Fericiri mari şi mici

12 iulie 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

A existat, acum mulţi ani, un număr al Dilemei care trata aceeaşi temă: idealuri şi aspiraţii ale "românilor". Desigur că, apărînd prin anii ’90, se ocupa de ele, vrînd-nevrînd, din perspectiva tranziţiei. În perioada de atunci, societatea de consum era doar o "frumoasă fără corp", pe care nu o puteai, în general, atinge, dar la care erai liber să visezi. Primele supermarketuri, excursii în străinătate, maşini de lux sau credite la orice, de la electrocasnice la case, reprezentau cu atît mai mult idealuri cu cît puţini dintre conaţionalii noştri ştiau, pe atunci, de ele. La începutul anilor ’90 şi o Coca-cola sau o masă la McDonald’s ne puteau face fericiţi. Ca să nu mai vorbim de o maşină de spălat, o excursie în Grecia sau o slujbă la o multinaţională. De atunci încoace, lucrurile s-au mai schimbat. Boom-ul consumului şi al creditelor a devenit ceva obişnuit, slujbele la firme străine, la fel, cel puţin în oraşele mari; în oraşele mici şi în unele zone rurale, din lipsă de alte perspective, au apărut migraţiile în străinătate. Se poate vedea, din cele de mai sus, că idealurile şi aspiraţiile neaoşe au evoluat de la mici fericiri consumiste la mitologii închegate şi filozofii de viaţă. Mitul "lumii noi" (în cazul românilor nu America, ci, mai curînd, Spania şi Italia), în care te duci "să-ţi faci averea", după care, eventual, te întorci în ţară să arăţi de ce-ai fost în stare, e unul dintre ele. Sau cel al managerului de firmă, într-atît de prosper încît să îşi permită să aibă o maşină străină, în leasing, să-şi plătească, lunar, ratele la casa ce va fi gata în cinci ani sau să-şi dea copilul la o grădiniţă particulară. Ca să nu mai vorbim de imaginea, demnă de urmat, a vedetelor de succes cu care sînt împînzite micile ecrane, printre care se numără, mai nou, şi oameni de afaceri, personaje ce îmbină mitul celebrităţii cu cel al reuşitei, pe cont propriu, în afaceri. Aceste mituri au luat naştere dintr-un conglomerat de idealuri, între care cele materiale nu sînt decît o mică parte. Atunci cînd îşi construiesc o filozofie de viaţă, care speră să le asigure "fericirea", sau măcar mulţumirea, oamenii au nevoie şi de motivaţii mai mult sau mai puţin idealiste: fie unele legate de probitatea profesională, fie altele centrate în jurul valorilor comunitare de respect şi într-ajutorare, fie unele religioase ca atare; fie, pur şi simplu, o serie de atitudini personale, de multe ori chiar egoiste şi hedoniste, dar care le asigură o existenţă confortabilă. ( I. P. )

