Europa politică vs Europa geopolitică

Oana POPESCU-ZAMFIR
Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg

Istoric vorbind, identitatea central-europeană a fost într-adevăr marcată de polii de putere din regiune, Germania la vest şi Rusia la est. Aceste state, văzute mereu ca formînd o zonă-tampon între Germania și Rusia, s-au văzut contrînse la unica opțiune strategică de a face un front comun, astfel încît să se poată opune colectiv influenţei acestor două mari puteri. În momentul de faţă, e clar de ce continuarea acestui gen de gîndire strategică, ce presupune constituirea Europei Centrale ca un fel de echilibru între Germania și Rusia, e o idee proastă. Mai întîi pentru că Germania însăși este într-o subită căutare de identitate nouă la nivel european. Germania era deja de ani de zile sub presiunea insistenţelor statelor din Europa Centrală şi de Est, cît şi a Statelor Unite, de a se decupla măcar în parte de influenţa rusească venită ca urmare a comerțului energetic, era sub presiunea Washington-ului de a-şi creşte cheltuielile de apărare, deci de a-şi asuma un rol de leadership militar la nivel european, rol de care Berlinului îi este teamă din considerente istorice. Germaniei îi e teamă să redevină o putere militară majoră pentru că s-ar putea ca restului Europei să-i fie teamă. O Germanie din nou înarmată îi sperie pînă și pe nemţi tocmai pentru că poate speria şi restul Europei, iar experiența istorică traumatică a celui de al Doilea Război Mondial îi poate face pe ceilalţi europeni să se coalizeze împotriva ei, resimţind-o ca pe un potenţial adversar.

În context, aș vrea să corectez un pic discursul mainstream din media din aceste zile, care continuă să ne prezinte o Germanie nehotărîtă, care nu vrea să se desprindă de relaţiile cu Rusia, care ezită să trimită armament Ucrainei, care ezită să susţină sancţiuni mai puternice împotriva Rusiei. Acest discurs dovedește insuficienta cunoaştere a politicii germane. Politica germană are ca pilon fundamental stabilitatea şi predictibilitatea, tocmai pentru că Germania, la un moment dat în istorie, a fost în mod fundamental şi traumatic imprevizibilă. Pentru ei, renunţarea la o politică pe care au avut-o constant timp de decenii şi a cărei importanţă nu poate fi supraestimată la nivel european şi chiar global este în sine un act extrem de dificil. Germania nu ia decizii sub imperiul unei crize de moment, sub imperiul reacţiei la un eveniment curent, lucru care poate să fie, desigur, problematic într-o lume în care vedem că se succed crizele mult mai repede decît pare să avem capacitatea de a le răspunde. Dar, dacă Germania nu ar avea acest tip de abordare şi nu ar ţine la predictibilitatea ei mai mult decît la orice altceva, s-ar putea ca nici nouă să nu ne convină, dacă gîndim pe termen mediu şi lung. Pentru că Germania, care astăzi ar putea renunţa la toate principiile ei dintr-o dată şi să trimită armament în Ucraina, să susţină sancţiuni lărgite împotriva Rusiei, ar putea mîine să ia la fel de rapid alte decizii care să nu fie neapărat în beneficiul securităţii europene. Deci, indiferent cum ne raportăm la subiectul „politica Berlinului”, să nu pierdem din vedere că este încă o politică în formare. Şi nu este neapărat în poziţia de leadership pe care am vrea, poate, s-o vedem de la unul dintre cele două motoare europene.

De partea cealaltă a Europei Centrale este Rusia și nu mai e nevoie să explic de ce o Europă Centrală care-și caută identitatea politică singură, încercînd printr-un front comun să-i țină piept, este o cauză pierdută. Dimensiunea economică a acestei căutări de identitate în Europa Centrală s-a legat și ea de încercarea de a rezista dominaţiei şi exploatării economice din partea Germaniei. Europa Centrală a fost mult timp un fel de extensie a Germaniei, anume acea extensie pe care se baza în mare măsură creşterea economiei germane, pentru că furniza forţă de muncă mai ieftină, era o bună piață de desfacere și furniza materie primă. În cazul în care vă sună familiar şi în ziua de astăzi, tocmai din această situație economică se hrănesc resentimentele în creştere din interiorul V4 faţă de Germania şi faţă de Uniunea Europeană. Europa Centrală resimte foarte acut faptul că, din cauza migraţiei forței de muncă spre Europa de Vest, prin care s-au asigurat acele servicii pe care vesticii nu mai voiau să le facă și s-a asigurat astfel continuarea creşterii economice, nu reuşește să producă mărfuri cu valoare adăugată înaltă. Și ca într-un cerc vicios, nefiind în stare să producă, nici transferul de tehnologie nu se realizează, ceea ce înseamnă că nu vor putea să ţină creierele cele mai strălucitoare acasă, astfel încît să-și asigure o dezvoltare sustenabilă, pe termen lung. Grupul de la Vişegrad face din acest resentiment aproape o ideologie, reiterîndu-se acea încercare a Europei Centrale de a se extrage de sub dominaţia germană, respectiv vest-europeană, inclusiv în materie economică.

Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului. Primul motiv este că această regiune geografică nu e o regiune geopolitică. Foarte des facem această greşeală, inclusiv România o face atunci cînd vorbeşte despre Marea Neagră, să confundăm regiunile geografice cu regiunile geopolitice. O regiune geografică unde nu există coeziune între țări, unde nu există o legătură istorică, o relație veche, de influență reciprocă, nu este o regiune în sens geopolitic. Polonia și statele baltice au foarte multe în comun, au foarte multe forme de cooperare, au o istorie, o bogată convergenţă socio-culturală, da, formează o regiune geopolitică. Statele scandinave formează și ele o regiune. Nordul Africii şi Orientul Mijlociu sînt și ele regiuni, pentru că împart inclusiv conflicte de decenii. Regiunea Mării Negre, însă, nu este o regiune geopolitic vorbind, așa cum nici Europa Centrală nu este. Adesea există dificultăţi enorme de colaborare între statele din V4. Şi dacă pînă acum au reuşit, totuşi, să se întîlnească pe chestiuni securitare şi au reuşit să se întîlnească acolo unde Polonia şi Ungaria făceau front comun în momentul în care Bruxelles-ul le reproşa regrese în materie de stat de drept, odată cu alegerile din Ungaria de acum şi cu victoria lui Orbán, cu criza din Ucraina, aceste două ţări care, reamintesc, la un moment dat au agreat că o ţară mai mare, Polonia, acceptă să fie condusă de regele unei țări mai mici tocmai pentru că relaţiile erau atît de apropiate, în momentul de faţă Polonia şi Ungaria se situează la extremele spectrului de raportare la Rusia în UE. Polonia, care este ţara ce conduce frontul central-est-european și pledează pentru ca partenerii occidentali să acorde mai mult sprijin Ucrainei, să trimită armament Ucrainei, să facă absolut orice pentru a putea să împingă Rusia înapoi în graniţele sale, este – şi tradiţional aşa a fost ­– statul central-est-european cel mai antirus ca politică externă şi de securitate şi cel care a tras constant de partenerii euroatlantici să ia foarte în serios agresivitatea rusească.

Ungaria se află exact pe partea cealaltă a spectrului de poziţionări. Puțin lipsește ca Viktor Orbán să se declare în mod deschis în favoarea acţiunii Rusiei în Ucraina, căci în rest s-a opus sancţiunilor, continuă să ia gaz rusesc la preţul foarte avantajos pe care i-l oferă Putin, media din Ungaria reproduce aproape integral narativele celei din Rusia. Ungaria este, din păcate, „calul troian” al Rusiei în UE. Şi atunci e greu să mai poată exista o relaţie între cele două state în momentul de faţă, fie în interiorul V4, fie al oricăror formule de cooperare în Europa Centrală. Iar dacă axa Budapesta-Varşovia se rupe, e foarte puţin probabil ca cehii şi slovacii – cehii mult mai dezinteresaţi, slovacii mult mai mici – să ducă în continuare un format care să aibă pretenția să fie un format central-european.

Iar aici se deschide oportunitatea pe care o văd eu pentru România, dar şi pentru Europa Centrală. Acea identitate central-europeană, ca să fie diferită de cea occidentală, adesea ţinea morţiş să aibă nişte elemente acut naţionaliste, în opoziţie cu Bruxelles-ul, şi atunci cînd avea sens, dar şi atunci cînd nu avea. România ar avea mult de învățat din poziţionarea mult mai puternică în negocieri a statelor din Europa Centrală în raport cu Bruxelles-ul şi cu Washington-ul. De pildă, înainte de aderarea la Uniunea Europeană, statele acestea au văzut acest proces nu ca pe o absorbţie în interiorul UE, ci ca pe un joint-venture, ca pe un contract în care ei intră şi subscriu regulilor clubului, dar, din momentul în care devin membri cu drept egal, negociază la fel ca toţi ceilalţi membri ai clubului condiţiile de funcționare în viitor. Le acceptă pe cele de pînă la aderare, dar vor să le infleunțeze pe cele care definesc acest club după aderare. România n-a avut niciodată acest tip de ambiţie. Însă, foarte des, statele din Europa Centrală, poate şi din diverse tradiţii ideologice, s-au opus şi au refuzat să adere inclusiv la valorile fondatoare ale UE, iar această opoziţie, aşa cum spuneam, a luat adesea şi forme extreme. Diferența dintre România și membrii V4 a fost, dacă vreți, următoarea: România a spus „Hai să fim nişte parteneri cît mai de încredere, ca să aibă nevoie de noi şi să putem avea o relaţie cît mai bună în continuare”, țările V4 au spus „Hai să fim o problemă pentru partenerii occidentali, astfel încît să ştie că întotdeauna trebuie să negocieze cu noi, că nimic nu va fi uşor şi să nu ne ia cumva de-a gata, că nu acceptăm orice condiţii, oricînd, oricum”. Numai că, mai ales în contextul unor guverne care au virat-o către dreapta extremă sau către oportunisn, cleptocraţie şi corupţie, această abordare a ajuns să servească interesele proprii, personale, ale liderilor politici şi nu neapărat interesele naţionale. Și tocmai de aceea cred că România nu a greşit în momentul în care nu s-a alăturat acestui format.

Şi am să închei prin a spune că „moartea cerebrală”, cel puţin aceea în care se află acum axa Varşovia-Budapesta şi deci formatul V4, deschide Poloniei, de pildă, pentru că este principalul stat cu iniţiativă în regiune, oportunitatea de a lărgi acest format, de a se uita dincolo de cele patru state, de a se uita dincolo de o Europă Centrală îngust definită. Dacă Polonia se uită în jur, se uită dincolo de V4 şi se întreabă ce aliat poate avea în regiune care să fie suficient de mare şi economic, şi politic, pe care să se poată bizui şi care, pe cît posibil, să fie plasat mai în sud-est (Polonia fiind plasată în nord-est), răspunsul natural este România.

Sigur că această oportunitate are un asterisc: România este în criză cronică de iniţiativă de politică externă, de imaginaţie, de ambiţie, de îndrăzneală, deci aici realmente depinde foarte mult de noi dacă vom înţelege că acesta este un context care ne avantajează și ne dă un nou culoar ca să contăm mult mai mult decît pînă acum.

Oana Popescu-Zamfir este director al Centrului Global Focus și Fellow al Programului Europe’s Future al Institutului pentru Științe Umaniste din Viena.

Credit foto: Ciprian Hord

Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?
p 10 jpg
Gîndirea artificială pripită: cu ChatGPT la taclale
Gîndirea pripită este un termen folosit pentru a descrie procesul de luare a deciziilor sau de trage concluzii în modul rapid și fără o analiză sau o examinare adecvată.
p 11 Petre Gheorghiu in rolul lui Zaharia Trahanache jpg
Pentru o istorie a „puținticăi (ne)răbdări”
Carol al II-lea: mare pripit, dacă ne luăm după renunțările la renunțările la Tron.
p 12 jpg
Altul mai bun nu avem
Observ că ne trăim viețile de cîtva timp ca într-un proces penal.
p 13 jpg
Judecata pripită, gîndirea automată
Permanent ni se cere acţiune rapidă, reacţie promptă. Şi cînd ne mai gîndim?
p 14 sus jpg
Antidotul judecății pripite
Judecata pripită, aș mai remarca, e nu doar extrem-subiectivă, ci și rareori inocentă, dar ăsta e un subiect pe care o să-l eludez de data asta.
640px Three Democratic bosses of Maryland seated and drinking from mugs   L  to R   George(?) N  Lewis, John S  Kelly, John J  Mahon LCCN2006683418 jpg
O lume a incluziunii e ca un sat mai mare
O lume inclusivă e poate ca un sat mai mare, care se construiește împreună, nu prin demonizare și nu pe Internet.

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.