Fotografii – poveşti, premii şi expunere

Constantin NIMIGEAN
Publicat în Dilema Veche nr. 518 din 16-22 ianuarie 2014
Fotografii – poveşti, premii şi expunere jpeg

John Szarkowski, fotograf, curator şi istoric, a spus la un moment dat că trăim într-o lume în care fotografiile au ajuns să fie mai multe decît cărămizile şi că, într-un mod suprinzător, toate sînt diferite. Recent, o prietenă virtuală de pe Facebook a scris un articol pe blogul personal în care se întreba de unde atîtea fotografii mediocre cîştigătoare de competiţii, pe ce criterii sînt jurizate. La o simplă căutare photography contest pe Google, ai peste 800.000 de rezultate. Comunitatea „Your Shot“ de pe National Geographic are peste 330.000 de membri activi, cu peste 2.000.000 de imagini înscrise pe site. În decembrie, anul trecut, m-am dezabonat de la cel mai mare portal de concursuri foto internaţionale, Photocontestinsider, care îmi trimitea zilnic cel puţin zece concursuri foto la care să mă înscriu. Like, share, subscribe, submit, toate aceste cuvinte în engleză încep să ne influenţeze viaţa virtuală. Fotografiile şi poveştile se pierd în faţa acestui fenomen numit social media. Îngropate în hashtag-uri şi butoane „sociale“, fotografiile au devenit nişte mijloace de a face mai popular „artistul“ din spatele lor, decît fotografiile şi poveştile lor în sine.

Îngrămădit într-atîtea butoane, am reuşit să fac o scurtă listă a evenimentelor marcante din 2013 legate de fotografie, de poveşti, legate de români care au mai reuşit să facă paşi în faţă în străinătate, cîştigînd premii importante sau fiind expuşi pe diverse bloguri cu influenţă în domeniu.

Cel mai important premiu cîştigat de un român este locul I la secţiunea „Youth Award“, dedicată tinerilor fotografi în vîrstă de pînă la 19 ani, din cadrul Sony World Photography Awards 2013. Alecsandra Raluca Drăgoi şi portretul unui bărbat într-un costum de urs la un festival de datini şi obiceiuri din Botoşani au ajuns, în scurt timp de la cîştigarea marelui premiu, la apariţii în The Sun, BBC, The Independent. Chiar şi cei de la Daily Mail au fost impresionaţi de povestea Alecsandrei, dar şi de un alt român, Ionuţ Caraş din Iaşi, maestru în prelucrare digitală, care a apărut într-un material dedicat, în luna noiembrie.

La capitolul fotografie tipărită în 2013, s-au publicat pe hîrtie două proiecte mari, în urma unor campanii de crowdfunding. Bumbata de Cosmin Bumbuţ, cea mai frumoasă carte-obiect din 2013, a fost prezentată pe Prison Photography, cel mai important blog de fotografie de penitenciare, curatoriat de Pete Brook, redactor la Wired. Recent, Pete Brook a situat Bumbata în top 10 cărţi foto preferate din 2013, într-un articol pentru blogul Photo-Eye. A doua publicaţie este Mîndrie şi Beton de Petruţ Călinescu şi Ioana Hodoiu, care, înainte de a fi publicat pe hîrtie, a apărut în articole pe Bussinessweek din Statele Unite şi NewsStatesman din Anglia. Cei doi fotografi români, Cosmin Bumbuţ şi Petruţ Călinescu, au fost publicaţi anul trecut şi pe site-ul Lenscratch, într-o serie de articole sub titlul Romania Week, alături de Ioana Moldovan, Hajdu Tamas, Bogdan Gîrbovan şi Marius Weber, articol îngrijit de Kathleen McLaughlin, fotograf american, care s-a îndrăgostit de România încă din 1999, de cînd a locuit un an în Maramureş.

Pe partea de fotojurnalism, Ioana Moldovan a avut apariţii pe site-ul Al-Jazeera, cu imagini de la protestele din Kiev, dar a fost prezentă şi în Istanbul, Palestina sau Za’atari, alte locuri cu mişcări revoluţionare. Tot în domeniu, Vadim Ghirda a fost premiat de către Associated Press; fotografia cu un bebeluş de numai opt luni, de etnie romă, într-un incubator din Spitalul de Copii „Marie Curie“ din Bucureşti, a luat locul I în cadrul 2013 National Press Photographers Association, categoria „Contemporary Issues Single“.

Un alt moment remarcabil, în iunie 2013, a fost apariţia unei fotografii făcute de Maximilian Teodorescu, cu Luna şi ISS Enterprise, pe blogul Scientific American. Fotografia a devenit populară şi pe site-urile PetaPixel şi Reddit, mai ales, după cum susţine fotograful, datorită aspectului apropiat cu cel al USS Enterprise, varianta Star Trek.

Un articol despre unul dintre cei mai importanţi fotografi români, Andrei Pandele, a apărut pe BBC News în octombrie, reamintindu-ne vremurile de dinainte de 1989, de cînd el făcea fotografii pe ascuns oamenilor, care, în acele vremuri, nu prea zîmbeau.

Personal, sînt tare mîndru de Alina Negoiţă, Mircea Albuţiu şi Irina Munteanu, fotografi apăruţi în Love Issue nr. 8, o revistă independentă de fotografie din România. Alina Negoiţă este studentă în UK şi a aflat, în urma unui interviu dat în august 2013 la New York, că din vara lui 2014 va fi asistentul marelui fotograf de fashion Ryan McGinley. Mircea Albuţiu, din Cluj, pasionat de Leica, a avut parte de un interviu pe blogul celebrului brand de camere foto, iar Irina Munteanu, 19 ani, din Constanţa, a fost intervievată de C-Heads Magazine, o revistă în print şi online din Viena şi Berlin, care, din 2006, a adunat peste 300.000 de cititori.

Şi tot despre cifre, pentru un 2014 şi mai bogat în premii şi apariţii, nu ezitaţi să participaţi la competiţia foto Leica Oskar Barnack Award, pînă pe 31 ianuarie.

Constantin Nimigean este editor oitzarisme.ro

Credite foto: Alecsandra Raluca Drăgoi (foto 1), Cosmin Bumbuţ (foto 2), Hajdu Tamas (foto 3 şi 4), Irina Munteanu (foto 5 şi 6)

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.