Educaţie, infrastructură, legalizarea marijuanei
– ce aşteaptă adolescenţii de la viitorul preşedinte –
Pentru că Dosarul acestui număr din Dilema veche este „Preşedintele“, i-am întrebat pe cîţiva elevi de liceu ce ar schimba în mod fundamental, dacă ar deveni preşedinţii României. Iată ce au răspuns.
NB: Unele dintre lucrurile pe care spun că le-ar face nu intră în competenţele constituţionale ale preşedintelui. Dar asta e altă discuţie...
„Aş opri orele de religie“
Primul lucru pe care l-aş face ca preşedinte în România ar fi să încerc să schimb legislaţia „seculară“. Consider că Biserica Ortodoxă Română este o instituţie ce are influenţe serioase asupra mentalităţii şi moralităţii colective a societăţii româneşti, avînd în vedere numărul considerabil de credincioşi. Cred că din cauza acestei mentalităţi, legislaţia pentru – de exemplu – drepturile femeilor sau ale homosexualilor are şanse mai mici de a trece sau, la nivel micro, promovează misoginismul şi violenţa domestică. Cu acestea fiind spuse, aş tăia subvenţiile pentru culte din România şi le-aş taxa ca pe orice alt SRL. Mai mult decît atît, aş opri orele de religie şi aş interzice toate manifestările religioase de masă în instituţiile de învăţămînt (rugăciunile la început de an, sfinţirile publice ale şcolilor etc.)
Claudiu Tader, clasa a XII-a, Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, Bucureşti
Reeditarea manualelor, drumuri mai bune
Dacă aş ajunge vreodată în postura de preşedinte, în ciuda faptului că mi se pare una destul de incomodă şi nu mi-ar plăcea polemicile implicite şi conflictele de interes ce survin cu această poziţie, aş începe prin a reciti şi revizui toate legile ce ţin de Ministerele Educaţiei şi Turismului. Printre altele, aş reduce drastic numărul de parlamentari, deoarece, din cunoştinţele mele sumare referitoare la politică, costurile întreţinerii domniilor lor pot echivala cu o multitudine de ajutoare pentru şomaj, pentru copii cu dizabilităţi sau alte cazuri ce necesită mai multă atenţie şi sprijin financiar. Referitor la schimbările în domeniul educaţiei, presupun că aş avea în vedere cine şi cum se ocupă cu utilizarea fondurilor special destinate. De asemenea, aş suplimenta şi aş cere reeditarea manualelor şcolare în vederea păstrării informaţiilor relevante, şi aş sugera o schematizare mai practică a acestora pentru ca toţi elevii să fie interesaţi de subiectele predate. Cît despre turism, lucrurile ar fi la fel de complicate sau poate chiar mai problematice, căci pentru promovarea tradiţiilor şi obiectivelor româneşti este nevoie mai întîi de o infrastructură bine pusă la punct, pentru că multe dintre comorile ascunse ale ţării noastre sînt izolate în locuri greu accesibile din cauza drumurilor prost amenajate şi întreţinute. Cu aceste chestiuni aş începe eu la o primă aruncătură de privire... despre ideologii şi concepţii este mai greu să vorbesc, oamenii se schimbă prea greu.
Bianca Zugravu, clasa a XI-a, Colegiul Naţional ,,Mircea cel Bătrîn“, Rîmnicu Vîlcea
„Nu aş lăsa puterea să mă afecteze“
Dacă aş avea această poziţie, prima dată m-aş ocupa de economia ţării. Aş încerca să văd ce merge rău, aş vizita oraşele în care industria a avut de suferit, aş reduce salariul deputaţilor şi al tuturor oamenilor din Parlament, Guvern etc. la minimul pe economie, aşa ar veni toţi cu planuri pentru ca ţara să iasă din impasul economic. Vizitele pe care le-aş face nu ar fi cu mare fast, doar să văd ce fac oamenii. Apoi m-aş ocupa de un segment foarte important: educaţia. Aş încerca să implementez un sistem mai sănătos de învăţămînt. O altă problemă pe care aş încerca să o remediez este aspectul mediului urban şi al celui rural şi dispunerea cît mai multor fonduri europene pentru diferite proiecte. Un alt lucru important pe care aş vrea să îl fac ar fi alegerea cu cap a consilierilor. Dar cred că cel mai important lucru pe care îl voi face ca preşedinte ar fi să nu uit de personalitatea mea şi nu aş lăsa puterea să mă afecteze. Cred că ăsta trebuie să fie primul lucru pe care un preşedinte trebuie să îl facă. Aş rămîne o persoană simplă.
