ÔÇ×Dup─âÔÇŁ

Alex MOLDOVAN
Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
ÔÇ×Dup─âÔÇŁ jpeg

├Än Arta de a nu scrie un roman, Jerome K. Jerome descrie povestea a doi ├«ndr─âgosti╚Ťi s─âraci care hot─âr─âsc s─â pun─â o pauz─â rela╚Ťiei lor amoroase p├«n─â prind suficient cheag ca s─â-╚Öi asigure un viitor luminos. Desp─âr╚Ťirea dureaz─â mai mult dec├«t se a╚Öteptau, c─âci banii se c├«╚Ötig─â greu, iar revederea e un dezastru absolut: ea a dob├«ndit apuc─âturi de fat─â b─âtr├«n─â ╚Öi se enerveaz─â c├«nd pretendentul ├«i murd─âre╚Öte covorul cu ghetele ├«nnoroiate, iar pe el drumul spre c─âp─âtuial─â l-a transformat ├«ntr-un tip insensibil. A╚Öa c─â, atunci c├«nd spun ├«n sf├«r╚Öit ÔÇ×la revedereÔÇŁ, cei doi se simt deopotriv─â de u╚Öura╚Ťi. Morala este, sigur, transparent─â: unele lucruri trebuie f─âcute acum ╚Öi aici, ├«n ciuda ra╚Ťiunii ╚Öi a tomurilor de literatur─â sapien╚Ťial─â care vor s─â ne conving─â c─â lucrurile bune li se ├«nt├«mpl─â doar celor care ╚Ötiu s─â a╚Ötepte.

Ca ├«n at├«tea alte r├«nduri, Jerome K. Jerome pune degetul pe ran─â. Mi-ar fi ╚Öi team─â s─â predic virtu╚Ťile r─âbd─ârii acum, c├«nd ├«n mintea tuturor germineaz─â o ├«ntreag─â filozofie a lui ÔÇ×dup─âÔÇŁ, perioada cu valen╚Ťe mistice ├«n care urmeaz─â s─â facem toate lucrurile minunate pe care ni le refuz─âm deocamdat─â, strivi╚Ťi de roata istoriei mari ╚Öi de privirea scrut─âtoare a poli╚Ťistului local. ├Än vremurile astea stranii, lumea tr─âie╚Öte acut a╚Öteptarea. Cu excep╚Ťia freelancer-ilor, care oricum lucrau ├«ntr-o izolare autoimpus─â, oamenii percep statul acas─â ca pe o experien╚Ť─â carceral─â. O carcer─â de lux, fire╚Öte, ├«n care po╚Ťi citi marile opere ale literaturii universale, po╚Ťi vedea toate serialele restante de pe Netflix ╚Öi te po╚Ťi reconecta ├«n sf├«r╚Öit cu copilul pe care l-ai cam neglijat din pricina job-ului. Sau ├«╚Ťi po╚Ťi ├«mp─âr╚Ťi existen╚Ťa ├«ntre Facebook ╚Öi posturile de ╚Ötiri, a╚Öa cum fac cei mai mul╚Ťi. Nimic nu se compar─â cu expunerea la un flux continuu de ╚Ötiri negative, num─âr─âtori de mor╚Ťi desf─â╚Öurate ├«n timp real ╚Öi prietenii panica╚Ťi care posteaz─â din or─â ├«n or─â statistici ├«nfrico╚Ö─âtoare.

