Experți, impostori și canalii în mass-media din Marea Britanie

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Experți, impostori și canalii în mass media din Marea Britanie jpeg

Recent am co-moderat o emisiune la Radio Punct – radioul românilor din Marea Britanie –, pe subiectul pandemiei de coronavirus care a intrat într-un al doilea val. Invitat a fost dr. Tudor Toma, medic pneumolog la un spital universitar din Londra, un specialist care a fost în prima linie a acestei lupte pe viață și pe moarte – și nu numai la figurat – cu acest virus asasin. Este genul de expert care apare frecvent în mass-media din Marea Britanie – competent, elocvent, vorbind pe înțelesul tuturor și folosind un limbaj moderat. Cînd am ajuns la capitolul negaționiști, conspiraționiști, sceptici ai pandemiei de coronavirus am adus în discuție cazul unui medic din Iași care are numeroși admiratori pe Facebook și care neagă existența unei pandemii, contestînd restricțiile impuse de autoritățile din România.

Dr. Toma și-a exprimat nedumerirea cu privire la lipsa de reacție a Colegiului Medicilor din România care nu ia nici o măsură în cazul unui medic care, prin luări de poziție publice, defăimează statutul profesiei de medic, reducînd în mod inevitabil prestigiul acestei profesii și încrederea populației într-o profesie esențială, mai ales în aceste momente de criză.

Am căutat pe Internet – în zadar – cazul unui singur medic din Regatul Unit care să fi fost reclamat sau sancționat pentru astfel de atitudini în ultimele șase luni. Aici există un organism – General Medical Council, echivalentul Colegiului Medicilor din România – care acționează ca organism disciplinar și care are dreptul să suspende sau chiar să anuleze dreptul de practică pentru medici. În schimb, în ceea ce privește asistenții medicali, este celebru cazul asistentei Kate Shemirani, suspendată de Consiliul Asistenților și Moașelor pentru afirmații antivacciniste și împotriva tehnologiei de telefonie mobilă 5G. Shemirani are 21.000 de urmăritori pe Twitter și 14.000 pe Facebook, unde însă contul ei a fost desființat.

Competență și independență

Publicul s-a obișnuit cu apariția pe canalele media a ofițerilor medicali șefi guvernamentali din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, care nu sînt pur și simplu niște portavoce medicale ale executivului, ci niște experți de cea mai înaltă clasă care-și cîntăresc fiecare cuvînt și care nu ezită să-i contrazică pe politicieni atunci cînd consideră că aceștia fac afirmații eronate. Iar cînd un expert încalcă propriile recomandări, atunci în mod inevitabil el sau ea nu are decît o singură alternativă: demisia. Expertul care a recomandat guvernului introducerea în luna martie a carantinei, dr. Neil Ferguson, a fost obligat să demisioneze în luna mai, atunci cînd presa a relatat că el însuși a încălcat regulile, permițîndu-i amantei sale să-l viziteze. Acum, după o experiență de șase luni, experții, dar și politicienii care le-au urmat sfatul de cele mai multe ori sînt criticați pentru că strategia lor a fost greșită și pentru că Marea Britanie are cel mai mare număr de morți de COVID-19 – peste 41.000 – din Europa.

Sigur că pandemia de coronavirus este un caz excepțional, un fenomen nou în care cunoașterea a făcut un salt uriaș de la începutul lui 2020, dar consensul în mass-media este evitarea falșilor experți care pot provoca dezinformare și derută în opinia publică.

Cînd vine vorba de alte subiecte controversate, cum ar fi încălzirea globală, aici intervine necesitatea echilibrării opiniilor experților, chiar dacă una dintre părți este preponderentă și uneori apar negaționiști ai încălzirii globale care adeseori se regăsesc în rîndul negaționiștilor coronavirus sau al antivacciniștilor. Iar cînd vorbim de subiecte care se îndepărtează de științele exacte – economia, politica, cultura –, noțiunea de expert devine mai fluidă.

