Fără răbdare

Ştefania HÎRTOPANU
Publicat în Dilema Veche nr. 298 din 29 Oct 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Zău că nu am timp să explic de ce am plecat din România, oh, mă apucă un plictis enorm, au trecut atîţia ani!!, ce mai contează??, simt că mă sting de plictiseală şi toate gîndurile şi explicaţiile au expirat deja. Zău, ce rost mai are să scormonim prin aceeaşi mătreaţă de toamnă, sub frunzele uscate ale idealismului de acum 20 de ani... Societatea românescă mi se părea ca un mîl în care te tot zbaţi să ajungi la un liman. (…) Viaţa e mai uşoară cînd oamenii nu au prejudecăţi şi ai de-a face cu fiinţe inteligente. Cînd am început să cresc şi eu în România comunistă, am început să văd că femeile şi bărbaţii nu erau egali. Femeile nu numai că făceau mai multă treabă, dar chiar şi treaba pe care o făceau era luată în derîdere ca şi cum, prin simplul fapt că erau femei, aparţineau unei caste inferioare şi orice emana din ele era de mîna a doua. Există multă nedreptate de acest fel, în şcoli, în fabrici şi uzine " oooo ", dar şi în bucătărie sau în dormitor. Pe lîngă nedreptatea politică, era cea de gen. Era şi la universitate. Unde durea cel mai mult. Fiindcă era şi ultima şansă de a descoperi acolo o umanitate completă. Iar biserica blagoslovea toată această nedreptate, ceva cu un ciolan de coastă, care justifica sclavia genului feminin. Acu’ dacă ai un cap, ai ceva personalitate şi intuiţie " această lege a lucrurilor ţi se pare un impediment peste care vrei să treci cît mai repede. Fiindcă după cum a fost greu de trăit cu reaua voinţă a decretelor comuniste, cu lipsa lor de logică, tot aşa era greu de suportat discriminarea de stil patriarhal. Cine avea ochi de văzut nu putea să nu se îngrozească la gîndul că trebuie să continue să trăiască în această societate. Şi atunci începeau să facă planuri... cum să plece. Sincer, am plecat ca să pot să respir. Fiindcă societatea românescă mi se părea ca un mîl în care te tot zbaţi să ajungi la un liman. Nu doream să mă zbat, nu doream să îmi pierd timpul cu astfel de tematici. Viaţa e mai uşoară cînd oamenii nu au prejudecăţi şi ai de-a face cu fiinţe inteligente. Am plecat la viaţa uşoară. Se poate spune că nu am avut răbdare cu mediul din jur, ca şi acum cînd trebuie să mă explic, nu am răbdare cu ceva care nici nu sclipeşte de entuziasm sau deliciu intelectual, nici nu te învaţă la modul sfătos. Exact ca acest text neplăcut, oarecum ratat, incomplet şi care nu măguleşte pe nimeni. Se poate spune că ce m-a mînat să plec a fost o lipsă de răbdare cu mersul prea încet, prea bovin-creştin al facerii de dreptate în gen, în genere, ş.a.m.d., ş.a.m.d. Zău!

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.