Mimi Popescu, clasa a XII-a, Colegiul Naţional ,,Mircea cel Bătrîn“, Rîmnicu Vîlcea
Adăposturi pentru cîini şi pentru oamenii străzii
România fiind o ţară care primeşte regulat fonduri europene, dar modificările din ţara noastră nefiind tocmai vizibile, aş verifica dacă aceste fonduri sînt folosite în totalitate în scopurile pentru care ne-au fost alocate. Dacă aş fi preşedinte, aş construi mai multe adăposturi pentru cîini şi pentru oamenii străzii, deoarece situaţia se agravează de la an la an. Aş reduce considerabil sumele de bani pe care populaţia ţării le plăteşte politicienilor şi aş regla situaţia pensionarilor, şi aş folosi acest surplus pentru a mări pensiile cu cel puţin 20%.
Iulia Mîţu, clasa a XII-a, Colegiul Naţional ,,Mircea cel Bătrîn“, Rîmnicu Vîlcea
„Aş dori să legalizez marijuana“
Nu e mare scofală. Te uiţi puţin în jur, încerci să gîndeşti la rece şi îţi dai seama ce ai vrea tu să faci dacă ai fi preşedinte. Eu, de exemplu, sînt fixat pe ideea că dacă am avea infrastructura mai bună, lucrurile s-ar mişca mult mai repede în toate domeniile, avînd în vedere că cel puţin deocamdată nu putem transporta lucruri sau persoane virtual. Deci aş îmbunătăţi infrastructura. A doua schimbare majoră: cred că ne-ar fi de mare folos nişte sisteme sanitare şi de educaţie mai bune. Şi spun asta pentru că, după părerea mea, un popor „prost“ şi bolnav este uşor influenţabil, iar asta poate fi defavorabil pentru el însuşi. De altfel, pentru că am doar 17 ani şi mintea îmi zboară mai ceva ca un MiG 35 Fulcrum, dacă aş fi preşedinte, mi-aş dori să legalizez marijuana. Şi asta doar pentru că în scurta mea experienţă de viaţă, am descoperit că există o invers proporţionalitate între cît de mult interzici un lucru şi cît de mult este el totuşi făcut, dar, bineînţeles, pe sub mînă.
Ştefan Bărgăonu, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Vrînceanu“, Bacău
„Aş face din politică o maşinărie care să funcţioneze logic“
Dacă aş fi preşedinte le-aş da românilor motive să rămînă în România. Le-aş da copiilor motive să se bucure, le-aş da tinerilor şansa să se regăsească pe ei înşişi, le-aş da bătrînilor motive să rămînă tineri. Aş face din politică o maşinărie care să funcţioneze logic şi corect. Aş vrea să-i pot învăţa pe oameni să respecte şi să iubească.
Georgiana Huţanu, clasa a X-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Vrînceanu“, Bacău
„Marile schimbări încep din detalii“
Nu mă gîndesc în fiecare zi la ce aş face dacă aş fi preşedinte, dar dacă tot veni vorba, cred că, în primul rînd, m-aş schimba pe mine. Era o vorba care zicea că dacă vrem să schimbăm lumea, trebuie să ne schimbăm mai întîi pe noi înşine. Aşa şi cu preşedintele. M-aş strădui să fiu un model atît pentru tineri, cît şi pentru cei în măsură să-mi judece fiecare mişcare. Asta ar însemna să fiu un preşedinte cult, cu un aer demn şi, nu în ultimul rînd, devotat semenilor mei. Ei... deja lucrurile stau altfel cînd mă gîndesc la asta. Preşedintele este un fel de oglindă a ţării, nu? Asta înseamnă că ţara noastră ar fi una în care cultura şi tradiţiile sînt încurajate, în care problemele poporului sînt rezolvate în mod cinstit şi pe cale amiabilă, iar imaginea noastră în viziunea celorlalte popoare este una demnă de admiraţie. Mica Românie ar înflori astfel precum o mimoză timidă şi retrasă. Dar toate astea-s visuri… Ce spun acum este naiv şi ştiu că sînt alte probleme mai mari de rezolvat, însă ceea ce ştiu este că marile schimbări încep din detalii. Bine că visurile nu costă. Ţara ar avea datorii prea mari.
Geo Bârcan, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Vrînceanu“, Bacău
a consemnat Adina POPESCU
Foto: wikimedia commons