Fanteziile şi frica, dezlănţuite. Sîntem siguri de ceea ce nu cunoaştem deloc şi ne îndoim de lucruri elementare

Horia MARINESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Fanteziile şi frica, dezlănţuite  Sîntem siguri de ceea ce nu cunoaştem deloc şi ne îndoim de lucruri elementare jpeg

Siguranţa referitoare la anumite lucruri izvorăşte din aceeaşi sursă ca şi nesiguranţa referitoare la altele: conspiraţionismul! Sîntem siguri de ceea ce nu ştim deloc (pentru că am auzit o teorie despre…) şi sîntem nesiguri despre ceea ce ştim foarte bine (pentru că am auzit o teorie despre…). Conspiraţionismul ne sugerează că lucrurile elementare şi absolut verificabile sînt altfel (Pămîntul este de fapt plat!) şi că lucruri complicate, la a căror verificare directă n-avem acces sau nu avem cunoştinţele necesare, sînt şi ele tot altfel („turnurile WTC au căzut din cauză că le-a dinamitat CIA-u!“). Rădăcina acestor probleme pare să fie larga circulaţie liberă şi neierarhizată a informaţiei. E, în final, o problemă nouă a unanimităţii şi va trebui să dezvoltăm anticorpi noi pentru ea. Pînă una-alta sîntem expuşi unui virus teribil şi nu avem protecţie de nici un fel.

● Frica – sistem imunitar mental. Se ştie că sistemul imunitar caută permanent inamici. Dacă mediul e prea curat, lipsit de inamici naturali (bacterii etc.), sistemul imunitar o va lua razna: va inventa inamici imaginari, deci va produce alergii. În acelaşi fel pare să se întîmple şi cu frica: pentru că omul trăieşte astăzi într-un mediu tot mai sigur, „sistemul imunitar al fricii“ îşi caută inamici imaginari, dintre cei mai ciudaţi. Astfel, începem să ne temem, de exemplu, de efectele secundare ale unui vaccin (care sînt extrem de rare). Frica convinge astfel, că vaccinurile sînt periculoase, şi apare aici o siguranţă demnă de o cauză mai bună. Siguranţa aparentă a convingerilor pare să formeze o pereche dinamică cu frica şi nesiguranța (care stau ascunse în profunzimile psihice ale celui care dă verdicte absolute).

● Mefienţa şi verdictul absolut ca duşmani ai democraţiei. Siguranţa părerilor şi verdictele absolute sînt un rezultat al pierderii „gîndirii dilematice“ și al mefienței generalizate față de reprezentanţii noştri democratici. Verdictele finale pe care le dăm tot mai des sînt, fără să o realizăm, o ameninţare la însăşi baza democraţiei, căci „societatea deschisă e o societate care se autocorectează şi, de aceea, deteriorarea capacităţii unei societăţi de a-şi corecta greşelile e ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze cel mai tare“. Asta mai ales pentru că „democraţia e regimul politic care se potriveşte cel mai bine epocii nemulţumirii, în care trăim“ (Ivan Krastev, „In Mistrust We Trust“, 2012)

● „Piramida“ şi „peisajul“ – de la ierarhia de idei la reţeaua de idei. O paradigmă esenţială s-a schimbat în lume: fosta „piramidă a raţiunii“ (totul derivă logic din principii unice, aflate la vîrful piramidei: Dumnezeu, Raţiunea etc.) a fost înlocuită cu „peisajul raţiunii“ (totul este interconectat, dar fără legături ierarhice, ci ca o reţea de idei, concepte sau valori). Acest lucru duce la pierderea încrederii în ierarhiile clasice („BBC sau omul de știință știu ce spun“). Discuţia din curentul postmodernist, care a deconstruit naraţiunile clasice, pare să fi ajuns şi la omul de rînd, care nu mai ştie cum să se orienteze în acest nou „peisaj de idei“, care îi pare nenatural, fără un sus şi un jos, fără ierarhii clare.

