Dropii, zimbri sau bouri. I-am mîncat

Cosmin DRAGOMIR
Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
image

În urmă cu vreo doi ani, în fața unui supermarket central, am văzut patru puștoaice, probabil în an terminal de gimnazială sau abia intrate la liceu, care ieșiseră de la cumpărături sporovăind adolescentin. Au decis să se așeze pe banca din fața magazinului și tot acolo să ia masa. Probabil că ele nu știu că asta însemna, pe vremuri, la botul calului. 

Au împărțit cele patru perechi de bețișoare și două cutii cu sushi. Fac parte din generația anime, k-pop sau ceva pe acolo, că nu mă pricep. Cultură asiatică mulată pe europeni. Totul e fushion. Împăratul nu mai poartă nici haine, nici măcar blugi, ci se îmbracă în kimono. Nimic rău în treaba asta. Am avut blugi Pyramid, am avut și blugi evazați, acum port blugi rupți. Mai anapoda îmi pare faptul că nu găsesc sacouri regular fit decît foarte greu. Într-o lume care se îngrașă constant, cele mai multe haine sînt skinny. Probabil aspiraționale, dar nu cred într-o colaborare OMS–brand-uri celebre de promovare a dietelor sănătoase.

La cei aproximativ 14 ani ai lor este probabil ca părinții să fie corporatiști. Iar majoritatea covîrșitoare a celor din multinaționale suferă de lipsă de timp. Eficientizarea celui rămas se face prin apelarea la scurtături și renunțarea la unele activități. Gătitul, în special. Adevărat că e și simplu să nu mai gătim. Avem conserve, borcane și recipiente din plastic pline cu aproape orice. Avem, pe telefon, cel puțin trei aplicații delivery, iar mii de curieri se grăbesc cu trotinetele electrice și bicicletele printre noi, pe trotuare, să ne aducă mîncarea caldă. Avem hypermarket online. Avem ready-to-eat, ready-to-cook, to-go ș.a.m.d. Avem food court, food hub, street food, fast food. Avem și slow food, dar, cînd ești mereu pe fugă, cine are timp de detalii? 

Este posibil ca, în cîteva generații, mîncarea să se simplifice și uniformizeze chiar pînă la variantele ireductibile consumate pe stațiile spațiale, în filmele SF sau desenele animate futuriste. Să mîncăm pastile și prafuri, eventual cu gust de ceva. Este posibil ca o generație pe cale să se nască să nu mai facă diferența dintre tăițeii cu varză și noodles cu kimchi, dintre pilaf, orez prăjit sau risotto. Să ignore orice tehnică, soi sau condiment diferențiator. Să nu le pese de particularitățile regionale sau de specificul microlocal. Să nu mai aibă timp să le pese. Habar nu am dacă viitorul o să presupună estomparea identităților naționale și aderarea la un grup mult mai consistent și la un rețetar internațional standard. Nici măcar nu știu dacă e de bine sau de rău. Poate îmbucurarea papilelor gustative o să fie o apucătură desuetă. Pe timpuri, în special în secolul al XIX-lea, mulți dintre bărbații care scriau cărți de bucate sau despre mîncare își explicau demersurile pentru a nu fi acuzați că se ocupă de „treburi prea lumești”. Poate chiftelele, slana afumată și piftia or să fie doar fun facts la lecțiile de istorie. Este posibil, așadar, ca strădaniile celor care astăzi încearcă să recupereze și să valorifice patrimoniul gastronomic național să fie o corvoadă perfect inutilă. 

image

Cred, însă, că prezentul rămîne ofertant pentru recuperări culinare. Cred că mîncărurile bunicilor nu au doar valoare muzeală, ba chiar există destule restaurante de succes ale căror meniuri, măcar parțial, sînt concepute în baza acestui concept: comfort food. Noi încă ne permitem luxul de a mînca precum altădată (în sensul alegerilor exclusiv pozitive din trecut). Gustul se alterează de la o generație la alta. Am întîlnit mulți copii care refuză puii crescuți la sol, hrăniți și cu iarbă, și cu cereale. Carnea acestora, fermă, opune rezistență la masticație. E altfel și imediat respinsă de creierul obișnuit cu gustul și consistența surogatelor industriale îndopate cu concentrate și antibiotice. Am degustat (deși corect e „desgustat”) sute de feluri de mezeluri afumate chimic, cu un gust de fum atît de puternic încît „mi-a spart dinții”. Și cu enorm de multă sare. Ei bine, astea sînt cele mai vîndute (adevărat că și cele mai ieftine). 

