Drumul lung al cărţii de la editor la cititor

Publicat în Dilema Veche nr. 163 din 23 Mar 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Denisa COMĂNESCU (coordonatoarea Colecţiei "Raftul Denisei",Editura Humanitas) 1. În domeniul de care mă ocup, ficţiunea străină, recenziile nu abundă, deşi în ultimii ani s-au înmulţit semnificativ. Ele apar în revistele literare cu circuit naţional, în cele cu un circuit regional, în suplimentele literare ale ziarelor, în presa cotidiană (la pagina de cultură), în revistele glossy, în ghidurile pentru timpul liber. Recenziile pozitive dau, în primul rînd, un gir de valoare, apoi, sînt o interfaţă între cărţi şi publicul cititor. Dacă vezi o recenzie bună la o carte, îţi vine pofta s-o citeşti. Există un telefon fără fir între cititori, şi el porneşte, într-o bună măsură, de la recenzii. De cele mai multe ori, canonul literar nu corespunde cu preferinţele publicului larg, dar nu de puţine ori, mai ales în ultimii ani, cărţile cu blazon ajung să fie vandabile (aici joacă un rol important ecranizările, dar aceasta e o altă discuţie). 2. Publicitatea indoor şi outdoor, precum şi promovarea intensivă. Bombardarea vizuală, în primul rînd, şi auditivă a publicului cititor. "Reclama este sufletul comerţului" se aplică la orice produs, bineînţeles şi la carte. Arta de a crea evenimente atractive din lansările de carte contează şi ea. M-am săturat de lansări fără sare şi piper, făcute doar pentru a satisface orgoliile autorului şi ale editorului şi la care asistă mai puţine persoane decît degetele de la două mîini. 3. Sînt un Ianus cu una dintre feţe către valoarea cărţii şi cu o alta către vandabilitatea acesteia (despre celelalte feţe nu vreau să vă spun nimic fiindcă unei femei îi stă bine să aibă secrete). Recent, noul best-seller al colecţiei pe care o coordonez, romanul Istoria iubirii al scriitoarei americane Nicole Krauss, din care, în numai trei săptămîni de la apariţie, s-au vîndut aproape 5000 de exemplare, s-a bucurat de trei recenzii entuziaste semnate de nume cunoscute. 4. În topul celor mai vîndute cărţi din "Raftul Denisei" în ultimele luni se află Memoriile unei gheişe de Arthur Golden, Istoria iubirii de Nicole Krauss, Incest de Ana

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

andrew tate tristan tate foto x
Tristan Tate promite că va pleca din România dacă rezultatul alegerilor va fi în favoarea lui Nicușor Dan
Tristan Tate a postat un mesaj în care comentează rezultatul exit poll care îl dă drept câştigător al alegerilor prezidenţiale pe Nicuşor Dan.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicușor Dan, votat de majoritatea basarabenilor cu cetățenie română. Câte voturi a obținut George Simion
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a fost votat de peste 58.050 de basarabeni cu cetățenie română, fiind vorba de circa 88% dintre sufragii, conform datelor parțiale ale Autorității Electorale Permanente (AEP).
lingouri
Cererea globală de aur a atins 1.206 tone. Ce țări au cumpărat cele mai mari cantități
Cererea globală de aur în primul trimestru din 2025 a atins 1.206 tone, după ce s-a majorat cu 170% în ultimul an, conform celor mai recente date ale Consiliului Mondial al Aurului.
Deputaţii au adoptat legea lustraţiei
19 mai: Ziua când Camera Deputaților a adoptat Legea Lustrației. Actul a fost cenzurat pe parcurs
Legea Lustrației a fost adoptată pe 19 mai, de Camera Deputaților. Tot pe 19 mai, s-au născut sculptorul român Ion Jalea, membru al Academiei Române și actorul Cornel Vulpe.
ajaxamstedam jpg
adrian mititelu prosport webp
Atac sub centură încasat de Ion Țiriac: „Titi Ionescu a fost tot timpul cu rușii”. Seară neagră și pentru Ilie Năstase
Ion Țiriac și a fost atacat cu un comentariu pe Facebook de Adrian Mititelu, patronul divizionarei secunde de fotbaș Universității Craiova.
Nicuşor Dan, sustinatori, foto Adevarul jpg
Presa ucraineană: Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale, într-o confruntare decisivă cu extrema dreaptă
România a ales, iar rezultatul este o respirație ușurată pentru susținătorii valorilor democratice și ai orientării euroatlantice.
Anunțarea rezultatelor exit-poll în prezența candidatului Nicușor Dan, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alegeri 2025. Nicușor Dan, votat masiv în Transilvania și București. Unde a fost preferat George Simion
Nicușor Dan a fost votat masiv în județele din Transilvania, în timp ce George Simion a avut de partea sa Oltenia, Moldova și o bună parte a Munteniei.
biden jpg
Fostul președinte al Statelor Unite Joe Biden a fost diagnosticat cu o formă „agresivă” de cancer
Joe Biden, fostul președinte al Statelor Unite, a fost diagnosticat cu o „formă agresivă” de cancer de prostată, a anunțat, duminică, 18 mai, biroul său.