Etica în afaceri şi instrumentele de conformitate în mediul de afaceri

Maria MAXIM
Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Etica în afaceri şi instrumentele de conformitate în mediul de afaceri jpeg

Etica în afaceri este cel puțin la fel de importantă ca afacerea însăși, indiferent dacă ne referim la inițiativele de afaceri pe termen lung, mediu sau scurt. Sînt foarte multe cazuri în care companii multinaționale au eșuat și chiar au intrat în faliment, abordînd calea greșită, de multe ori văzută ca fiind o cale mai ușoară. Și, după cum știm, actele imorale cam acolo ne situează.

Am auzit în jurul meu, multe persoane spunînd că dacă ai cei șapte ani de acasă este musai că vei avea o conduită etică în afaceri. Aceleași persoane, cînd venea vorba despre un training în etică și integritate în afaceri, apelau la același argument, considerînd că „cei șapte ani de acasă“ sînt suficienți să ne determine să acționăm moral, combătînd necesitatea unei asemenea inițiative. Nu vreau să induc ideea că oamenii din jurul nostru nu ar fi corecți și de aceea ar trebui să facă parte dintr-un program de conformitate, de etică în afaceri. Nici pe departe! Ceea ce, însă, vreau să punctez se referă la efectul pe care mediul din jurul nostru poate să-l aibă asupra individului în general, la repeziciunea cu care lucrurile se schimbă, evoluează, la competiția dintre indivizi și la concurența din piață care este din ce în ce mai acerbă. Este și normal, acolo unde lucrurile merg bine, apar noi concurenți în piață, noi provocări pentru noi și oamenii de lîngă noi. Iar acești oameni au nevoie să conștientizeze această presiune asupra lor, au nevoie și de o componentă mai aproape de suflet. Iar integritatea, în opinia mea, constituie un asemenea element. Prezența conștientă a moralității fie în viața de zi cu zi, fie în mediul de afaceri, schimbă percepția despre lume, despre rolul fiecăruia dintre noi în familie, la școală, la birou sau în comunitatea în care trăim. Cum spunea Mahatma Gandhi, să facem afaceri fără a acționa într-un mod etic, alături de alte șase lucruri (politica fără principii, plăcerea fără conștiință, bogăția fără muncă, cunoașterea fără caracter, știința fără umanitate, credința fără sacrificiu), va duce umanitatea la distrugere. Trebuie să ne intereseze binele în general, nu doar binele nostru individual sau al grupului restrîns în care ne învîrtim. O asemenea abordare ne oferă o schimbare completă de paradigmă, de model de viață. Și este momentul să ne schimbăm! Numai dacă ne gîndim la poluarea mediului înconjurător și ar trebui să fie suficient să ne dorim schimbarea.

Revenind la mediul de afaceri, aș spune că este foarte ușor, mai ales în acest mediu concurențial, să ajungi în zona de gri. Am întîlnit oameni care aleg o abordare simplistă, de genul „ceea ce este legal sau ceea ce nu este interzis este permis“. Știm însă cu toții că nu tot ceea ce este legal este și moral, exemplul cel mai banal, după cum spunea un profesor de etică, fiind minciuna. Îmi vine în minte un experiment realizat de un alt profesor de etică de la Școala de Management din Rotterdam, denumit „moral blindness“, care a demonstrat că atunci cînd oamenii obișnuiți, bine intenționați, se confruntă cu termene foarte scurte de realizare a unei sarcini importante pentru ei, tind să nu mai observe lucrurile semnificative din jurul lor. În experiment era vorba despre un grup de studenți care fuseseră îndemnați să se grăbească spre o clădire situată într-o zonă mai depărtată, în care erau așteptați să predice despre pilda „bunului samaritean“. Pe drumul spre clădirea de destinație era întins pe jos un bărbat (actor) care părea să fie foarte bolnav. Majoritatea covîrșitoare a studenților (90%) care au participat la acest studiu nu au observat acea persoană, deși se afla într-o stare precară de sănătate. Unii dintre aceștia chiar au trecut peste acea persoană, pășind peste ea (vezi Muel Kaptein – „Why good people sometimes do bad things: 52 reflections on ethics at work“).

Departe de mine gîndul să spun că toți oamenii care lucrează în mediul de afaceri ar fi deschiși să aibă un comportament imoral, lipsit de integritate, urmînd cu perserverență și intenție o asemenea cale. O astfel de abordare ne-ar poziționa exact în extrema cealaltă, în care vom milita pentru standardizare, lipsă de inovație, creativitate și robotizare. Și nu ne dorim un asemenea efect. Însă ar trebui să fim cel puțin deschiși în a implementa programe de integritate susținute, prin exemple de scenarii de risc evaluate în cadrul modelului de afaceri al companiei respective, prin modele de comportament etic și prin acordarea unor instrumente de sprijin real. Este foarte ușor să critici, mai la îndemîna tuturor. Ar trebui însă să începem să oferim, iar oferta noastră, a celor care promovăm ideea nevoii de conștientizare a integrității în afaceri, este reprezentată de un instrument foarte concret: programe de etică în afaceri, în care să încurajăm la modul cel mai real dezbaterile pe această temă. Îi incurajez pe toți cei care au trecut printr-o dilemă de etică în afaceri să împărtășească experiența lor cu cei din jur.

Maria Maxim este manager departament investigare fraude, Ernst &Young, România.

Foto: Flickr

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

AD 4nXdpWBR95N3yvbFZK1Oc3OqWzvoGQ9KCTqLjn3FO0ADPr8 BvaM5oQqWGbeCqSfncBgtsvVqpt0QipU3GRNn8Ja8QP3blU8ox6HXb16XysOabxT2ln378eAxeBuEszd4i1 JipcqqA
Cinci modalități eficiente de a obține surse de finanțare rapidă pentru proiectele tale
În viața de zi cu zi, pot apărea adesea situații în care să ai nevoie de bani rapid pentru a-ți îndeplini un vis sau pentru a face față unor situații neprevăzute.
Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.
victor ponta daciana sarbu jpg
Victor Ponta, prima declarație după divorțul de Daciana Sârbu: „Am învățat să nu mai fac absolut niciun fel de...”
Fostul premier Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Informațiile despre despărțirea politicianului de soția sa au început să circule încă din toamna anului trecut. Aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Donald T
cosma jpg
A murit Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”
Teoharie Coca-Cosma avea 84 de ani, la fel ca și celălalt mare dispărut al zilei de astăzi, Cornel Oțelea.
image png
Român căutat după ce ar fi ucis un bărbat și a dat foc casei fostei iubite, în Brazilia
Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliție după ce a pătruns în locuința familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat în vârstă de 28 de ani care lucra în casă.
Constantin Abăluță Foto Valentin Busuioc   Facebook jpg
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani. „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie.
4   constructie casa santier curte casa Creșterea prețurilor imagine șantier Studio ae jpg
Cum să eviți obținerea autorizației de construire în România. Ce lucrări poți realiza doar cu o notificare la primărie, fără documente suplimentar
În 2025, o schimbare semnificativă în legislația construcțiilor din România promite să reducă birocrația pentru anumite tipuri de lucrări. Noul Cod al Urbanismului oferă posibilitatea realizării unor construcții fără a fi necesară autorizația de construire, simplificând astfel procesul pentru cetățe