După douăzeci de ani de tăcere

Publicat în Dilema Veche nr. 663 din 3-9 noiembrie 2016
După douăzeci de ani de tăcere jpeg

Cifra „100“ nu este cea mai im­por­tantă la aniversarea u­nui centenar. Cifrele mai pu­țin rotunde sînt cele purtătoare de sem­ni­ficație: anul acesta se fac 78 de ani de cînd Mihai Șora a absolvit cu Magna cum laude Facultatea de Filozofie din București; 69 de ani de la debutul francez, la prestigioasa editură Gallimard, cu volumul Du Dialogue intérieur. Fragment d’une Anthropologie Métaphysique; 68 de ani de la revenirea sa în țară, urmată, cîțiva ani mai tîrziu, de relansarea noii serii numerotate a „Bibliotecii pentru toți“, sub oblăduirea sa; 38 de ani de la debutul românesc cu Sarea Pămîntului. Cantată pe două voci despre rostul poetic, la editura Cartea Românească; 26 de ani de cînd a ocupat scaunul de ministru al Învățămîntului și Științei; și, nu în ultimul rînd, 6 ani de la prima postare a domniei-sale pe Facebook… – pentru a enumera doar cîteva dintre etapele unui curriculum cu mult mai vast. Toate aceste episoade sînt, de fapt, tot atîtea ipostaze sau potențialități ontologice realizate ale lui Mihai Şora.

Vorbind de potențialități – de data aceasta, în chip fericit, nerealizate –, redau două fragmente de text care dialoghează enigmatic, la mai bine de trei decenii distanță, pe marginea unei ipotetici rămîneri în Franța a dlui Șora. Primul text, din 1967, aparține lui E.M. Cioran; al doilea e scris de Mihai Șora în 1998, la București.

„Dacă ar fi rămas la Paris, [Mihai Șora] ar fi scris cărți, ar fi urmat o carieră universitară, ar fi dus, în cele din urmă, o existență oarecare; acolo [în România], a înțeles, după douăzeci de ani de tăcere – și ce tăcere! – lucruri la care nici măcar n-ar fi visat, dacă ar fi rămas aici.“ (E.M. Cioran, Cahiers, ianuarie 1967)

„Dacă aș fi rămas în Franța, nu știu exact ce s-ar fi întîmplat. Probabil că aș fi făcut parte din intelec­tualitatea franceză stîngistă. Nu știu. Poate că m-ar fi salvat prietenia cu Eugen Ionescu de la acest stîngism, nu pot să-mi dau seama. Dar în România m-am vindecat de opțiunea mea, radical.“ (Mihai Șora, Firul ierbii, 1998)

Revenind totuși la cifra 100; pentru cei care se întreabă, secretul longevității ar putea fi, ca să-l parafrazăm pe Mai Știutor, „să trăiești asemenea unui arbore, fără a înceta prin aceasta să fii om“. Mihai Șora, iată, a reușit.

La mulţi ani, domnule Mihai Șora!  

Mulțumiri dnei Luiza Șora pentru fotografii și pentru textele inedite ale regretatului Johnny Răducanu și ale domnului Ion Mureșan.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Tendinte manichiura 2025, foto Instagram jpg
4 trenduri de unghii pentru primăvara lui 2025. Modele care fac furori în acest sezon
Cauți inspirație pentru viitoarea ta manichiură? În primăvara lui 2025, cinci trenduri fac furori, așa că lasă-te inspirată și alege ce ți se potrivește!
mourinho jpg
Gest de mafiot făcut de Jose Mourinho: l-a apucat de nas pe antrenorul rivalei Galatasaray
Fenerbahce a pierdut acasă, 1-2 cu rivala Galatasaray, în sferturile de finală ale Cupei Turciei la fotbal.
daniel funeriu jpg
Daniel Funeriu, întrebat dacă i s-a cerut să se retragă în favoarea lui Nicuşor Dan: „Nu mi s-a cerut, mi s-a sugerat. De către Eugen Tomac”
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Daniel Funeriu a afirmat că i s-a sugerat de către preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, să se retragă din cursa pentru Preşedinţia României  şi a refuzat acest lucru.
andi vasluianu jpeg
Andi Vasluianu, dezvăluiri inedite despre carieră și celebritate. Cum a reușit să ajungă pe culmile succesului: „Nu mă văd sigur pe mine”
Andi Vasluianu (50 de ani) este unul dintre cei mai îndrăgiți actori din România. Evoluția sa în carieră a fost spectaculoasă de-a lungul anilor, iar recent a vorbit despre modul în care gestionează celebritatea pe care a dobândit-o după ore întregi de muncă și eforturi uriașe.
image png
3 aprilie, Sfântul Nichita Mărturisitorul. Ce rugăciune este bine să spui mâine ca să scapi de probleme
Pe 3 aprilie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Nichita Mărturisitorul, un mare apărător al credinței și model de curaj în fața persecuțiilor
garsoniera png
Prețul uriaș cu care un proprietar vinde o garsonieră în centrul Bucureștiului. Are doar 20 de metri pătrați, iar toaleta se află în aceeași încăpere cu bucătăria
Un anunț imobiliar a stârnit o mulțime de controverse în rândul internauților, după ce un proprietar din București a pus la vânzare o garsonieră de 20 mp, care are amplasarea sanitară în bucătărie.
metalulrapid jpg
Rapid a trecut fără emoții peste „meciul sezonului”. Trupa din Giulești, la doi pași de Cupă
Rapid este în semifinalele Cupei României, unde va da peste Hermannstadt.
banner bote si burescu jpg
Designerii Cătălin Botezatu și Florin Burescu, succes total la Londra, cu ținutele de nunți. Trucuri pentru miresele mai înalte decât ginerică: „Atenție, la cocuri și la tocuri!”
Cătălin Botezatu și Florin Burescu, succes total la Londra, cu ținutele pentru nunți: „Englezoaicele ne-au lăudat!”
Donald Trump revendică „o victorie politică fără precedent” în alegerile prezidențiale din SUA (foto: captură video Youtube / The Times and The Sunday Times)
Şeful agenţiei anti-monopol a lui Trump denunţă normele digitale ale UE drept „taxe pentru firmele americane”
Unul dintre şefii anti-trust ai lui Donald Trump a lansat un atac fulgerător la adresa legii emblematice a Uniunii Europene care reglementează activitatea marilor firme de tehnologie, în cel mai recent război al cuvintelor înainte de anunţarea unor tarife comerciale radicale ale SUA, scrie POLITICO.