Mul╚Ťi au descoperit c─â cea mai mare provocare a lucrului de acas─â e cum s─â faci s─â nu-╚Ťi torni primul pahar de vin pe la 11 diminea╚Ťa, numai pentru c─â po╚Ťi. Nu m-a╚Ö mira ca, peste vreun an, o parte a popula╚Ťiei hipstere╚Öti s─â-╚Öi treac─â, ironic, ├«n CV faptul c─â a ├«nv─â╚Ťat s─â coac─â ni╚Öte p├«inici ur├«te, folosind o drojdie expirat─â pentru care au mers cale de dou─â str─âzi de cartier sau la supermarket. Asta dup─â ce au vizitat trei muzee virtuale, au citit cinci c─âr╚Ťi, au v─âzut cincisprezece filmule╚Ťe educative, au f─âcut un curs de ol─ârit online ╚Öi unul de origami. Febra de a face ceva, orice, poate fi sup─âr─âtoare. I-a cuprins, de pild─â, ╚Öi pe diver╚Öi binevoitori care ├«ndeamn─â creatorii, mai mult sau mai pu╚Ťin ironic, s─â decanteze artistic perioada carantinei. Pentru c─â pot sta ├«n cas─â ╚Öi lucra netulbura╚Ťi, ace╚Ötia ar urma s─â-╚Öi creeze marile opere pentru care se pl├«ngeau c─â n-au timp. ├Äns─â eu a╚Ö fi extrem de precaut cu orice autor ÔÇô cu orice om, de fapt ÔÇô care, pe fondul isteriei ├«n mas─â ╚Öi al previzibilei recesiuni economice, ├«╚Öi vede de treab─â neab─âtut, ca ╚Öi cum nimic nu s-ar fi ├«nt├«mplat. Intui╚Ťia ├«mi spune oricum c─â num─ârul acestora e neglijabil.

C├«nd totul se va termina, va fi greu de st─âvilit pofta de via╚Ť─â a milioanelor de oameni care s-au trezit confrunta╚Ťi cu perspectiva ÔÇô care s-a dovedit pentru mul╚Ťi terifiant─â ÔÇô de a tr─âi ├«n izolare, fie cu ei ├«n╚Öi╚Öi, fie al─âturi de cei apropia╚Ťi. Pe de alt─â parte, atunci c├«nd a╚Ötept─ârile s├«nt mari, realitatea nu reu╚Öe╚Öte s─â se ridice la ├«n─âl╚Ťimea lor. Probabil c─â dup─â dou─â-trei s─âpt─âm├«ni de living la vida loca, lucrurile se vor a╚Öeza ├«n matca lor fireasc─â. Oamenii se vor ├«ntoarce la serviciu ÔÇô cei care vor mai avea, desigur, un serviciu ÔÇô, abandon├«nd pe noptier─â Ulise ╚Öi Muntele vr─âjit ╚Öi seriale ├«ntrerupte la jum─âtatea sezonului, ferici╚Ťi ├«n secret c─â scap─â de presiunea obliga╚Ťiei de a consuma cultur─â la metru. Se vor amuza amintindu-╚Öi cum, pentru a ie╚Öi din cas─â, trebuia s─â semnezi o declara╚Ťie pe propria r─âspundere c─â tu e╚Öti chiar tu ╚Öi ├«╚Ťi dai voie s─â mergi la magazin, s─â-╚Ťi aju╚Ťi p─ârin╚Ťii sau s─â dai o tur─â ├«n jurul blocului. Iar marile speran╚Ťe ╚Öi micile mizerii petrecute ├«n modesta tihn─â a c─âminului vor fi date uit─ârii, ajung├«nd acolo unde le e locul: sub pre╚Ö, ├«n zona aceea gri care ne ╚Ťine laolalt─â.

