"Explorați Grădina Carpaților"
Întîmplarea face ca, în timp ce pregăteam acest Dosar despre turismul în România, Ministerul Mediului să demareze Proiectul de Ordin de Ministru prin care se dorea împuşcarea a 1691 de animale strict protejate (urşi, lupi şi pisici sălbatice). Nu mai puţin de 500 de urşi bruni, adică o pătrime din numărul total al urşilor adulţi! O dată în plus, autorităţile arată că nu dau doi bani pe resursele naturale ale ţării (chestiunea masivelor defrişări ilegale fiind un dezastru în sine, scandalul Schweighofer abia a început), asta în timp ce risipesc, sau fură de-a dreptul, bugete enorme pentru campanii care ar trebui să revigoreze turismul în „Grădina Carpaţilor“.
Site-ul oficial de promovare a turismului românesc www.romania.travel (care poartă însemnele Guvernului, Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Regio – programul operaţional regional) este, pur şi simplu, o bătaie de joc. Conţinutul este scandalos de limitat, iar textele sînt nişte compuneri şcolare de clasa a patra, ridicole şi pline de clişee: „Oltenia este faimoasă pentru frumuseţile naturale şi tradiţiile sale. Un pămînt misterios care nu poate fi cuprins dintr-o privire şi unde întotdeauna găseşti ceva nou de descoperit.“
Dacă în acest moment există ceva care se cheamă turism românesc, acest lucru se întîmplă în ciuda autorităţilor din România. Dovadă chiar faptul că urşii pregătiţi pentru împuşcare sînt un motiv de laudă pe acest site prăfuit, superficial şi, mai ales, mincinos: „România este recunoscută drept Sanctuarul urşilor, pentru că 40% din populaţia europeană de urşi se află aici (aproximativ 6000 de exemplare).“ Cifra e umflată de trei ori pentru a justifica vînătoarea de trofee!
Dar ce (mai) poate afla un turist străin dacă intră pe www.romania.travel? În primul rînd că plagiatorul, anchetatul Victor Ponta este prim-ministrul ţării. (Aşadar, site-ul, promovat peste tot în acest moment, n-a mai fost actualizat de aproape un an de zile!) Turistul străin mai află că, pe lîngă Constantin Brâncuşi, un alt mare artist român de valoare este Alexandra Nechita (fata aceea care îl pastişa pe Picasso) şi că ambasadori ai culturii române în lume sînt Dinu Săraru şi Dan Puric.
La ce festivaluri ar putea merge un turist străin ajuns în România? Păi fie la Sărbătoarea agrară a liliacului din satul Ponoare, fie la Sîmbra oilor, fie la Hora de la Prislop, fie la „Halloween în Transilvania“. Nu jazzul de la Gărîna, nu filmele de la TIFF, nu muzica clasică a Festivalului „G. Enescu“, ci simulacre folclorice obscure!
Site-ul oficial al României este prima dovadă că turismul românesc continuă să fie sabotat chiar de autorităţile care dispun de bani pentru a-l promova. În această lumină, Dosarul de faţă poate fi privit ca un act subversiv.
Ilustraţie de Ion BARBU