Duhul aerului

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Duhul aerului jpeg

Am aflat cu mirare, în școala primară, că oxigenul, „principiul activ“ al vieții, reprezintă doar o modestă cincime din aerul pe care îl respirăm, restul fiind, în cea mai mare parte, azot. Mă mir și acum – cînd știu că „oxigen“ înseamnă în elină „generator de acid“, iar „azot“, „lipsit de viață“ – că sîntem ținuți în viață de un cocktail gazos eminamente mortal. Dacă am respira oxigen pur, ca în O fantezie a doctorului Ox a lui Jules Verne, am sucomba în scurtă vreme, după o agonie însoțită de greață, febră, amețeli și tulburări grave de vedere și comportament.

Aer, vînt, suflare, respirație, duh, spirit și echivalentele lor din alte limbi (pneuma, psyche, ruah etc.) se întîlnesc – în textele sacre ca și în viața de zi cu zi – într-un orizont comun de semnificație: aerul are un ce spiritual, iar „cele spirituale“ au o componentă aeriană. Un posibil numitor comun le-ar putea fi cerul – ocean de aer și sălaș al zeilor deopotrivă.

Vorbind de aer și de respirație, de cînd consult aerlive.ro, platforma de monitorizare a calității aerului din București, nutresc o nouă și vie simpatie față de vînt. În zilele vîntoase, aerul orașului trece subit din obișnuita zonă roșie, de poluare maximă, în zona verde, a aerului ca de munte. Vîntul – aer în mișcare – curăță, primenește aerul viciat și inert al orașului. Mișcarea e una dintre virtuțile aerului. „Suflarea de viață“ e aer în mișcare și aer direcționat – dinspre creator spre creatură.

Geniile asociate elementului aer sînt, la Paracelsus, silfele. Făpturi diafane, cu aparență umană, spiritele aerului sînt, în mod straniu, lipsite de suflet.

Se vorbește adesea, mai mult sau mai puțin metaforic, de gustul și de culoarea apei, de mirosul și de consistența aerului – substanțe, de altfel, incolore, inodore, insipide. Ce avînt descriptiv pot insufla elemente cu însușiri atît de discrete…

Vizibili și pregnanți sînt însă norii – rodul împreunării aerului cu apa. Prilej de vastă reverie, în poezie și literatură, în Biblie, norii oscilează între imaginea sumbră a norilor obnubilanți, întunecați, pedepsitori (norii potopului și ai furtunilor stîrnite de mînia divină), cea a „stîlpului de nor“, a norului luminos, călăuzitor, vehicul dumnezeiesc, și imaginea norului purtător al curcubeului – semn al legămîntului dintre Dumnezeu și pămînt.

Latinescul aer se referă la aerul terestru, „de jos“, opus lui aether (eter), „aerul înalt“ asociabil cerului. Ceea ce amintește de alcătuirea cuvîntului de origine slavă „văzduh“. Prefixul slavon văz-, cu sensul de „(în) sus“ – vezi văzdîrjanie (suspendare a dîrzeniei, adică „înfrînare“, „cumpătare“) sau văzvijenie (înălțarea crucii) – pune „duh“ la adăpost de eventualele semnificații triviale („miros“, „duhoare“) și îl transformă în „văzduh“, în aer „de sus“, ceresc.

Opusă imaginii unui aer „moale“, suav, inconsistent e accepția cerului ca firmament, ca tărie, a „cerului fixat deasupra pămîntului“ (Sf. Augustin). Versatilității, semantice și în fapt, a aerului i se opune certitudinea, statornicia, fermitatea cerului și a văzduhului.

Ilustrație de Ion BARBU

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.