Fiindcă nu vor elvețienii…

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
Mîntuirea biogeografică jpeg

Într-un univers originar – în paradis, pe insula cvasi-nedescoperită a Santinelei de Nord sau în adîncul neexplorat al unei păduri tropicale – nu putem vorbi de sărăcie, chiar dacă singurele avuții ale locuitorilor acestuia sînt straiele sumare și hrana de zi cu zi. În astfel de lumi, teme precum siguranța zilei de mîine, vecinul bogat, fantezia îmbogățirii sau spectrul sărăcirii nu au greutate. Poate că, aici, „sărăcia” nici nu are un nume; ea reprezintă normalitatea, firescul, eternizarea unui „punct zero”, a unei stări originare. Cînd însă, în astfel de paradisuri, se insinuează „civilizația” – turistul, exploratorul, colonizatorul sau negustorul – și aborigenii încep să poarte tricouri de firmă, să bea Cola din pet-uri și să afișeze gadget-uri, abia atunci prinde contur portretul sărăciei. Crîmpeiele civilizației accentuează impresia sărăciei – prezența lor îi proiectează pe indigeni în marginalitatea lumii centrale și relativ înstărite din care fac parte unii dintre noi.

Există un reflex cultural al valorizării sărăciei, o abordare „înaltă”, metafizică sau pioasă a acestui neajuns, din care fac parte apologia renunțării, toposul bogăției trecătoare, portretul bogatului nefericit, al săracul împlinit etc. Cum ar veni, are și sărăcia avantajele ei: „Ce dulce-i al nenorocirii rod!”. Poate că aici se înscrie și distincția pe care Noica o făcea între „Germania untului” și „Germania culturii”, spunînd că, paradoxal, Germania culturii se putea găsi mai lesne aici, în penuria românească a anilor de dinainte de 1989. Dar untul e perfid. Rîvnit cu poftă, el e mai puternic decît pe ușa frigiderului. Înfometatul se află în mai mare măsură sub imperativul untului decît beneficiarul destins al bunăstării. Cineva povestea că, în pușcăriile comuniste, primii care cedau erau pofticioșii și gurmanzii: cînd începeau să delireze „alimentar”, să evoce bucate, „să viseze unt” era un semn că sfîrșitul le e aproape… Pentru unt ucizi și mori.

Există, firește, vaste și sofisticate teorii economice despre sărăcie și modul în care aceasta poate fi combătută – fiecare cu excepțiile și contraexemplele ei: teoria geografică (clima și solul neprielnice ca sursă de sărăcie), teoria culturală (etica protestantă a muncii, nordic-anglo-saxonă vs culturile risipei și ale traiului de pe o zi pe alta, din sud), teoria ignoranței (sărăcia se datorează unui eșec de management, incompetenței conducerii și economiștilor) – pentru a numi doar cîteva dintre ele. O anumită, ingrată evidență – anglo-saxonii o duc întotdeauna bine, în vreme ce Africa Centrală o duce, orice ar face, rău – a ispitit chiar și minți luminate „să tragă concluzii”. Montesquieu susținea că oamenii din zonele tropicale sînt predispuși la lene și sînt lipsiți de sete de cunoaștere; nu le place munca asiduă, nu sînt inovatori și, ca atare, sînt săraci. În plus, lenea i-ar predispune pe locuitorii acestor regiuni să fie conduși de despoți, astfel încît o zonă tropicală nu e doar săracă, dar înclină spre dictatură, asimilabilă, la rîndul ei, cu eșecul economic.

