Fotografii ÔÇô pove┼čti, premii ┼či expunere

Constantin NIMIGEAN
Publicat în Dilema Veche nr. 518 din 16-22 ianuarie 2014
Fotografii ÔÇô pove┼čti, premii ┼či expunere jpeg

John Szarkowski, fotograf, curator ┼či istoric, a spus la un moment dat c─â tr─âim ├«ntr-o lume ├«n care fotografiile au ajuns s─â fie mai multe dec├«t c─âr─âmizile ┼či c─â, ├«ntr-un mod suprinz─âtor, toate s├«nt diferite. Recent, o prieten─â virtual─â de pe Facebook a scris un articol pe blogul personal ├«n care se ├«ntreba de unde at├«tea fotografii mediocre c├«┼čtig─âtoare de competi┼úii, pe ce criterii s├«nt jurizate. La o simpl─â c─âutare photography contest pe Google, ai peste 800.000 de rezultate. Comunitatea ÔÇ×Your ShotÔÇť de pe National Geographic are peste 330.000 de membri activi, cu peste 2.000.000 de imagini ├«nscrise pe site. ├Än decembrie, anul trecut, m-am dezabonat de la cel mai mare portal de concursuri foto interna┼úionale, Photocontestinsider, care ├«mi trimitea zilnic cel pu┼úin zece concursuri foto la care s─â m─â ├«nscriu. Like, share, subscribe, submit, toate aceste cuvinte ├«n englez─â ├«ncep s─â ne influen┼úeze via┼úa virtual─â. Fotografiile ┼či pove┼čtile se pierd ├«n fa┼úa acestui fenomen numit social media. ├Ängropate ├«n hashtag-uri ┼či butoane ÔÇ×socialeÔÇť, fotografiile au devenit ni┼čte mijloace de a face mai popular ÔÇ×artistulÔÇť din spatele lor, dec├«t fotografiile ┼či pove┼čtile lor ├«n sine.

├Ängr─âm─âdit ├«ntr-at├«tea butoane, am reu┼čit s─â fac o scurt─â list─â a evenimentelor marcante din 2013 legate de fotografie, de pove┼čti, legate de rom├óni care au mai reu┼čit s─â fac─â pa┼či ├«n fa┼ú─â ├«n str─âin─âtate, c├«┼čtig├«nd premii importante sau fiind expu┼či pe diverse bloguri cu influen┼ú─â ├«n domeniu.

Cel mai important premiu c├«┼čtigat de un rom├ón este locul I la sec┼úiunea ÔÇ×Youth AwardÔÇť, dedicat─â tinerilor fotografi ├«n v├«rst─â de p├«n─â la 19 ani, din cadrul Sony World Photography Awards 2013. Alecsandra Raluca Dr─âgoi ┼či portretul unui b─ârbat ├«ntr-un costum de urs la un festival de datini ┼či obiceiuri din Boto┼čani au ajuns, ├«n scurt timp de la c├«┼čtigarea marelui premiu, la apari┼úii ├«n The Sun, BBC, The Independent. Chiar ┼či cei de la Daily Mail au fost impresiona┼úi de povestea Alecsandrei, dar ┼či de un alt rom├ón, Ionu┼ú Cara┼č din Ia┼či, maestru ├«n prelucrare digital─â, care a ap─ârut ├«ntr-un material dedicat, ├«n luna noiembrie.

