Este idolatria o iubire toxică de sine?

Publicat în Dilema Veche nr. 896 din 10 - 16 iunie 2021
Este idolatria o iubire toxică de sine? jpeg

Idolul, îmi amintește dicționarul, este o reprezentare materială a divinității. Sau, mai exact, o reprezentare confundată cu spiritualul sau divinul însuși devine un idol. Nu reprezentarea materială sau imaginea ca atare ar corespunde unui idol, ci trecerea de la rolul său de sprijin concret la un statut de încarnare a zeului însuși. Idolul devine astfel cel care oprește dezvoltarea spirituală, în loc să fie un far luminos pe o mare. Simplul act de reprezentare nu ar fi suspectat de idolatrie, cel puțin în unele tradiții, ci actul de a transforma un mijloc într-un scop. Reprezentarea divinității ar trebui să rămînă întotdeauna un ajutor, o călăuză pe un drum, fără să fie niciodată un scop al acelui drum.

Mai mult, distrugerea, sau neîncrederea față de orice fel de idee a divinității, riscă să creeze una dintre cel mai problematice forme de idolatrie: paralizia drumului spiritual de către o idee sau o formă concretă duce spre neant. Responsabilitatea denunțării unei forme de idolatrie devine cu atît mai complicată cu cît intră în conflict cu ideea de aderare la o formă de divinitate.

(...) Idolatria este supunerea devenirii spirituale unei separații a corpului de spirit, iar suflul vital, în loc să se transforme în suflu spiritual, se blochează, se oprește într-o singură idee, fixată într-o adorație statică. Transferul energiilor dintre corp și spirit este atunci întrerupt.

(...) Idolatria ia forme diferite, în funcție de natura, mai mult sau mai puțin subtilă sau vitală a energiei noastre. Dacă e să privim, de-a lungul istoriei, obiective sau subiective, putem recapitula toate formele posibile de idolatrie care au existat prin evoluția culturilor, de la cea primitivă la cea evoluată, prinzînd totodată firul narativ care leagă toate dorințele idolatre.

Fie că este vorba de o statuetă-fetiș, o autoritate politică sau religioasă, o ideologie, un partener romantic, esența formelor de idolatrie pare a fi, întotdeauna, proiectarea a tot ceea ce idolatrul simte degajat de energia sa, în energia altcuiva, proiectarea lăuntricului în ceva exterior. „Ceva” și nu „cineva” fiindcă, pentru a ne satisface nevoia de fetiș sau idol, îl vom reduce, întotdeauna, pe celălalt (sau chiar o idee) la un obiect.

Din acest punct de vedere, este posibil să spunem că venerația unui obiect, ca atare, este mai puțin dăunătoare decît reducerea celuilalt la un obiect, cu excepția cazului în care obiectul adorației, imaginea, reprezentarea sau ideea, are funcția de călăuză sau ne ajută în călătoria noastră spirituală. Însă cînd reducem acest tip de sprijin extern la un soi de receptacul al propriilor dorințe, această călătorie este întreruptă.

(Luce Irigaray, Autour de l’idolatrie)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Creșteri și descreșteri
Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „Ce-am fost și ce-am ajuns”.
Sever jpg
Cazaban jpg
„Adame, unde ești?“ Imagini și simboluri ale căderii omului
Semnificativ foarte este faptul că Adam și Eva nu au rămas cu rezultatul artizanatului lor grăbit și ipocrit, legat de conștiința propriei vini.
Stoica jpg
Ungureanu jpg
Bătaia cea ruptă din rai
Toată această conştiinţă a violenței creează o imagine a societății românești
Popa jpg
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei
Sigur, Putin încearcă să justifice ideologic acest război, însă justificările sale sînt străvezii, inconsistente, necredibile.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Aurul pur, urina sinceră
Amprenta creatorului va dispărea, opera de artă va arăta impecabil, dar autenticitatea ei va fi o iluzie.
p 10 WC jpg
Eul adevărat, eul autentic, eul perfect, eul dizolvat
David Le Breton evoca tentația „evadării din sine” ca „soluție la epuizarea resimțită în urma faptului de a trebui să fii în mod constant tu însuți”.
p 11 WC jpg
Autenticitate „Made in China”
Aceste grifonări rapide pe marginea conceperii autenticității în China sînt menite să arate că aceasta depășește antiteza paradigmatică dintre original și fals.
p 12 1 jpg
Autenticitatea românească între războaie: (dez)iluzii
Ce rămîne din subcultura românească interbelică a autenticității?
p 13 jpg
Biografiile culturale ale unui tricou
Un tricou alb de bumbac este la fel de banal, la o adică, și dacă are, și dacă nu are marca Kenvelo inscripționată pe față.
Bran Castle View of Countryside (28536914551) jpg
Pledoarie pentru metisaj
Scuze, dar nimeni sau nimic nu s-a născut dintr-unul…
640px Copyright (Simple English) Wikibook header png
Lista de supraveghere a raportului 301
Grație eforturilor noastre conjugate, România a reușit, după 25 de ani, să nu mai apară pe această „listă a rușinii”.
p 13 sus M  Chivu jpg
Două mesaje de la Greenpeace România
Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion?
index jpeg 5 webp
„Turiști funerari”
Oare să rămînem acasă este cel mai cuminte lucru pe care l-am putea face spre binele planetei, adică al nostru?
p 10 M  Chivu jpg
Spovedania unui globe-trotter
Dar toate aceasta înseamnă că turismul de masă nu mai poate continua ca pînă acum, ci trebuie reinventat cu inteligență și sensibilitate.
997 t foto AN Stermin jpg
p 12 adevarul ro jpg
„Turiști mai puțini, impact economic mai mare” interviu cu Andrei BLUMER
Să caute destinații mai puțin populare și cu o ofertă bogată de experiențe în natură.
997 t foto Cosman jpeg
„One dollar” și o sticlă de apă
„One dollar”, atît este prețul unei sticle de apă de 0,5 litri în Cambodgia.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
p 10 jpg
Surpriza Bizanțului vesel
Nu s-a vorbit niciodată despre sexul îngerilor, în timpul asediului de la 1453 chiar nu avea nimeni timp de așa ceva.
p 13 jpg
„Cred că Cehov e mulțumit de spectacolul nostru“
Cehov este generos, are multe fațete și poți să-i montezi spectacolele în modalităţi stilistice foarte diferite.
p 14 jpg
E cool să postești jpeg
Să-ți asculți sau nu instinctul?
Totuși, urmînd ispita de a gîndi rapid, nu cădem oare în păcatul gîndirii pripite, în fapt un antonim pentru gîndire?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.