Cred că industrializarea este viitorul, așa cum ne este și trecutul. Producția în masă și reducerea costurilor sînt cele care au înlesnit ca populația lumii să depășească 7,5 miliarde de semeni. Încă nu sîntem siguri dacă ne-am statornicit pentru că am descoperit agricultura sau dacă am descoperit agricultura pentru că ne-am statornicit. Totul a început cu vreo 12.000 de ani în urmă, cînd din vînători-culegători am devenit agricultori și crescători de animale. Apoi ne-am perfecționat uneltele, am inventat mașinile ș.a.m.d., și chiar am devenit și culegători eficace și vînători și mai iscusiți. Am vînat dropii, zimbri și bouri. Acum pescuim nesăbuit ton și somon, iar culturile intensive de avocado pricinuiesc probleme enorme prin comunitățile vecine marilor livezi. 

Între timp, dropiile recuibăresc prin sud, sute de zimbri au fost resălbăticiți și se înmulțesc prin Carpați. Pe bour nu a putut nimeni să-l mai salveze și se uită trist la noi de pe cele mai scumpe mărci poștale neaoșe. Parcă lăsăm în urmă prea multe extincții și nu aș vrea ca mîncărurile bunicilor să se numere printre ele. Cele ale bunicilor mei – nu de alta, dar eu văd cum se conturează o nouă generație de bunici crescută cu supă la plic și plăcinte congelate.

Cosmin Dragomirjurnalist culinar și editor de cărți gastronomice, este fondatorul site-ului gastroart.ro și al editurii GastroArt. A publicat volumul Curatorul de zacuscă, o antologie de texte gastronomice.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Alcaraz - Djokovici, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.
profimedia 0683847339 jpg
Ucraina a arestat trei comandanți, pe care îi acuză de neglijență pe frontul din Harkov
Serviciul de securitate al Ucrainei a arestat trei comandanți care sunt acuzați de neglijență în legătură cu organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov, unde rușii au lansat o ofensivă în mai 2024, relatează presa ucraineană.
uitare_shutterstock 364310372 jpg
Ce cauze duc la uitare?
Problemele cu memoria pot fi frustrante, dar nu toate ar trebui să te îngrijoreze. Uneori, ele pot fi un semnal al unor probleme de sănătate care pot fi tratate. Iată ce condiții ar putea contribui la uitare și ce poți face pentru a-ți îmbunătăți memoria.
femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
1 paracetamol jpg jpeg
Iei paracetamol pentru durere? Nu ești ferit de riscuri!
Dacă obișnuiești să iei paracetamol pentru durerile cronice sau pentru a-ți calma disconfortul ocazional, trebuie să știi că acest medicament aparent inofensiv poate fi riscant pentru sănătatea ta, mai ales dacă ești în vârstă.
Péter Szijjártó facebook png
Ungaria ar putea miza pe gazul din România. Anunțul făcut de ministrul ungar de Externe la București
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat la București că Ungaria nu renunță la gazul rusesc, considerat cea mai bună opțiune, dar privește cu speranță către producția din zăcământul Neptun Deep din România.
image png
Cine este românul din echipa lui Donald Trump care ar putea intra în cursa pentru președinția României: „Dacă poporul român vrea, de ce nu?"
Dragoș Sprânceană, un român cu o puternică legătură cu politica și afacerile din Statele Unite, este un nume tot mai des menționat ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai.