Fotografiatul e interzis

Diana B─éDICA
Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Fotografiatul e interzis jpeg

D ac─â, pentru un european, Varanasi e groapa de gunoi a lumii, pentru indieni reprezint─â locul ├«n care Shiva a ├«ngropat tridentul ├«n Gange. ├Än centrum mundi se afl─â Holy cemetery unde mor╚Ťii se ard pe marginea r├«ului sau plutesc pe ap─â cei care nu s├«nt demni de ardere. ├Än India focul nu e pentru oricine. C├«nd am ajuns acolo, nu aveam nici camera, nici telefonul cu mine. Era at├«t de cald, ├«nc├«t unele poze au ie╚Öit cu pete, telefonul nu avea ├«ntotdeauna re╚Ťea. Cei doi tovar─â╚Öi de drum au fotografiat ├«ns─â cu smartphone-urile trupurile ce p├«lp├«iau. La trupurile noi, p├«lp├«i┬şrea era o v├«lv─âtaie. La un moment dat, pe l├«ng─â trosnetul lemnului care ardea, s-a auzit cineva strig├«nd ceva de ne├«n╚Ťeles. Strig─âtul venea tot mai aproape, b─âie╚Ťii fotografiau, eu priveam. P├«n─â m-am dezmeticit, un b─ârbat slab ╚Öi ├«nalt ajunsese deja ├«n dreptul nostru ÔÇô Why are you disrespecting my culture? Why? 6 months of prison, no, no, no, you come with me or you go to prison! Habar n-aveam c─â fotografiatul e interzis, nu exista nici un indicator, pozele ar fi putut fi ╚Öterse imediat, omul nu ╚Öi nu ÔÇô Why are you disrespecting my culture? Nici un argument nu l-a clintit pe indian. De╚Öi tonul vocii sc─âzuse cu c├«╚Ťiva decibeli, era obligatoriu s─â alegem, a╚Öa c─â l-am ├«nso╚Ťit, t─âc├«nd, spre templu. Eram ultima ├«n r├«nd. B─ârbatul striga c─â el nu ├«╚Öi bate joc de cultura noastr─â. Asta ├«nseamn─â ╚Öir indian. M-a╚Ö fi putut ├«ntoarce la hotel, eu nu eram vinovat─â cu nimic, banii nu se aflau la mine, rochia mea nici m─âcar buzunare nu avea. ╚śtiu, nu par o prieten─â adev─ârat─â, dar repet: nu gre╚Öisem cu nimic.

Mirosul de urin─â ╚Öi fum, denivel─ârile sc─ârilor sub t─âlpi, privirea b─âiatului din fa╚Ť─â care se ├«ntorcea uneori spre mine ca s─â se conving─â c─â s├«nt acolo ╚Öi s─â-mi spun─â ai grij─â. Templul avea pere╚Ťii ├«ntuneca╚Ťi ╚Öi p─ârea p─âr─âsit. Am trecut un prag ├«nalt ca s─â ajungem ├«ntr-o ├«nc─âpere f─âr─â geamuri, cu pere╚Ťii ar╚Öi. Dac─â scrii Varanasi pe Google, e singurul templu ├«ntunecat de la Gange. Din fa╚Ť─â ╚Öi din spate au ap─ârut dou─â b─âtr├«ne care, dac─â nu a╚Ö fi o tip─â realist─â, a╚Ö zice c─â pluteau, dar cel mai probabil se t├«rau cu picioarele sub fund, sprijinindu-se ├«n pumni. M├írquez ├«n India. B─ârbatul ╚Öi-a reluat tonul de afar─â, url├«nd s─â ├«i d─âm bani ├«ntr-o moned─â de care nu auzisem ├«n via╚Ťa mea, amintind din nou de lunile de ├«nchisoare ╚Öi de ├«nc─âlcarea unei reguli sfinte. Femeile d─âdeau din cap ├«n fa╚Ťa noastr─â. R─âm─âseser─âm ├«n mijlocul ├«nc─âperii, ├«ntor╚Öi cu fa╚Ťa la zid. Dac─â peretele exterior ar fi fost mai scund, a╚Ö fi putut s─âri pe geam, repet: nu exista sticl─â, a╚Ö fi putut chiar s─â o zbughesc la fug─â, dar n-am f─âcut un pas ├«napoi. ╚śtiam c─â e o ├«n╚Öel─âtorie, omul voia s─â scoat─â ni╚Öte bani, dar asta conteaz─â cel mai pu╚Ťin. Am crescut cu ideea c─â adev─ârul se ridic─â ├«ntotdeauna la suprafa╚Ť─â ca uleiul. ╚śtiu c─â adev─ârul e relativ, m─âsura lucrurilor nu e peste tot aceea╚Öi, uneori pl─âtesc ╚Öi cei nevinova╚Ťi, dar, ├«nainte de c─âl─âtorie, v─âzusem Return to Para┬şdise cu Vince Vaughn ╚Öi Joaquin Phoenix ╚Öi nÔÇĹam vrut s─â plec.

En╚Öpe mii de dimine╚Ťi

Cump─âr─âturi la u╚Öa ta, ajutor ├«n lupta cu COVID 19, ├«nv─â╚Ťare online jpeg
Educa╚Ťia ├«ntre dou─â crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educa╚Ťie, un adev─ârat cataclism care a scos la iveal─â, f─âr─â cosmetizare, situa╚Ťia dramatic─â a educa╚Ťiei.
E cool să postești jpeg
Starea fireasc─â a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat rela╚Ťiile de ├«ncredere, ci, mai nou, ╚Öi r─âzboiul din Ucraina, dezbinarea ideologic─â ├«mp─âr╚Ťind lumea ├«n dou─â tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesar─â, dar dificil─â ÔÇ×├«nr─âd─âcinareÔÇť democratic─â
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democra╚Ťiei.
p 1 jpg
E normal s─â fim normali?
Tinerilor de azi trebuie s─â le spunem ÔÇ×Z├«mbi╚Ťi ÔÇô m├«ine va fi mai r─âu!ÔÇť.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomic─â
Via╚Ťa social─â nu ├«nseamn─â doar armonie perfect─â, iar rolul solidarit─â╚Ťii nu este de a suprima competi╚Ťia, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea s─â mearg─â la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educa╚Ťiei
├Änchiderea ╚Öcolilor ╚Öi pandemia de COVID-19 au avut consecin╚Ťe negative at├«t asupra progresului educa╚Ťional al copiilor, c├«t ╚Öi asupra s─ân─ât─â╚Ťii emo╚Ťionale a acestora ╚Öi, mai mult, asupra siguran╚Ťei lor online.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.