Experți, impostori și canalii în mass-media din Marea Britanie

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Experți, impostori și canalii în mass media din Marea Britanie jpeg

Recent am co-moderat o emisiune la Radio Punct – radioul românilor din Marea Britanie –, pe subiectul pandemiei de coronavirus care a intrat într-un al doilea val. Invitat a fost dr. Tudor Toma, medic pneumolog la un spital universitar din Londra, un specialist care a fost în prima linie a acestei lupte pe viață și pe moarte – și nu numai la figurat – cu acest virus asasin. Este genul de expert care apare frecvent în mass-media din Marea Britanie – competent, elocvent, vorbind pe înțelesul tuturor și folosind un limbaj moderat. Cînd am ajuns la capitolul negaționiști, conspiraționiști, sceptici ai pandemiei de coronavirus am adus în discuție cazul unui medic din Iași care are numeroși admiratori pe Facebook și care neagă existența unei pandemii, contestînd restricțiile impuse de autoritățile din România.

Dr. Toma și-a exprimat nedumerirea cu privire la lipsa de reacție a Colegiului Medicilor din România care nu ia nici o măsură în cazul unui medic care, prin luări de poziție publice, defăimează statutul profesiei de medic, reducînd în mod inevitabil prestigiul acestei profesii și încrederea populației într-o profesie esențială, mai ales în aceste momente de criză.

Am căutat pe Internet – în zadar – cazul unui singur medic din Regatul Unit care să fi fost reclamat sau sancționat pentru astfel de atitudini în ultimele șase luni. Aici există un organism – General Medical Council, echivalentul Colegiului Medicilor din România – care acționează ca organism disciplinar și care are dreptul să suspende sau chiar să anuleze dreptul de practică pentru medici. În schimb, în ceea ce privește asistenții medicali, este celebru cazul asistentei Kate Shemirani, suspendată de Consiliul Asistenților și Moașelor pentru afirmații antivacciniste și împotriva tehnologiei de telefonie mobilă 5G. Shemirani are 21.000 de urmăritori pe Twitter și 14.000 pe Facebook, unde însă contul ei a fost desființat.

Competență și independență

Publicul s-a obișnuit cu apariția pe canalele media a ofițerilor medicali șefi guvernamentali din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care nu sînt pur și simplu niște portavoce medicale ale executivului, ci niște experți de cea mai înaltă clasă care-și cîntăresc fiecare cuvînt și care nu ezită să-i contrazică pe politicieni atunci cînd consideră că aceștia fac afirmații eronate. Iar cînd un expert încalcă propriile recomandări, atunci în mod inevitabil el sau ea nu are decît o singură alternativă: demisia. Expertul care a recomandat guvernului introducerea în luna martie a carantinei, dr. Neil Ferguson, a fost obligat să demisioneze în luna mai, atunci cînd presa a relatat că el însuși a încălcat regulile, permițîndu-i amantei sale să-l viziteze. Acum, după o experiență de șase luni, experții, dar și politicienii care le-au urmat sfatul de cele mai multe ori sînt criticați pentru că strategia lor a fost greșită și pentru că Marea Britanie are cel mai mare număr de morți de COVID-19 – peste 41.000 – din Europa.

Sigur că pandemia de coronavirus este un caz excepțional, un fenomen nou în care cunoașterea a făcut un salt uriaș de la începutul lui 2020, dar consensul în mass-media este evitarea falșilor experți care pot provoca dezinformare și derută în opinia publică.

Cînd vine vorba de alte subiecte controversate, cum ar fi încălzirea globală, aici intervine necesitatea echilibrării opiniilor experților, chiar dacă una dintre părți este preponderentă și uneori apar negaționiști ai încălzirii globale care adeseori se regăsesc în rîndul negaționiștilor coronavirus sau al antivacciniștilor. Iar cînd vorbim de subiecte care se îndepărtează de științele exacte – economia, politica, cultura –, noțiunea de expert devine mai fluidă.

Știu însă din experiența proprie de la BBC și RFI (29 de ani) că este absolut necesară alegerea unui expert nu doar pe principiul competenței, dar și al independenței. Se poate întîmpla ca un expert să fie foarte competent, dar ca legătura sa cu anumite interese, adeseori comerciale, să pună la îndoială independența opiniilor sale, iar acesta e un aspect la care mass-media din Marea Britanie este extrem de atentă. Experții sînt contestați într-o perioadă în care populismul pare să fie în ascensiune în lumea întreagă și în care rețelele sociale sînt „invadate de imbecili”, ca să-l citez pe Umberto Eco. Dar, pe termen lung, importanța lor nu se va diminua, căci majoritatea distinge pînă la urmă între experți, pe de o parte, incompetenți, impostori și canalii, pe de alta.

Petru Clej este jurnalist, corespondent RFI-România la Londra.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

Atac cu rachete rusesti in Ucraina FOTO Twitter jpg
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin anexează patru regiuni din Ucraina: Cel puțin 26 de civili uciși în atacuri cu rachete
Vladimir Putin a oficializat vineri anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk Herson și Zaporojie, care reprezintă circa 18% din teritoriul țării vecine. În Ucraina, atacurile cu rachete împotriva civililor s-au reluat, cel puțin 26 fiind uciși și 39 răniți în ultimele 24 de ore.
accident tramvai sos giurgiului 30 septembrie Foto ISU B-If
Două tramvaie s-au ciocnit în Capitală, pe Șoseaua Giurgiului: Trei răniți au nevoie de asistență medicală
Trei persoane au fost rănite și au nevoie de asitență medicală după ce două tramvaie ale STB s-au ciocnit vineri seară pe Șoseaua Giurgiului, la stația Cimitirul Evreiesc, anunță ISU B-If.
dmitri peskov vladimir putin jpeg
Kremlinul avertizează: Orice acțiune de eliberare a noilor teritorii anexate va fi considerat un atac împotriva Rusiei
Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei înseşi.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.