La capitolul fotografie tip─ârit─â ├«n 2013, s-au publicat pe h├«rtie dou─â proiecte mari, ├«n urma unor campanii de crowdfunding. Bumbata de Cosmin Bumbu┼ú, cea mai frumoas─â carte-obiect din 2013, a fost prezentat─â pe Prison Photography, cel mai important blog de fotografie de penitenciare, curatoriat de Pete Brook, redactor la Wired. Recent, Pete Brook a situat Bumbata ├«n top 10 c─âr┼úi foto preferate din 2013, ├«ntr-un articol pentru blogul Photo-Eye. A doua publica┼úie este M├«ndrie ┼či Beton de Petru┼ú C─âlinescu ┼či Ioana Hodoiu, care, ├«nainte de a fi publicat pe h├«rtie, a ap─ârut ├«n articole pe Bussinessweek din Statele Unite ┼či NewsStatesman din Anglia. Cei doi fotografi rom├óni, Cosmin Bumbu┼ú ┼či Petru┼ú C─âlinescu, au fost publica┼úi anul trecut ┼či pe site-ul Lenscratch, ├«ntr-o serie de articole sub titlul Romania Week, al─âturi de Ioana Moldovan, Hajdu Tamas, Bogdan G├«rbovan ┼či Marius Weber, articol ├«ngrijit de Kathleen McLaughlin, fotograf american, care s-a ├«ndr─âgostit de Rom├ónia ├«nc─â din 1999, de c├«nd a locuit un an ├«n Maramure┼č.

Pe partea de fotojurnalism, Ioana Moldovan a avut apari┼úii pe site-ul Al-Jazeera, cu imagini de la protestele din Kiev, dar a fost prezent─â ┼či ├«n Istanbul, Palestina sau ZaÔÇÖatari, alte locuri cu mi┼čc─âri revolu┼úionare. Tot ├«n domeniu, Vadim Ghirda a fost premiat de c─âtre Associated Press; fotografia cu un bebelu┼č de numai opt luni, de etnie rom─â, ├«ntr-un incubator din Spitalul de Copii ÔÇ×Marie CurieÔÇť din Bucure┼čti, a luat locul I ├«n cadrul 2013 National Press Photographers Association, categoria ÔÇ×Contemporary Issues SingleÔÇť.

Un alt moment remarcabil, ├«n iunie 2013, a fost apari┼úia unei fotografii f─âcute de Maximilian Teodorescu, cu Luna ┼či ISS Enterprise, pe blogul Scientific American. Fotografia a devenit popular─â ┼či pe site-urile PetaPixel ┼či Reddit, mai ales, dup─â cum sus┼úine fotograful, datorit─â aspectului apropiat cu cel al USS Enterprise, varianta Star Trek.

Un articol despre unul dintre cei mai importan┼úi fotografi rom├óni, Andrei Pandele, a ap─ârut pe BBC News ├«n octombrie, reamintindu-ne vremurile de dinainte de 1989, de c├«nd el f─âcea fotografii pe ascuns oamenilor, care, ├«n acele vremuri, nu prea z├«mbeau.

Personal, s├«nt tare m├«ndru de Alina Negoi┼ú─â, Mircea Albu┼úiu ┼či Irina Munteanu, fotografi ap─âru┼úi ├«n Love Issue nr. 8, o revist─â independent─â de fotografie din Rom├ónia. Alina Negoi┼ú─â este student─â ├«n UK ┼či a aflat, ├«n urma unui interviu dat ├«n august 2013 la New York, c─â din vara lui 2014 va fi asistentul marelui fotograf de fashion Ryan McGinley. Mircea Albu┼úiu, din Cluj, pasionat de Leica, a avut parte de un interviu pe blogul celebrului brand de camere foto, iar Irina Munteanu, 19 ani, din Constan┼úa, a fost intervievat─â de C-Heads Magazine, o revist─â ├«n print ┼či online din Viena ┼či Berlin, care, din 2006, a adunat peste 300.000 de cititori.

┼×i tot despre cifre, pentru un 2014 ┼či mai bogat ├«n premii ┼či apari┼úii, nu ezita┼úi s─â participa┼úi la competi┼úia foto Leica Oskar Barnack Award, p├«n─â pe 31 ianuarie.

Constantin Nimigean este editor oitzarisme.ro

Credite foto: Alecsandra Raluca Dr─âgoi (foto 1), Cosmin Bumbu┼ú (foto 2), Hajdu Tamas (foto 3 ┼či 4), Irina Munteanu (foto 5 ┼či 6)

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.