Duhovnicul iconic

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Duhovnicul iconic jpeg

Este peste tot şi în toate formele: icoane, cărţi, afişe, medalioane, brelocuri, magneţi de frigider, conturi de Facebook. Un tlönian ortodoxist! Credincioşii îl poartă la chei, în portofel, la oglinda retrovizoare, la încheietura mîinii, la gît, în suflet şi în inimă. Merg în pelerinaj în locul unde a trăit, îi fotografiază pictura, îi conspectează cărţile, dau like-uri avatarurilor lui de pe reţele sociale, se roagă cu rugăciunile lui, vorbesc cu vorbele lui. Sau cu vorbele pe care alţii i le-au pus în gură tipărind cărţi pe care, de fapt, nu le-a scris niciodată. Căci, precum altădată Sandra Brown, la tarabă găseşti cu numele lui mai multe cărţi decît a scris.

Este un fenomen pe care Biserica Ortodoxă nu ştie deocamdată cum să-l gestioneze. Căci e ortodox pe cont propriu. Pare că avea mai multă charismă decît har. E canonic fără a fi, aparent, canonizabil. A devenit iconic într-o religie care nu acceptă chipul cioplit. Aduce foloase incomensurabile Bisericii, dar nu e clar dacă e în spiritul sau în litera dogmei. Este cel mai titrat duhovnic în ciuda faptului că nu era desemnat, în mod oficial, pentru un astfel de statut. Un stareţ marginal ajuns sfînt mainstream fără binecuvîntarea ierarhiei. Un bestseller apocrif.

Pentru cineva ca mine, care intră într-o biserică așa cum ar intra într-un muzeu, pentru care sfinţii sînt doar personaje de literatură medievală, iar pelerinajele la moaşte, în cel mai bun caz, un nesecat izvor de stranietate şi, eventual, amuzament, fenomenul Arsenie Boca este deosebit de interesant. Eu, personal, caut consolare în artă şi răspunsuri în ştiinţă, cred în cercetare, cunoaştere şi logică, nu în taină, duh şi revelaţie, aleg creativitatea, experimentul şi diversitatea, şi nu litera strictă a dogmelor şi a cultelor, dar cazul acestui duhovnic, ajuns simbolul religios al societăţii în care trăiesc, mi se pare demn de analizat. Nevoia de credinţă, resorturile adulaţiei, mecanismele răspîndirii fascinaţiei postume şi manifestările isteriei colective pentru un spirit religios – toate acestea mă preocupă şi ar trebui să ne preocupe pe toţi.

În fond, ce ştim noi despre omul Zian şi despre preotul Arsenie, despre calea şi viaţa sa, despre opera şi lucrarea lui? Ce greutate are cuvîntul său? Cît de demnă de urmat este învăţătura lui? Care este învăţătura lui? Ce e adevăr şi ce e apocrif în această poveste? Căci, sub presiunea adoraţiei populare şi prin mediatizare, orice fenomen tinde să denatureze adevărul, să-şi creeze propria legendă, uneori să se transforme în propria antiteză.

Pînă la urmă, cine a fost şi ce este acum Arsenie Boca: un model, un caz, un fenomen, o poveste, un mit, un produs? 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

2025 Anul Șarpelui de Lemn Foto YouTube
Secretele Noului An Chinezesc. Cum să atragi norocul și să alungi ghinionul în 2025
Anul Nou 2025 marchează începutul Anului Șarpelui, conform calendarului lunar chinezesc. Sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume, acest eveniment este un prilej pentru tradiții culturale, reuniuni de familie și speranțe pentru noroc și prosperitate în noul an. În 2025, Anul Nou
crisa booking1 jpeg
Satul superb din România cu un potențial uriaș. Are o singură stradă principală, iar mulți îl consideră unul dintre cele mai frumoase locuri din lume
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar dacă suntem în căutarea unei destinații de vis, comuna Crișan, din Delta Dunării, este alegerea perfectă!
bicicleta, sala de fitness jpg
Cele 60 de minute care fac diferența dintre viață și moarte. Ce arată noile studii despre legătura dintre sport și cancer
Sportul ne salvează viața. Cel puțin asta arată un studiu care indică faptul că cei care fac activități fizice constant au șanse mari de a scăpa de formele grave de cancer. În special, cancerul de prostată și cel mamar. Medicii recomandă minim 60 de minute de sport pe săptămână.
Captură de ecran din 2025 01 25 la 20 51 41 png
A pierdut 127 de kilograme în doar doi ani, fără pastile sau operații. Ce lucru banal a făcut zi de zi
După ce a început să se confrunte cu tot mai multe probleme grave de sănătate, Dave Lancaster, un bărbat din Marea Britanie, a decis să facă o schimbare majoră în viața sa. În doar doi ani, a reușit să slăbească 127 de kilograme, într-un mod cu totul surprinzător!
tezaur lozna jpg
Misterul unui vestigiu dacic. Ce reprezenta „gheara” descoperită în mlaștinile din nordul României
Pe teritoriul județului Botoșani, s-a descoperit unul dintre cele mai misterioase obiecte care au aparținut triburilor dacice. Se bănuiește că este o armă nemaintâlnită în nicio așezare de pe teritoriul României. Descoperirea arată legătura puternică dintre daci și celți.
panou solar adobestock jpg
Are dreptate ministrul Burduja când critică exagerările politicilor verzi? Economist: „E o crimă, îți poate distruge sistematic toată industria”
Țările Uniunii Europene, printre care și România, au cele mai mari prețuri la energie, iar experții consultați de „Adevărul” spun că politicile de tip Green Deal afectează economia și ar trebui reviziuite cât mai curând. Același lucru l-a afirmat de curând ministrul Economiei, Sebastian Burduja.
liceul bratianu n balcescu   foto fb liceul n balcescu jpg
Situație disperată la un liceu din județul Constanța. 14 elevi de la seral au fost anunțați că li se desființează clasa din februarie
O clasă care până acum câteva săptămâni avea 15 elevi a rămas doar cu 14 și, din acest motiv, elevilor li s-a transmis că trebuie să se transfere. Situația a apărut la Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” din Nicolae Bălcescu, unde funcționează o singură clasă de seral, elevii fiind în clasa a XII-a.
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
Medicii spun ce măsuri ar trebui să aibă talia unei persoane sănătoase. La ce riscuri de sănătate se expun cei cu grăsime pe abdomen
Oamenii cu burtă proeminentă sunt în mare pericol, spun specialiștii. Mai ales în condițiile în care abdomenul este plin cu grăsime viscerală, cea care înconjoară organele și crează disfuncții, multe fatale, de-a lungul timpului. Specialiștii spun care este și circumferința optimă a taliei.
Criza financiara economie FOTO Shutterstock
Motivul revoltător pentru care România refuză banii UE cu dobândă modică și preferă împrumuturi cu costuri record. Analist: „E de studiu de caz”
România se împrumută la costuri record, mai scump și decât Grecia, țară aflată acum câțiva ani în pragul falimentului. Analistul Adrian Negrescu acuză că refuzăm fondurile europene cu dobânzi modice pentru a nu fi obligați să facem reforme, așa că preferăm să ne finanțăm scump.