Ecranul vieții noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 988 din 16 martie – 22 martie 2023
image

Era anul 1923 cînd un imigrant rus, pe nume Vladimir K. Zworykin (1888-1982), angajat al unui centru de cercetare american din Pittsburg, a patentat iconoscopul, prima cameră de televiziune electronică. De aici pînă la un sistem de transmisie-recepție folosind tuburi catodice, adică un sistem de televiziune complet funcțional, n-a mai fost decît un pas, prima stație de televiziune fiind inaugurată în State cinci ani mai tîrziu. Tot în 1928, după cum veți afla din acest Dosar, s-a realizat și primul test de transmitere de imagini la distanță din România, televiziunea de la noi începînd să emită efectiv în ultima zi a anului 1956.

Anul acesta se împlinește, așadar, centenarul inventării tehnologiei care a dus la televiziune. Practic, aproape toată omenirea aflată azi în viață s-a născut după această dată. Sîntem mai tineri decît televiziunea, iar televizorul face parte din copilăria noastră mediatică.

În acest secol, am fost martorii metamorfozei electrocasnicului & artefactului numit televizor, de la tubul catodic la plasmă, de la cablu la WiFi, de la antena cu elemenți la Internet, de la alb-negru la high definition. Odată cel mai de preț ecran la care puteai visa, astăzi televizorul nici nu mai este ecranul predominant din viața noastră, iar Internetul pare să fi înghițit televiziunea ca balena pe Iona.

Televiziunea însăși s-a schimbat radical de-a lungul istoriei sale. Inițial, scopul ei era să informeze, să educe și să distreze, slujind jurnalismul, artele, știința, sportul. Dar orice mijloc de entertainment cu propagare în masă ajunge mijloc de propagandă. În timp, a schimbat jurnalismul și informația pe publicitate și senzaționalism, iar dacă au fost vremuri în care televiziunea certifica realitatea, acum televiziunea nici nu mai ține pasul cu realitatea, ba mai mult, uneori o și fabrică.

Televiziunea ne-a indus obiceiuri, ne-a modificat limbajul, ne-a format imaginarul, ne-a schimbat mentalitatea, ne-a reconfigurat structura vieții cotidiene. Cum spune altcineva în acest Dosar, televiziunea este una dintre activitățile noastre predilecte ca specie.

Cu prilejul acestui convențional centenar, ne-am pus doar cîteva întrebări dintr-o multitudine de altele posibile, și la fel de necesare, cu privire la televiziune. Cum am putea evalua istoria Televiziunii Române din 1965 măcar pînă la momentul ’89? Cum ne-a influențat, schimbat, ajutat să ne dezvoltăm ca indivizi? Cum a influențat televiziunea artele vizuale? Ce mai înseamnă televiziunea în acest moment cînd jumătate din conținutul Internetului îl reprezintă streaming-ul video? (Dosarul de față are o extensie în pagina 15.) 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

halkidiki 1818032 1280 jpg
Prețul fabulos al unei case cu două etaje aflată aproape de plajă în Halkidiki. În România abia îți permiți de acești bani un apartament modest
Visul unei case la malul mării pare adesea de neatins, mai ales în România, unde prețurile locuințelor de pe litoral au explodat în ultimii ani.
ryanair jpg
Un avion Ryanair a fost evacuat de urgență. Compania aeriană a dezvăluit motivul
Momente de panică pe aeroportul din Mallorca, unde o aeronava Ryanair a fost evacuată de urgență.
image png
Producătorii emisiunii „Mireasa”, lovitură pentru concurenți! Se întâmplă la mai puțin de o săptămână înainte de Marea Finală a sezonului
Cu doar câteva zile înainte de marea finală a emisiunii Mireasa, programată pentru vineri, 11 iulie, o situație neașteptată a revoltat publicul fidel al show-ului matrimonial. Conform unei postări făcute de comunitatea Viperele Vesele, finaliștii au fost anunțați că trebuie să își procure ținutele.
italianul mort pe transfagarasan s a intors sa hraneasca ursoaica agresiva care l a ucis cu o zi in urma filmase alti doi ursi in zona 986438 jpeg
Cazul turistului italian ucis de o ursoaică pe Tranfăgărăşan a făcut înconjurul lumii. „Să fie o lecție pentru toată lumea”
Moartea motociclistului italian ucis de o ursoaică pe Transfăgărășan a stârnit un val de reacții în presa internațională, care relatează pe larg despre acest incident, dar şi numeroase comentarii privind iresponsabilitatea acestuia.
Diogo Jota (EPA) jpg
Liverpool va achita în întregime salariul rămas din contractul lui Diogo Jota familiei sale. La cât ajunge suma totală
Clubul Liverpool a anunțat că va achita în întregime salariul rămas din contractul lui Diogo Jota familiei sale.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
Guvernul propune prelungirea înghețării pensiilor și salariilor în sectorul public. Tanczos Barna: „Momentan aceasta este situaţia”
Vicepremierul Tanczos Barna a anunțat că Guvernul are în vedere prelungirea cu un an a măsurii de înghețare a salariilor și pensiilor din sistemul public.
Lajos Satmareanu (Instagram) jpg
În memoria: marele Sătmăreanu va avea câteva clipe dedicate la Supercupă
Supercupa României va începe cu un moment de reculegere.
incendiu mall bucuresti foto dsu jpg
Incendiu la AFI Cotroceni! Toți cei aflați în interior au fost evacuați! Ce spun autoritățile
Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă, 5 iulie, pe terasa centrului comercial AFI Palace Cotroceni din București.
CFR Cluj FCSB (Sportpictures) jpg
Doar câteva ore până la Supercupa României. Ultimele declarații de la FCSB și CFR Cluj
Primul trofeu din noul sezon e aproape gata să se dispute.