Economia veselă

Publicat în Dilema Veche nr. 525 din 6-12 martie 2014
Economia veselă jpeg

● Institutul Empa din Elveţia a realizat un studiu despre impactul cafelei asupra mediului. Metoda cea mai eco de a face o cafea e în filtrele clasice de hîrtie. Aceste filtre se obţin la costuri de mediu reduse şi se descompun uşor. Urmează apoi pad-urile de cafea (dintr-un material textil, dar ambalate individual, de regulă în folii/ pungi de material plastic), capsulele Nespresso (din aluminiu, un material reciclabil, dar obţinut prin metode poluante), capsulele Senseo (plastic), capsulele Tchibo (plastic şi aluminiu) şi capsulele Jacobs (plastic şi aluminiu). Capsulele cîştigă tot mai mult teren, căci permit un dozaj optim, ceea ce reduce consumul de cafea şi de energie electrică. Dar în Europa, cei mai mulţi oameni îşi fac în continuare cafeaua la filtru de hîrtie. Studiul nu analizează impactul cafelei la ibric asupra mediului.

● Consumul de hîrtie igienică e unul dintre parametrii după care se judecă bunăstarea unei ţări. Cu cît consumul e mai mare, cu atît ţara e mai civilizată. SUA se numără printre statele lumii cu cel mai mare consum anual de hîrtie igienică pe cap de locuitor. Dar trendurile se schimbă. Civilizaţie înseamnă acum şi ataşamentul faţă de valorile ecologiei. Iar ecologia merge mînă în mînă cu economia. Trei femei din SUA vor să dea exemplu de atitudine eco, renunţînd la hîrtia igienică. Angela Davis, Kathleen Quiring şi Mikala Earley nu mai folosesc hîrtie igienică – anunţă Daily Mail. „Eu şi soţul meu am renunţat la hîrtie, cu aproximativ un an în urmă. E văzută ca un obiect de strictă necesitate, însă nu trebuie să fie aşa“, spune una dintre ele. Femeile spun că renunţarea la hîrtie igienică le ajută să facă multe economii şi că, pe deasupra, pot să ajute la protejarea mediului, de vreme ce producţia hîrtiei igienice necesită tăierea unor copaci. În locul hîrtiei igienice, ele folosesc cîrpe reutilizabile în proporţie de 80% sau cîrpe de flanelă, pe le spală în maşina de spălat. Poate că n-au aflat că detergenţii folosiţi, consumul de apă şi de electricitate dăunează mediului înconjurător.

● În efortul de a încuraja un mediu mai curat, cancelara Angela Merkel a hotărît, acum cîţiva ani, ca Germania să renunţe la energia nucleară, considerată periculoasă şi „murdară“. Guvernul privilegiază energiile regenerative, dar, pînă una-alta, pentru că tehnologiile „verzi“ (eoliană, solară) nu au avansat într-atît încît să producă suficient de multă energie la un preţ rezonabil, se recurge tot la vechile metode (hidro, cărbune). Faţă de obiectivele stabilite, rezultatele sînt, pînă acum, neconcludente: dacă beneficiile renunţării la uzinele nucleare sînt evidente, reintrarea în funcţiune a vechilor centrale pe cărbune a mărit emisiile de CO2. Va reuşi Germania, în următorii ani, să se înscrie în parametrii stabiliţi de protocolul de la Kyoto? (M. M.)

Foto: wikipedia.org

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Protest educatie 9 iunie  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Sindicatele din Educație îi cer lui Nicușor Dan să nu promulge legea măsurilor fiscale: „Nu fiţi părtaș la distrugerea învăţământului!”
Trei dintre cele mai mari federații sindicale din educație – FSLI, Spiru Haret și Alma Mater – i-au adresat joi, 24 iulie, un apel public președintelui României, Nicușor Dan, cerându-i să nu promulge legea privind măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Bolojan. Sindicaliștii avertizează că noi
semnal telefonie
Rețelele mobile din Marea Britanie, afectate de o pană majoră: milioane de utilizatori nu pot efectua apeluri
Mai multe rețele de telefonie mobilă din Marea Britanie au căzut simultan, lăsând milioane de utilizatori fără posibilitatea de a efectua sau primi apeluri. Vodafone, EE, Three și BT confirmă problemele, în timp ce O2 susține că rețeaua sa funcționează normal.
Declaratii presedinte PSD Olt,  Marius Oprescu mp4 thumbnail png
Reacție neașteptată din organizația lui Paul Stănescu. Șeful CJ Olt: „Nu am văzut nicio măsură de desfiinţare a sinecurilor”
Autoritățile locale și județene merg înainte cu procedurile pentru proiectele aprobate în Programul „Anghel Saligny”, chiar și cele aflate la început. Șeful CJ Olt spune că măsurile anunțate de guvern sunt „demagogie ieftină” și indică unde ar trebuit să se acționeze.
INSTANT PIEDONE DOMICILIU BRAGADIRU 014 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Val de anchete după apariția stenogramelor despre viața privată a lui Piedone. Șeful DNA cere să fie scoase din dosar
Val de anchete după scurgerea în spațiul public a stenogramelor privind cearta dintre Piedone și soția sa. Ministrul Justiției susține că acestea încalcă dispozițiile din Codul de Procedură Penală. Procurorul șef al DNA a ordonat joi, 24 iulie, ca aceste stenograme să fie eliminate.
storm god iskur 2 854x1024 webp
Tăbliță sumeriană antică dezvăluie mitul uitat al capturării zeului furtunii Iškur în lumea subpământeană
Deși tăblița era vizibilă și pe coperta cărții lui Samuel Noah Kramer din 1956, From the Tablets of Sumer, numărul ei de catalog din muzeu nu a fost menționat și a rămas necunoscut timp de cinci ani. Din cauza stării fragmentare a tăbliței și a popularizării ei într-un context generalist, o ediție a
sistem GÜRZ /FOTO:X
GÜRZ, noul sistem autonom antiaerian dezvoltat în Turcia. Este echipat cu tunuri automate și rachete interceptoare
Un nou sistem de apărare aeriană autonom, montat pe o platformă terestră cu șenile, a fost prezentat de compania turcă Aselsan în cadrul expoziției IDEF 2025, desfășurată la Istanbul.
Friedrich Merz in Lituania foto x png
Rusia se arată îngrijorată de militarizarea Germaniei și îl acuză pe Merz că alimentează tensiunile cu Moscova
Moscova acuză Germania că se îndreaptă spre o „militarizare” accelerată sub conducerea cancelarului Friedrich Merz, criticând sprijinul acordat Ucrainei și creșterea accelerată a bugetului de apărare al Berlinului.
diana buzoianu 8034740 Mediafax Foto Andreea Alexandru jpg
Totul despre reorganizarea Romsilva. Câți directori rămân și pentru cât timp
În urma scandalului provocat de bonusul de pensionare al directorului general al Romsilva, care s-a reangajat de altfel la doar câteva zile după ce anunțase că a decis să iasă din câmpul muncii. dar și a numeroaselor sesizări privind regelulile din cadrul Regiei, Guvernul a decis reorganizarea.
image png
Cine este ispita Narcis Bujor de la Insula Iubirii sezonul 9. Legătura neștiută dintre el și Cornel Păsat
Sezonul cu numărul 9 din Insula Iubirii a debutat pe 21 iulie 2025, la Antena 1, în fața a mii de români care l-au așteptat cu sufletul la gură. Noi cupluri, ispite feminine și masculine au venit să-și testeze sentimentele, dar și să-și spună poveștile de viață. Astăzi îl aducem în prim-plan pe Narc