"Explorați Grădina Carpaților"

Publicat în Dilema Veche nr. 659 din 6-12 octombrie 2016
"Explorați Grădina Carpaților" jpeg

Întîmplarea face ca, în timp ce pregăteam acest Dosar despre turismul în România, Ministerul Mediului să demareze Proiectul de Ordin de Ministru prin care se dorea împuşcarea a 1691 de animale strict protejate (urşi, lupi şi pisici sălbatice). Nu mai puţin de 500 de urşi bruni, adică o pătrime din numărul total al urşilor adulţi! O dată în plus, autorităţile arată că nu dau doi bani pe resursele naturale ale ţării (chestiunea masivelor defrişări ilegale fiind un dezastru în sine, scandalul Schweighofer abia a început), asta în timp ce risipesc, sau fură de-a dreptul, bugete enorme pentru campanii care ar trebui să revigoreze turismul în „Grădina Carpaţilor“.

Site-ul oficial de promovare a turismului românesc www.romania.travel (care poartă însemnele Guvernului, Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Regio – programul operaţional regional) este, pur şi simplu, o bătaie de joc. Conţinutul este scandalos de limitat, iar textele sînt nişte compuneri şcolare de clasa a patra, ridicole şi pline de clişee: „Oltenia este faimoasă pentru frumuseţile naturale şi tradiţiile sale. Un pămînt misterios care nu poate fi cuprins dintr-o privire şi unde întotdeauna găseşti ceva nou de descoperit.“

Dacă în acest moment există ceva care se cheamă turism românesc, acest lucru se întîmplă în ciuda autorităţilor din România. Dovadă chiar faptul că urşii pregătiţi pentru împuşcare sînt un motiv de lau­dă pe acest site prăfuit, superficial şi, mai ales, mincinos: „România este recunoscută drept Sanctuarul urşilor, pentru că 40% din populaţia europeană de urşi se află aici (aproximativ 6000 de exemplare).“ Cifra e umflată de trei ori pentru a justifica vînătoarea de trofee!

Dar ce (mai) poate afla un turist străin dacă intră pe www.romania.travel? În primul rînd că plagiatorul, anchetatul Victor Ponta este prim-ministrul ţării. (Aşadar, site-ul, promovat peste tot în acest moment, n-a mai fost actualizat de aproape un an de zile!) Turistul străin mai află că, pe lîngă Constantin Brâncuşi, un alt mare artist român de valoare este Alexandra Nechita (fata aceea care îl pastişa pe Picasso) şi că ambasadori ai culturii române în lume sînt Dinu Săraru şi Dan Puric.

La ce festivaluri ar putea merge un turist străin ajuns în România? Păi fie la Sărbătoarea agrară a liliacului din satul Ponoare, fie la Sîmbra oilor, fie la Hora de la Prislop, fie la „Halloween în Transilvania“. Nu jazzul de la Gărîna, nu filmele de la TIFF, nu muzica clasică a Festivalului „G. Enescu“, ci simulacre folclorice obscure!

Site-ul oficial al României este prima dovadă că turismul românesc continuă să fie sabotat chiar de autorităţile care dispun de bani pentru a-l promova. În această lumină, Dosarul de faţă poate fi privit ca un act subversiv.

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Angel Tîlvăr FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a votat „pentru un popor unit şi prosper”
Ministrul interimar al Apărării, Angel Tîlvăr, a votat duminică, 18 mai, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, „pentru pace şi înţelepciune”.
sectie vot popesti jpeg
MAI: Datele din Registrul pentru Evidența Persoanelor sunt actualizate constant; apel la verificarea informațiilor din surse oficiale
Ministerul de Interne (MAI) a transmis mai multe precizări referitoare la acuratețea datelor din Registrul Național de Evidență a Persoanelor. Ministerul a lansat un apel la responsabilitate și a îndeamnat cetățenii și reprezentanții mass-media să verifice informațiile exclusiv din surse oficiale.
sua cetațenie jpg
Propunere șoc: Obținerea cetățeniei americane în urma unui reality-show
Într-o Americă divizată și în plină recrudescență a discursului anti-imigrație, un producător de televiziune a propus Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) un concept care pare desprins dintr-un episod de satiră distopică: un reality show în care imigranții ar urma să concureze, prin probe
vot Italia jpg
Propagandă electorală cu tricolor și manele în fața Consulatului din Roma. O femeie a vrut să intre cu o piatră de pavaj în secția de votare. Intervin carabinierii
Susținătorii unuia dintre candidații la alegerile prezidențiale din România desfășoară o manifestație electorală cu manele în fața Consulatului României la Roma, potrivit Antena 3 CNN. Au fost chemați carabinierii.
Studentii clujeni au pornit în marș în ziua alegerilor prezidențiale  Sursa foto Ziua de Cluj jpg
„Marș la vot!” – Studenții clujeni s-au mobilizat în ziua alegerilor prezidențiale pentru a încuraja prezența la urne
Câteva zeci de studenți s-au strâns duminică, 18 mai, în campusul Observator din Cluj-Napoca, pentru porni într-un marș civic organizat de Organizația Studenților UBB (OSUBB). Inițiativa, fără lozinci sau pancarte are ca scop mobilizarea tinerilor să iasă la vot.
politia facebook jpg
Un bărbat s-a ales cu dosar penal după ce a rupt buletinul de vot
Un bărbat din localitatea Blăgești, Bacău, s-a ales cu dosar penal după ce duminică, 18 mai, şi-a rupt buletinul de vot.
ion tiriac jpeg
Ce mesaj era scris pe șapca pe care Ion Țiriac a purtat-o în momentul când votat în turul 2 al alegerilor prezindențiale. „Nu vreau să comentez foarte mult...”
Ion Țiriac, în vârstă de 86 de ani, și-a exercitat duminică dreptul la vot în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidențiale, oferind în același timp un moment inedit prin alegerea vestimentară. Magnatul român, cunoscut pentru stilul său nonconformist și pentru conexiunile internaționale, a at
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Cum răspunde ministrul Educației din Republica Moldova acuzațiilor de turism electoral: „Realitatea este alta”
Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, neagă acuzațiile AUR de turism electoral.
inchisoare detinut shutterstock jpeg
Peste 1.200 de deținuți au votat la Penitenciarul Giurgiu
Peste 1.200 de persoane private de libertate de la Penitenciarul Giurgiu şi-au exprimat dreptul de vot duminică, 18 mai, în turul doi al alegerile prezidenţiale.