● „Părerita cronică“ – o maladie naţională în România. Sportul datului cu părerea, atît de popular în România (fotbalul e nimic!), se suprapune peste aceste tendinţe globale. Prezenţa atîtor păreri personale, fanteziste şi neverificabile în spaţiul public, ne stimulează să emitem şi noi una. Părerile circulă în România ca meme-urile lui Dawkins. Cu cît sînt mai năstruşnice şi mai apte de a convinge prin construcţia lor, ele se impun în biotopul conspiraţiilor şi fanteziilor colective şi devin „pietre fundamentale“, care construiesc împreună mentalitatea publică. Pietrele fundamentale sînt selecţionate natural, au cîştigat concursul naţional de minciuni și fantezii.

Dacă adăugăm acestei situaţii româneşti faptul că sistemul de învăţămînt s‑a prăbuşit complet, realizăm că avem de-a face cu o maladie naţională pentru care „vaccinarea“ prin educaţie pur şi simplu a dispărut. În felul acesta, boala îşi face mendrele nestingherită, după ce a cucerit punctele-cheie: talk-show-urile și presa de bulevard, de unde răspîndeşte în continuare virusul nesiguranţei şi teorii ale conspiraţiei. Virusul nesiguranţei pregăteşte terenul, apoi teoriile conspirației construiesc în victimă siguranţe noi, mincinoase şi profund nocive.

Horia Marinescu este arhitect şi cetăţean al Europei, activ între Viena şi Bucureşti.

Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.
Cloud system moving into Chatham Sound png
Depinde doar de noi
Altă veste bună din 2022 vine tot din emisfera sudică. În unele zone din Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific, cercetătorii au observat o însănătoșire și o extindere a recifurilor de aici.
p 11 WC jpg
Liberul-arbitru și paradoxul „poluării bune”
Dar chiar și dacă nu vrem să facem nimic, partea plină a paharului este că noi avem șanse bune să murim de moarte bună, în aproape aceleași condiții climatice în care am trăit.
p 12 Tarkovski, Nostalgia jpg
Pandemie cu final ca-n filme
Am strîns puncte din tot felul de grozăvii ale pandemiei, așteptînd vaccinul, așteptînd remediul, așteptînd vestea eliberatoare. Și, în cele din urmă, am cîștigat, tancul american a apărut.
p 13 M  Chivu jpg
Copilul călare pe porc sau falsul conflict dintre tradiție și modernitate
Generația mea poate a făcut mai multe sau mai puține. Am făcut ce am putut. Însă viitorul este deja aici. Iar cei care pot prelua ștafeta sînt și ei aici.
06F2AB41 2CE7 4E53 9857 4D9205D89939 1 201 a jpeg
2022, cu bune
Gura mea de aer: cu acel zîmbet curat, te privește fix în ochi și, pe un ton apăsat, îți spune: „Tati, te iubesc!”.

Adevarul.ro

image
Când ajunge din nou în România un val de aer polar: unde se anunță ger cumplit, cât mai ninge la munte
Trei zile de iarnă autentică se anunță în mai multe județe din zona de munte. Meterologii anunță ninsori puternice și viscol. Începând de duminică însă un val de aer polar lovește România. Sunt așteptate temperaturi de până la minus 20 de grade Celsius.
image
La ce distanță față de proprietatea vecină poți planta un copac. Când pot fi puși arborii chiar pe hotar
Copacii și gardurile vii plantate la limita dintre proprietăți stârnesc dispute aprige între vecini, iar de multe ori se ajunge în justiție pentru tranșarea lor.
image
Orașele cu cele mai mari salarii și domeniile cu cele mai multe locuri de muncă
Valorile sunt corelate cu numărul de joburi disponibile în aceste orașe, însă depind și de distribuția candidaților pe niveluri de experiență.

HIstoria.ro

image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.