Dropii, zimbri sau bouri. I-am mîncat

Cosmin DRAGOMIR
Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
image

În urmă cu vreo doi ani, în fața unui supermarket central, am văzut patru puștoaice, probabil în an terminal de gimnazială sau abia intrate la liceu, care ieșiseră de la cumpărături sporovăind adolescentin. Au decis să se așeze pe banca din fața magazinului și tot acolo să ia masa. Probabil că ele nu știu că asta însemna, pe vremuri, la botul calului. 

Au împărțit cele patru perechi de bețișoare și două cutii cu sushi. Fac parte din generația anime, k-pop sau ceva pe acolo, că nu mă pricep. Cultură asiatică mulată pe europeni. Totul e fushion. Împăratul nu mai poartă nici haine, nici măcar blugi, ci se îmbracă în kimono. Nimic rău în treaba asta. Am avut blugi Pyramid, am avut și blugi evazați, acum port blugi rupți. Mai anapoda îmi pare faptul că nu găsesc sacouri regular fit decît foarte greu. Într-o lume care se îngrașă constant, cele mai multe haine sînt skinny. Probabil aspiraționale, dar nu cred într-o colaborare OMS–brand-uri celebre de promovare a dietelor sănătoase.

La cei aproximativ 14 ani ai lor este probabil ca părinții să fie corporatiști. Iar majoritatea covîrșitoare a celor din multinaționale suferă de lipsă de timp. Eficientizarea celui rămas se face prin apelarea la scurtături și renunțarea la unele activități. Gătitul, în special. