Europa arădeană

Publicat în Dilema Veche nr. 943 din 5 – 11 mai 2022
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg

Prima ediție a Conferințelor Dilema veche din 2022 a avut loc la Arad. Pornite acum patru ani tot de aici, revenind an de an la Arad, conferințele noastre și-au stabilit deja un fel de drept de cetate în peisajul cultural arădean și, adaug imediat, tare bine ne simțim aici. Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre. Cînd a sosit momentul să ne gîndim la subiectul acestei ediții a Conferințelor Dilema veche, aproape că am fost obligați de împrejurări să revenim la seria „Europa versus...” și să vorbim din nou despre inamicii Europei. Am simțit că avem nevoie să vorbim despre ceea ce ne îngrijorează în aceste zile tocmai aici, într-unul dintre cele mai europene orașe românești. Și n-am greșit. Publicul arădean a umplut pînă la refuz Sala „Ferdinand“ a Primăriei, unde conferințele au avut loc pe parcursul serilor de 14, 15 și 16 aprilie. Acest public de mare calitate, informat, interesat și inteligent, răbdător, matur, civilizat, a făcut ca această ediție a conferințelor noastre să fie cu adevărat memorabilă. Mi se pare că nu există un loc mai potrivit în România pentru înființarea unui think-tank dedicat studiilor europene decît Aradul. Vocația europeană a orașului, imediat vizibilă prin arhitectură și urbanistică, dar și prin așezarea sa pe harta bătrînului nostru continent, este deplin susținută de calitatea locuirii sale.

Conferințele au fost consistente, după cum veți vedea în acest Dosar, în cazul în care nu le-ați văzut deja pe canalul YouTube al revistei noastre. În prima seară ne-am referit la inamicii din interior – mai precis la vulnerabilitățile instrinseci democrațiilor europene. Profesorul Ioan Stanomir a conferențiat despre problema libertății în context post-pandemic, iar profesorul Dragoș Paul Aligică a conferențiat despre clivajele ideologice care brăzdează Europa. A doua seară, inevitabil, a fost dedicată Rusiei: Cosmin Popa a conferențiat despre rădăcinile putinismului, iar Petre Guran a analizat una dintre cele mai toxice idei care animă mentalul rus: iluzia „celei de-a treia Rome”. În fine, în ultima seară am vorbit despre Europa Centrală. La profilul geopolitic al regiunii s-a referit Oana Popescu-Zamfir, vorbind despre Grupul Vișegrad și modul în care România ar trebui să se raporteze acum la acest grup, iar despre temeiurile culturale ale identității central-europene a conferențiat Adriana Babeți. Dosarul pe care-l deschideți acum cuprinde fragmente din aceste conferințe. Firește, editarea acestor fragmente a fost necesară, după cum impune trecerea de la versiunea orală la versiunea scrisă a oricărei conferințe publice.

Și de această dată, Conferințele Dilema veche au fost organizate împreună cu Grupul de Mediere și Management Cultural. Primăria Municipiului Arad a susținut, generos, evenimentul. Fundația Superbet s-a alăturat conferințelor, devenind partener strategic pentru întregul an 2022. Grup West Arad – dealer Opel, Citroën, Peugeot –, ne-a fost, iarăși, un sprijin de nădejde. Tuturor le mulțumim. Continuăm!

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.