"Evoluţia incidenţei autismului este impresionantă" - 5 întrebări pentru Viorel LUPU

Publicat în Dilema Veche nr. 477 din 4-10 aprilie 2013
"Evoluţia incidenţei autismului este impresionantă"   5 întrebări pentru Viorel LUPU jpeg

Care sînt semnele după care recunoaşteţi un copil care suferă de tulburări din spectrul autist?

Criteriile de diagnostic ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (International Classification of Diseases, 10th revision) cuantifică, în esenţă, probleme, în următoarele domenii: afectarea capacităţii de comunicare, afectarea interacţiunilor sociale şi comportamente repetitive şi stereotipe, care apar din prima copilărie şi nu se remit niciodată, manifestîndu-se în toate situaţiile de viaţă (în diferite grade), cu afectarea profundă a persoanei. În cele mai multe cazuri, este afectat limbajul receptiv şi expresiv, apar stereotipii, lipsa contactului vizual şi tendinţa la neschimbare, cu o lipsă a empatiei. Relaţie foarte bună cu obiectele şi deficitară cu fiinţele.

Vă mai amintiţi care a fost momentul în care aţi pus un prim diagnostic de autism unui copil?

Da, în anul 1992.

De atunci şi pînă acum, cum a evoluat numărul cazurilor de autism?

Evoluţia incidenţei şi a prevalenţei autismului este impresionantă. După datele furnizate de către Centrul de Control al Bolilor din SUA, în anul 2008, aproximativ 1 copil din 88 e diagnosticat cu TSA – tulburarea de dezvoltare cu cea mai rapidă creştere a prevalenţei, de 3-4 ori mai frecventă la băieţi. După date din ianuarie 2010, 1% (1 din 110 copii, dintre care 1 din 70 băieţi) are TSA. A apărut o creştere de 57%, între 2002-2006, şi de 600% în ultimii 20 de ani, în special pentru TSA cu un IQ normal. Vă pot furniza şi nişte date referitoare la TSA pentru zona Transilvania. Dacă între 1986-1997 s-au consemnat 43 de cazuri internate cu TSA, într-un singur an – respectiv 2008 – s-au consemnat 408 internări cu aceeaşi tulburare! Creşterea este reală şi s-ar putea datora perfecţionării scalelor de evaluare, dar şi condiţiilor de mediu, mutaţiilor genetice şi epigenetice.

Dintre părinţii care vin la dvs. cu copiii lor, în ce proporţie sînt trimişi de către medicii de familie? Vin suficient de devreme, astfel încît terapia să poată avea succes?

Majoritatea vin trimişi de către medicii de familie. Din păcate, încă sînt destul de mulţi copii care ajung după vîrsta de 4 ani.

Ce ar trebui schimbat în România, în aşa fel încît un copil cu autism să poată avea toate şansele de recuperare?

Ar trebui ca toate verigile implicate în depistarea, evaluarea, tratarea şi educarea acestor persoane să fie funcţionale şi să colaboreze strîns, ca o adevărată echipă. Legislaţia ar trebui să prevadă suportarea celei mai mari părţi a costurilor de îngrijire de către stat, atît la vîrsta copilăriei, cît şi a maturităţii.

Viorel Lupu este conf. univ. dr., psihiatru şi psihoterapeut, şeful Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca.

a consemnat Luiza VASILIU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Florin Roman vs. Dan Vîlceanu. FOTO captură video
Fostul deputat Dan Vîlceanu, trimis în judecată după ce l-a agresat pe Florin Roman în Parlament
Fostul deputat Dan Vîlceanu va fi judecat pentru că, în mai 2024, l-a lovit pe Florin Roman chiar în plenul Parlamentului. Parchetul General îl acuză de ultraj, purtare abuzivă și tulburarea ordinii publice.
Rusia păstrează 80 000 de militari și un număr semnificativ de echipamente şi tehnică militară la granița cu Ucraina jpeg
Zelenski trage semnalul de alarmă: Rusia a adunat 50.000 de soldați lângă Sumî
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că Rusia pregătește o posibilă ofensivă în nord-estul Ucrainei, unde a mobilizat peste 50.000 de soldați. Kievul atrage atenția și asupra riscului unor noi atacuri asupra orașului Harkov.
Giant’s Causeway irlanda jpeg
Unul dintre cele mai vizitate locuri din Irlanda de Nord se distruge din cauza unei tradiții turistice
Una dintre cele mai vizitate atracții din Irlanda de Nord este în pericol. Formațiunile de bazalt sunt deteriorate din cauza unei tradiții aparent inofensive.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Zelenski insistă ca Ucraina fie invitată la summitul NATO, în ciuda obiecţiilor americane
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri Alianței Nord-Atlantice să invite Ucraina la summitul NATO ce are loc luna viitoare, considerând că absenţa sa la acest summit ar echivala cu oferirea unei „victorii” preşedintelui rus Vladimir Putin.
Tineri absolvenți FOTO Shutterstock
România, pe ultimul loc în UE la educația tinerilor. Țările cu cei mai mulți absolvenți de învățământ superior
Europenii sunt din ce în ce mai educați, femeile depășind performanțele bărbaților în aproape fiecare țară din Uniunea Europeană (UE), potrivit celor mai recente cifre Eurostat.
Sedință de guvern Kelemen Hunor 12 iunie 2023 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Kelemen Hunor: „Guvernul minoritar nu este o soluție astăzi”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat, după consultările cu preşedintele Nicuşor Dan de la Palatul Cotroceni, că măsurile pentru scăderea deficitului bugetar nu pot merge într-o singură direcție. Potrivit acestuia, trebuie găsite soluții echilibrate.
apel fals 112   foto ipj dolj jpeg
Două gemene în vârstă de 11 ani i-au pus pe jar polițiștii din Dolj printr-un mesaj scurt: „Ajutor!”
Două copile din județul Dolj au pus în alertă, marți-seara, polițiștii, printr-un apel la 112. Fetele au format numărul, iar tot ceea ce a auzit operatorul de la 112 a fost un strigăt de ajutor. În urma investigațiilor polițiștii au ajuns în cursul aceleiași seri la cele două fete.
Unchiul Vanea TNRS Andrei Văleanu jpg
Acces online la Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu
Sunteți pasionat de artă și v-ați dori să ajungeți la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), dar nu reușiți anul acesta? Avem o veste bună: 38 de spectacole vor fi disponibile online în baza unui bilet cu preț unic de 30 de lei sau în baza unui abonament de 400 lei.
Horoscop, foto Shutterstock jpg
Horoscop joi, 29 mai. Taurii trebuie să amâne deciziile importante, Gemenii pierd bani, beneficii și oportunități pentru două zodii
Horoscop joi, 29 mai. Astăzi, astrele ne îndeamnă să privim cu sinceritate în toate direcțiile vieții