie la SuperScrieri 2014, secțiunea portret – „Amintiri culinare cu mamaie“. Mi-e drag de ea la fel de mult ca atunci, deși se fac mai bine de cinci ani de cînd m-am apucat de scris. Asta e pasiunea mea și, pe lîngă profesia de economist, sînt scriitoare și redactez acest material în trenul Astra care mă aduce de la Arad acasă. Îmi place să-mi zic artistă uneori, dar să le luăm pe rînd…

Cînd m-am apucat eu de blogging era prea tîrziu să te apuci de scris. Cînd m-am angajat la TAROM era prea tîrziu să te apuci de aviație. Cînd m-am născut nu se mai găsea nimic. Din toate astea, eu am avut mereu de tras o singură concluzie: dacă ești creativ, sigur găsești o soluție. Nu e optimism, e supraviețuire. Nu știu nici acum să folosesc virgula cum trebuie, scriu mai degrabă de parcă mă exprim în engleză, adică abundență de propoziții scurte. Mi-a zis cineva că așa scria nu știu ce autor român (știu cum îl cheamă, nu vă hazardați – memoria mea mă sperie deseori și pe mine). M-am apucat de scris pentru că m-am apucat de social media. Cum se tratează consecvența văzută ca încăpățînare într-o companie de stat?! Irina, mai lasă-ne naibii cu tabelele tale pivot! – îmi plăceau scurtăturile chiar și în Excel.

52927483 10157027843654844 8874271176570961920 o jpg jpeg

M-am angajat la compania aeriană națională pentru că voiam să stau doi ani acasă cu copilul, să-mi acord timp să fiu mamă (la privat, erai stimulată financiar să te întorci la job). Am decis să fac acest pas cînd mamaie s-a prăpădit, în 2008. Suferea de hipertensiune, dar cred că suferea și mai mult să ne vadă că prea bîjbîim prin viață ca niște găini fără cap. Ea m-a crescut și ziceam că am crescut bine, dar mereu mi‑a lipsit afecțiunea „aia“. Am rămas mereu cu o foame neostoită de iubire. Dacă nu știți despre ce vorbesc, e ca atunci cînd te ține cineva în brațe fără să vrea nimic de la tine și nici să se desprindă din îmbrățișare – am aflat asta tot dintr-un film. În concediul de creștere a copilului mi-am făcut o firmă de catering și mă visam… nici nu știu exact ce. Voiam ca prin mîncare să hrănesc oamenii cu afecțiunea care îmi lipsise mie. Și poate și lor le lipsise, nu vreau să fiu greșit înțeleasă – e prima oară cînd o scriere de‑a mea are potențialul de a-l face mîndru pe tata și eu tot dau înainte că nu m‑au iubit suficient. #glumă

Mîncarea și mamaie sînt cele două constante din viața mea de scriitor și s-au concretizat în scrierea a trei cărți: Drumul meu, Foamea și o carte de bucate denumită complicat. Nu am reușit să fiu o mamă model, mintea mea nu se odihnește niciodată, nu am fost un economist cu rezultate profesionale remarcabile, nici măcar un blogger care face virale. Cine sînt eu?! Sînt Irina din cartierul cu metrou magic, sînt soția iubitului meu din liceu și mama unui băiețel extraordinar, sînt redactor la o revistă de HoReCa, îmi plac paginile goale și lovesc cu sete tastatura tocită de iubire pentru scris, îmi place să scriu despre mîncare și despre realități care ne răscolesc, îmi plac întrebările despre rolul nostru în lume și goana continuă după răspunsuri.

Irina Alexe este scriitor liber-profesionist.

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.