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Dar dacă ești tînăr, sărac și bolnav?
Salvează tinerețea – vîrsta la care se spune că poți orice – chiar orice nenoroc sau chiar orice nefericire?
p 10 jpg
Povara tinereții
Copilăria se încheie, adesea, abrupt, după o vacanță de vară – tinerețea se consumă lent, se îngemănează cu bătrînețea firesc, insesizabil.
16781709398 92dac8f6bb c jpg
Primăvară în decembrie
„Femeile au devenit mai puțin interesate de machiaj și mai mult de frumusețea în ansamblu, cea care radiază din interior spre exterior, spre ideea de wellness.”
p 11 jpg
Note despre „încă”
De-ar fi să trebuiască să cred totuși în ceva și tot n-aș (putea) crede în Dumnezeu! Intuiție, vanitate, consolare – ține aceasta de vîrstă?
p 12 jpg
Tinerețea are coloană sonoră
Sînt părți de suflet în legătură cu care vom fi mereu subiectivi.
640px Pierre Auguste Renoir The Boating Party Lunch jpg
Simțire și nepăsare
Se spune că tinerețea, la fel ca și copilăria, nu e conștientă de ea însăși, că abia mai tîrziu ajungi să ți le amintești cu nostalgie și să le apreciezi adevărata valoare.
p 13 jpg
Oase ușoare ca ale păsărilor
Îi privesc atentă pe oamenii foarte tineri.
2722374996 d24e7fdf0e c jpg
Tinerii bătrîni și bătrînii tineri Cum mai măsurăm tinerețea?
Cred că merită să pledăm și, mai mult, e destul de limpede faptul că nu există o compartimentare netă a tinereții și a bătrîneții dată de vîrste și condiții, ci ele există simultan, în orice moment al vieții.
50294010101 132de799e7 c jpg
Anii ’90
Anii ’90 s-au încheiat pe 31 decembrie în Piaţa Revoluţiei, cînd deasupra noastră şi sub egida PRO TV-ului s-a înălţat un înger kitsch.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Învățături fără dezvăț
Trăim o vreme în care toți credem cu tărie că educația este esențială.
p 10 credit C  Hord jpg
p 11 credit C  Hord jpg
Pedagogia juridică între învăț și dezvăț
Avizele Consiliului Legislativ, în măsura în care ar fi urmate, sînt o bună premisă pentru creșterea calității legilor adoptate de Parlament.
p 13 credit C  Hord jpg
Seducția. Didactica nova?
Profesorul trebuie să fie el însuși seducător.
p 14 credit C  Hord jpg
Nu mai mîngîiați cercul!
Orice rol este făcut dintr-o continuă modelare a sensibilităţii interioare.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Jurnal de glande și hormoni
Glandele endocrine și hormonii sînt o bună metaforă a importanței lucrurilor „mărunte”.
DS jpg
Minunatele isprăvi ale Adrenalinei (basm suprarenal)
Avea în ea atîta energie fata asta cît să transforme repausul într-un motor puternic.
640px Human mind, Human Universals png
p 11 sus jpg
Despre iubire, cu rigla si compasul. O încercare de endocrinologie euclidiană
Omul de știință stă drept, rezistă seducției misterioase și pune problema clar: în ce constă chimia acestei biologii?
p 12 sus jpg
Despre iubire și alte droguri
Iubirea romantică motivează o serie nesfîrșită de alegeri individuale și joacă un rol fundamental în elaborarea planurilor noastre de viață.
p 13 Hans Holbein, Henric al VIII lea WC jpg
Hormonii: „dirijorii” lichizi care ne schimbă corpul fizic și istoria
În epoca de formare a operei italiene, rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, deveniți astfel eunuci.
640px Bloodletting 1 298x300 jpg
Profilul hormonal
Hormonii îți schimbă comportamentul sau comportamentul îți modifică profilul hormonal?
All Art is Erotic (Unsplash) jpg
Avem erotism în arta românească?
Cum rămîne totuși cu senzația că eroticul și erotismul au ocolit arta românească?
E cool să postești jpeg
Logica bunului-simț
De ce este logic să avem bun-simț chiar într-o societate care își pierde din ce în ce mai mult această noțiune?
p 10 jpg
Drumul în sus
E adevărat că bunul-simț nu poate fi construit fără simțul comun.

Adevarul.ro

Nemtoaica jpg
Mondialul „păcătoșilor“: Cât costă să savurezi meciurile cu alcool și femei în bikini, la Doha VIDEO REPORTAJ
Totul are un preț pe această lume, inclusiv „driblarea“ restricțiilor religioase într-o țară islamică.
Culori curcubeu FOTO Shutterstock jpg
Pantone a anunțat culoarea anului 2023. Cum arată nuanța „curajoasă și vibrantă”
Viva Magenta, o culoare în care se îmbină rozul fucsia cu roșu închis și albastru a fost desemnată de Institutul Pantone ca fiind culoare anului viitor. Potrivit reprezentanților institutului, culoarea este „curajoasă și vibrantă” și inspiră optimism.
 Plata online cu cardul jpg jpeg
Cum se pot fura banii de pe cardul bancar fără ca hoții să aibă acces fizic la instrumentul de plată
Un bărbat din Brăila a profitat de faptul că o persoană a postat pe Facebook o poză cu cardul pe care îl pierduse și a sustras diverse sume de bani de pe acesta. A repetat isprava câteva luni mai târziu cu un alt card pierdut

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.