Alex Moldovan este traduc─âtor ╚Öi autor de c─âr╚Ťi pentru copii.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma s─â fie cea de A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma s─â fie cea de-A Treia Rom─â, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich ÔÇô despre logica (╚Öi mo╚Ötenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acas─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile subjugate), dar ├«nc─â ╚Öi mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu ╚Üarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin m─ârturiile familiei, am cunoscut prima fa╚Ťet─â a URSS-ului. A doua fa╚Ťet─â am descoperit-o prin cercetare ╚Öi jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO jpeg
Ce logic─â are r─âzboiul? ÔÇô Ucraina ca zon─â-tampon ├«ntre (fosta) URSS ╚Öi NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
ÔÇ×Comunismul p─âtrunde ├«n societate precum cancerul ├«ntr un corpÔÇť ÔÇô interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului ÔÇô trei ├«ntreb─âri pentru Thierry WOLTON
ÔÇ×Pentru Putin, Marele R─âzboi pentru Ap─ârarea Patriei a asigurat prestigiul URSS ├«n secolul XX ╚Öi, prin urmare, al Rusiei.ÔÇŁ
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV jpeg
ÔÇ×Ce se ├«nt├«mpl─â acum ├«n Ucraina este rezultatul indiferen╚Ťei politice a EuropeiÔÇŁ ÔÇô interviu cu Andrei KURKOV
ÔÇ×Pentru ╚Ť─âri precum Polonia, Rom├ónia, Slovacia, r─âzboiul va continua s─â fie o ╚Ötire pentru c─â se ├«nt├«mpl─â chiar la grani╚Ťele lor.ÔÇť
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa ar─âdean─â
Frumosul municipiu de pe malul Mure╚Öului a devenit ├«n mod natural capitala conferin╚Ťelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Exist─â indiscutabil o rela┼úie ├«ntre fenomenul ideologic ┼či fenomenul transform─ârilor sociale.
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â jpeg
Libertatea ╚Öi inamicii ei ÔÇô o privire european─â
Prima observa┼úie pe care a┼č face-o este c─â nu trebuie s─â c─âut─âm noutatea cu orice pre┼ú.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
├Än secolul al XVII-lea, ├«n urm─âtoarele ocuren┼úe ale formulei ÔÇ×Moscova, a treia Rom─âÔÇŁ, sesiz─âm o inversare a raportului dintre Biseric─â ╚Öi imperiu.
Kundera dup─â Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera dup─â Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â jpeg
Europa politic─â vs Europa geopolitic─â
├Äncercarea Europei Centrale de a-╚Öi g─âsi o identitate politic─â undeva ├«ntre Germania ┼či Rusia a fost ┼či continu─â s─â fie sortit─â e┼čecului.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Cum e azi, cum era odat─â
Regresul nu poate exista dec├«t ├«n condi╚Ťiile ├«n care credem c─â exist─â ╚Öi progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.
Cavalerismul desuet al r─âzboiului jpeg
Cavalerismul desuet al r─âzboiului
A╚Öa cum, ├«n plin─â fervoare cre╚Ötin─â, occidentalii au fost capabili de masacre, ├«n plin ev evolu╚Ťionist au demonstrat c─â s├«nt ├«n stare de regresiuni la fel de ample.
În urma tehnologiei jpeg
În urma tehnologiei
Regresul din educa╚Ťie se reflect─â ├«n succesul unor agresivi analfabe╚Ťi func╚Ťional, deveni╚Ťi influencer-i pentru genera╚Ťiile de m├«ine.
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism jpeg
Evolu╚Ťie, involu╚Ťie, organodinamism
Conspira╚Ťionismul nu e altceva dec├«t ├«ntoarcerea la g├«ndirea magic─â paranoid─â, ├«n care for╚Ťe dincolo de controlul nostru ne controleaz─â ╚Öi ne manipuleaz─â.
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală jpeg
Vicisitudinile istoriei, fertilitatea crizelor și alte forme de psihoterapie culturală
Potopul, cutremure, r─âzboaie ╚Öi alte evenimente majore duc la dispari╚Ťia dramatic─â a unor civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, dup─â care lumea re├«ncepe din nou.
Histria jpeg
Histria
├Änc─âlzirea prin pardoseal─â, at├«t de utilizat─â ├«n perioada roman─â, p─ârea un mare pas ├«nainte ├«n ale instala╚Ťiilor anilor 1990.
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare! jpeg
Arhitectura: ave╚Ťi pu╚Ťintic─â r─âbdare!
Arhitectural vorbind, ai fi în stare să trimiţi mesaje în viitor.
Economia de r─âzboi jpeg
Economia de r─âzboi
Este destulă frică în lume, pentru că nimeni nu se aștepta să trăiască în același timp o pandemie și un război pe care un nebun se chinuie să-l transforme într-unul planetar.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
O dup─â-amiaz─â de var─â
Neputin╚Ťa, anxietatea, moartea celor dragi, boala, dezn─âdejdea, felul ├«n care ├«i protej─âm pe copii, despre toate au scris invita╚Ťii mei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.