Fotografiatul e interzis

Diana BĂDICA
Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Fotografiatul e interzis jpeg

D acă, pentru un european, Varanasi e groapa de gunoi a lumii, pentru indieni reprezintă locul în care Shiva a îngropat tridentul în Gange. În centrum mundi se află Holy cemetery unde morții se ard pe marginea rîului sau plutesc pe apă cei care nu sînt demni de ardere. În India focul nu e pentru oricine. Cînd am ajuns acolo, nu aveam nici camera, nici telefonul cu mine. Era atît de cald, încît unele poze au ieșit cu pete, telefonul nu avea întotdeauna rețea. Cei doi tovarăși de drum au fotografiat însă cu smartphone-urile trupurile ce pîlpîiau. La trupurile noi, pîlpîi­rea era o vîlvătaie. La un moment dat, pe lîngă trosnetul lemnului care ardea, s-a auzit cineva strigînd ceva de neînțeles. Strigătul venea tot mai aproape, băieții fotografiau, eu priveam. Pînă m-am dezmeticit, un bărbat slab și înalt ajunsese deja în dreptul nostru – Why are you disrespecting my culture? Why? 6 months of prison, no, no, no, you come with me or you go to prison! Habar n-aveam că fotografiatul e interzis, nu exista nici un indicator, pozele ar fi putut fi șterse imediat, omul nu și nu – Why are you disrespecting my culture? Nici un argument nu l-a clintit pe indian. Deși tonul vocii scăzuse cu cîțiva decibeli, era obligatoriu să alegem, așa că l-am însoțit, tăcînd, spre templu. Eram ultima în rînd. Bărbatul striga că el nu își bate joc de cultura noastră. Asta înseamnă șir indian. M-aș fi putut întoarce la hotel, eu nu eram vinovată cu nimic, banii nu se aflau la mine, rochia mea nici măcar buzunare nu avea. Știu, nu par o prietenă adevărată, dar repet: nu greșisem cu nimic.

Mirosul de urină și fum, denivelările scărilor sub tălpi, privirea băiatului din față care se întorcea uneori spre mine ca să se convingă că sînt acolo și să-mi spună ai grijă. Templul avea pereții întunecați și părea părăsit. Am trecut un prag înalt ca să ajungem într-o încăpere fără geamuri, cu pereții arși. Dacă scrii Varanasi pe Google, e singurul templu întunecat de la Gange. Din față și din spate au apărut două bătrîne care, dacă nu aș fi o tipă realistă, aș zice că pluteau, dar cel mai probabil se tîrau cu picioarele sub fund, sprijinindu-se în pumni. Márquez în India. Bărbatul și-a reluat tonul de afară, urlînd să îi dăm bani într-o monedă de care nu auzisem în viața mea, amintind din nou de lunile de închisoare și de încălcarea unei reguli sfinte. Femeile dădeau din cap în fața noastră. Rămăseserăm în mijlocul încăperii, întorși cu fața la zid. Dacă peretele exterior ar fi fost mai scund, aș fi putut sări pe geam, repet: nu exista sticlă, aș fi putut chiar să o zbughesc la fugă, dar n-am făcut un pas înapoi. Știam că e o înșelătorie, omul voia să scoată niște bani, dar asta contează cel mai puțin. Am crescut cu ideea că adevărul se ridică întotdeauna la suprafață ca uleiul. Știu că adevărul e relativ, măsura lucrurilor nu e peste tot aceeași, uneori plătesc și cei nevinovați, dar, înainte de călătorie, văzusem Return to Para­dise cu Vince Vaughn și Joaquin Phoenix și n‑am vrut să plec.

Enșpe mii de dimineți

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.