Freelancer cu normă întreagă

Irina ALEXE
Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Freelancer cu normă întreagă jpeg

„Imaginează-ţi că dormi cel mai dulce somn de copil şi deodată te trezeşte un zgomot puternic, ca o smucitură. Nu te sperii. E un zgomot familiar deja. Mamaie s-a aşezat la război. E războiul ăla pe care îl găseşti acum doar în muzee. Deschid un ochi şi văd becul chior din cameră acoperit parţial de o hîrtie. Să nu mă deranjeze lumina, cică. Mamaie îşi continuă treaba la război, afară e întuneric, dimineaţă de iarnă geroasă. Cînd în sfîrşit mă trezesc îmi aduce micul dejun. Tobă, lebăr, şorici şi covrigi. E mic dejun de iarnă, fără ceai cald cu miere, fără lapte cu cacao. Şi pîine cu unt şi gem nu prea. Este gem, dar se serveşte la culcare în vîrful patului, cu o felie de pîine şi una de brînză proaspătă. Eu aşa am crescut. Am crescut bine, cumva în umbra făcută de hîrtia care acoperea becul. M-am născut în ’81 şi, cum aveam să aflu mai tîrziu, ăla a fost anul în care a început să nu se mai găsească nimic. Ciudat, pentru că mie nu mi-a lipsit nimic.“

Mi-am dorit să ajung la un moment dat să mă citez, exact așa cum văzusem într-un film în care Sir Sean Connery juca rolul unui scriitor. Citatul de mai sus este un extras din postarea pe care am înscris-o cu mîndrie la SuperScrieri 2014, secțiunea portret – „Amintiri culinare cu mamaie“. Mi-e drag de ea la fel de mult ca atunci, deși se fac mai bine de cinci ani de cînd m-am apucat de scris. Asta e pasiunea mea și, pe lîngă profesia de economist, sînt scriitoare și redactez acest material în trenul Astra care mă aduce de la Arad acasă. Îmi place să-mi zic artistă uneori, dar să le luăm pe rînd…

Cînd m-am apucat eu de blogging era prea tîrziu să te apuci de scris. Cînd m-am angajat la TAROM era prea tîrziu să te apuci de aviație. Cînd m-am născut nu se mai găsea nimic. Din toate astea, eu am avut mereu de tras o singură concluzie: dacă ești creativ, sigur găsești o soluție. Nu e optimism, e supraviețuire. Nu știu nici acum să folosesc virgula cum trebuie, scriu mai degrabă de parcă mă exprim în engleză, adică abundență de propoziții scurte. Mi-a zis cineva că așa scria nu știu ce autor român (știu cum îl cheamă, nu vă hazardați – memoria mea mă sperie deseori și pe mine). M-am apucat de scris pentru că m-am apucat de social media. Cum se tratează consecvența văzută ca încăpățînare într-o companie de stat?! Irina, mai lasă-ne naibii cu tabelele tale pivot! – îmi plăceau scurtăturile chiar și în Excel.

52927483 10157027843654844 8874271176570961920 o jpg jpeg

M-am angajat la compania aeriană națională pentru că voiam să stau doi ani acasă cu copilul, să-mi acord timp să fiu mamă (la privat, erai stimulată financiar să te întorci la job). Am decis să fac acest pas cînd mamaie s-a prăpădit, în 2008. Suferea de hipertensiune, dar cred că suferea și mai mult să ne vadă că prea bîjbîim prin viață ca niște găini fără cap. Ea m-a crescut și ziceam că am crescut bine, dar mereu mi‑a lipsit afecțiunea „aia“. Am rămas mereu cu o foame neostoită de iubire. Dacă nu știți despre ce vorbesc, e ca atunci cînd te ține cineva în brațe fără să vrea nimic de la tine și nici să se desprindă din îmbrățișare – am aflat asta tot dintr-un film. În concediul de creștere a copilului mi-am făcut o firmă de catering și mă visam… nici nu știu exact ce. Voiam ca prin mîncare să hrănesc oamenii cu afecțiunea care îmi lipsise mie. Și poate și lor le lipsise, nu vreau să fiu greșit înțeleasă – e prima oară cînd o scriere de‑a mea are potențialul de a-l face mîndru pe tata și eu tot dau înainte că nu m‑au iubit suficient. #glumă

Mîncarea și mamaie sînt cele două constante din viața mea de scriitor și s-au concretizat în scrierea a trei cărți: Drumul meu, Foamea și o carte de bucate denumită complicat. Nu am reușit să fiu o mamă model, mintea mea nu se odihnește niciodată, nu am fost un economist cu rezultate profesionale remarcabile, nici măcar un blogger care face virale. Cine sînt eu?! Sînt Irina din cartierul cu metrou magic, sînt soția iubitului meu din liceu și mama unui băiețel extraordinar, sînt redactor la o revistă de HoReCa, îmi plac paginile goale și lovesc cu sete tastatura tocită de iubire pentru scris, îmi place să scriu despre mîncare și despre realități care ne răscolesc, îmi plac întrebările despre rolul nostru în lume și goana continuă după răspunsuri.

Irina Alexe este scriitor liber-profesionist.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.