Sărăcia e unul dintre marile motive de interogație naiv-sublim-legitimă, din categoria: „De ce există răul, nedreptatea și alte neajunsuri pe lume?”. Sărăcia e, în fond, o temă de teodicee economică. De ce nu oferă „pronia” un venit de bază necondiționat (sumă de bani stabilită prin lege, aceeași pentru toată lumea, pe care fiecare cetățean o primește fără a presta un contraserviciu)? – ar putea întreba candidul înger din povestea lui Martin Buber (Der Engel und die Weltherrschaft). Cu posibilul răspuns: fiindcă nu vor elvețienii (după cum se știe, în 2013, elvețienii au votat împotriva acestei măsuri sociale) – iar pe centrafricani nu-i întreabă nimeni.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Primarul Mihăiță Negură, foto Facebook jpg
Tunelul misterios din munții Retezat. A fost săpat de austrieci în urmă cu 100 de ani și are două ieșiri: „Superbă priveliște!”
Un tunel montan mai puțin cunoscut care ar putea deveni în viitor o atracție turistică oficială. Cel puțin asta speră un primar din România, care promovează acest loc fascinant pe rețelele de socializare.
branzeturi foto shutterstock
Cele mai bune cinci tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterolul ridicat, potrivit nutriționiștilor
Cercetările arată că persoanele care consumă zilnic circa 45 de grame de brânză sunt mai puțin predispuse la boli de inimă sau la un accident vascular cerebral.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Kremlinul pune „ameninţările cu sancţiuni" ale aliaţilor europeni pe seama „nervozității” cauzate de parada de la Moscova. „Încercarea de a ne speria este zadarnică"
Kremlinul a respins sâmbătă „presiunile” exercitate asupra Rusiei, în vederea acceptării unui armistiţiu de 30 de zile în Ucraina, precum şi noile „ameninţări cu sancţiuni” formulate de puteri occidentale.
lidl jpg
Lidl bagă la raft de luni, 12 mai, produse Parkside și Fiskars pe care românii se vor bate să le cumpere. Au prețuri foarte bune și se vor vinde ca pâinea caldă
În ziua de astăzi, cu toții suntem în căutarea unor oferte cât mai bune. Din fericire, Lidl va pune la raft mai multe produse extrem de importante, care vor fi de ajutor multor români. Iar partea cea mai bună este faptul că aceste produse vor fi incredibil de ieftine!
WhatsApp Image 2025 05 10 at 18 40 59 (1) jpeg
Marius Țeicu a împlinit 80 de ani. Maestrul, apariție rafinată pe scena Festivalului George Grigoriu. Corina Chiriac, mesaj emoționant: „Ce bucurie”
Marius Țeicu, unul dintre cei mai iubiți și respectați compozitori români, a împlinit 80 de ani chiar în ziua în care Festivalul Internațional George Grigoriu din Brăila a aniversat 20 de ani.
Marcel Bartic png FOTO Facebook
Hainele cele noi ale extremismului. Profesorul Marcel Bartic: „Neo-legionarismul a fost construit pe fondul amneziei naționale“
Instigarea la ură, violență și anarhie, discriminarea și dorința de interzicere a libertății de exprimare sunt principalele caracteristici ale neo-legionarilor – o linie fină îi mai desparte însă de actele criminale din perioada interbelică.
Tavi Clonda, Gabriela Cristea jpg
Obiectele pe care Tavi Clonda le-a luat la „Tempting Fortune România” pentru a avea noroc. Gabriela Cristea l-a dat de gol: „Foarte frumos!”
Tavi Clonda (45 de ani) a ales să plece în competiția „Tempting Fortune România” cu obiecte de mare valoare sentimentală, care să-i poarte noroc pe tot parcursul provocărilor. Soția lui, Gabriela Cristea, a dezvăluit recent ce și-a luat artistul cu el.
masina pe calea ferata Ziua de Constanta png
O șoferiță beată a blocat circulaţia feroviară după ce a ajuns cu BMW-ul pe calea ferată, în Eforie Nord
Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” și IPJ Constanța au fost sesizate sâmbătă, 10 mai 2025, prin apel la 112 cu privire la o mașină care a ajuns pe calea ferată în Eforie Nord. Circulaţia feroviară a fost blocată.
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Superoameni descoperiți de știință: o mutație genetică rară le oferă un avantaj ieșit din comun
Majoritatea oamenilor dorm de obicei între șapte și nouă ore pe noapte. Știința spune că unii oameni se pot simți complet odihniți și gata de acțiune cu doar patru ore de somn.