Fidelitate reciprocă

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
Fidelitate reciprocă jpeg

- interviu cu Adriana POPOVICI, iubitoare şi posesoare de animale -

De cînd aveţi animale şi care sînt ele în momentul de faţă?

Din copilărie, iar în momentul de faţă am două pisici şi un cîine, de cînd erau pui.

Ne puteţi spune cîte ceva despre fiecare dintre ele – tabieturi, poveşti, întîmplări…?

Una dintre pisici, cea mai bătrînă, pe care o am de aproape 20 de ani, îmi e deosebit de dragă fiindcă a participat alături de mine la toate evenimentele importante din viaţa mea. Ea este Tzafilca – Tzuna, tigrată cu ochi migdalaţi şi mustăţi lungi şi dese. Acum nu mă mai vede, însă e peste tot în casă lîngă picioarele mele, oriunde m-aş duce. Cînd ne-am mutat la curte, îmi aducea şi-mi punea pe picior rîme, spinări de peşte, cozi de salam – de fericire că e liberă în curte; mă trata ca şi cum aş fi fost puiul ei.

A doua pisică este de fapt un motan de 8 ani pe nume Puiul – Miu, are un profil special motănesc, este tandru şi distant, dar cînd se uită în ochii tăi rămîi fascinat. E alb, cu urechile şi coada galben-portocalii. De fiecare dată cînd mă întorc acasă după o perioadă mai lungă vrea tot timpul în braţe şi, dacă îl las pe jos, începe să plîngă: Miu, Miu, Miu.

Tzica, puiul meu de focă, e de talie mică, rasă metis, de culoare galben-cafeniu cu alb. Mă întîmpină alergînd la poartă cînd sosesc, cu cele trei lăbuţe valide şi cu ochii rîzînd de fericire că mă vede. E cîinele meu de pază, cînd sînt cu ea e ca un cerber.

Ce înseamnă un adevărat iubitor de animale?

Un iubitor de animale este acela care are grijă de ele întotdeauna, la fel cum ai grijă de cineva pe care-l iubeşti. Eu nu cred că există adevăraţi şi neadevăraţi iubitori de animale, ci numai oameni care iubesc sau nu iubesc animalele în mod responsabil.

Oricine poate avea un animal? De ce?

Nu oricine poate să ţină un animal: de exemplu, un om în vîrstă s-ar putea să nu fie capabil să plimbe zilnic un cîine, sau un copil să nu fi fost educat să îngrijească un animal, ci doar să dorească să se joace cu el.

Puteţi descrie relaţia dintre un stăpîn şi... animalul lui?

Relaţia dintre un animal şi stăpînul lui este una de fidelitate reciprocă, de încredere şi tandreţe necondiţionată.

Se foloseşte cuvîntul „stăpîn“ – dar, în realitate, cum stau lucrurile?

Se foloseşte cuvîntul „stăpîn“ în sensul de responsabil cu îngrijirea unui animal, ca cel care dă socoteală pentru tot ceea ce nu face pentru acesta (vezi Serviciile de ocrotire a animalelor din alte ţări, unde cei care maltratează animalele plătesc amenzi foarte mari, ajungîndu-se pînă la puşcărie).

Ce trebuie să facă un posesor de animale responsabil pentru animalele lui?

Să-i dea să mănînce la timp, să-i dea apă proaspătă, să-i schimbe litiera, să-l plimbe (în cazul cîinelui), să se îngrijească de igiena lui, să-l mîngîie, să-i vorbească, să-l alinte, să se joace cu el, să răspundă nevoilor lui de comunicare.

Cum şi cu ce îl ajută animalele pe om?

Toate animalele ne oferă tandreţea, căldura şi ataşamentul pe care le dorim, dar mai ales fidelitatea pe care o regăsim atît de rar la oameni.

În ce măsură se schimbă cineva care nu a avut animale şi se hotărăşte să-şi ia? În ce fel i se schimbă viaţa?

Schimbarea unui om care are pentru prima dată un animal se simte în comportamentul lui: este mai deschis cu alţii, comunică mai uşor, este mai mulţumit de destinul său. Viaţa noastră se modifică întotdeauna atunci cînd descoperim că putem dărui şi primi afecţiune fără nici o condiţie. 

a consemnat Iaromira POPOVICI 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.