Știu însă din experiența proprie de la BBC și RFI (29 de ani) că este absolut necesară alegerea unui expert nu doar pe principiul competenței, dar și al independenței. Se poate întîmpla ca un expert să fie foarte competent, dar ca legătura sa cu anumite interese, adeseori comerciale, să pună la îndoială independența opiniilor sale, iar acesta e un aspect la care mass-media din Marea Britanie este extrem de atentă. Experții sînt contestați într-o perioadă în care populismul pare să fie în ascensiune în lumea întreagă și în care rețelele sociale sînt „invadate de imbecili”, ca să-l citez pe Umberto Eco. Dar, pe termen lung, importanța lor nu se va diminua, căci majoritatea distinge pînă la urmă între experți, pe de o parte, incompetenți, impostori și canalii, pe de alta.

Petru Clej este jurnalist, corespondent RFI-România la Londra.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
Când va fi canonizat „Influencerul lui Dumnezeu”, adolescentul care a murit la doar 15 ani. Anunțul făcut de Papa Francisc
Un adolescent italian, Carlo Acutis, care a murit de leucemie în 2006 la vârsta de 15 ani, supranumit „Influencerul lui Dumnezeu” și care și-a folosit abilitățile informatice pentru a promova credința catolică va deveni primul sfânt din generaţia milenialilor când va fi canonizat, în luna aprilie 20
kaufland jpg
Ce a cumpărat o româncă stabilită în Germania, de la Kaufland, cu mai puțin de 100 de euro: „Toată lumea face...”
O româncă stabilită în Germania a făcut cumpărături în unul dintre cele mai cunoscute supermarketuri, Kaufland, iar ulterior le-a arătat internauților, prin intermediul unui videoclip publicat pe TikTok, ce a cumpărat cu nici mai mult nici mai puțin de 81.52 de euro.
ucraineni sallvati  Foto Salvamont Maramures jpg
Trei tineri ucraineni, printre care un fost militar rănit în război, recuperaţi de pe munte după ce au trecut în România
Trei cetăţeni ucraineni, cu vârste între 19 şi 21 de ani, care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului, au fost recuperați de salvamontişti şi poliţiştii de frontieră.
MIRCEA SI MIHAELA GEOANA  foto fb jpg
Mihaela Geoană îi răspunde soțului său după 15 ani: „Mircea, dragostea mea”. Mesajul transmis cu trei zile înainte de alegeri
La 15 ani de la momentul „Mihaela , dragostea mea”, când Mircea Geoană a crezut că a câștigat fotoliul de la Cotroceni, soția îi răspunde, parafrazându-l, cu un mesaj de susținere, transmis joi, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale 2024, la care fostul adjunct NATO candidează din nou.
image png
Scandal fără precedent la Survivor România 2025, care se transformă în Puterea Dragostei! Acuzații grave cu privire la castingul „pe pile”
Nici măcar nu au început filmările pentru Survivor România 2025, căci Viperele Vesele anunță deja detalii bombă, în exclusivitate, despre cum se împart cărțile. Mai concret, acestea anunță că emisiunea sportivă se transformă în Puterea Dragostei, prin prisma foștilor concurenți care sunt dispuși să
banner andreea Bălan png
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
Cum să menții aerul curat în bucătărie: Sfaturi și soluții eficiente
Menținerea aerului curat în bucătărie este esențială atât pentru confortul personal, cât și pentru sănătatea celor din casă. Bucătăria este unul dintre cele mai utilizate spații din locuință, iar procesul de gătit generează aburi, mirosuri și particule de grăsime care se pot acumula în aer. De aceea
brancardier spital
Spital amendat după ce un angajat a murit în timp ce era în comă alcoolică la serviciu
Un spital din Iași a fost amendat de Inspectoratul Teritorial de Munca, după ce un brancardier a murit la serviciu în timp ce era sub influența băuturilor alcoolice.
mona von bismarck colaj captura video jpg
Cine a fost contesa Mona von Bismarck, prima americancă numită „Cel mai bine îmbrăcată femeie din lume”
În anul 1993, un grup de mari personalități, precum Coco Chanel, Madeleine Vionnet și Jeanne-Marie Lanvin, au numit-o pe contesa Mona von Bismarck „Cea mai bine îmbrăcată femeie din lume”, devenind astfel prima americancă care a primit acest titlu.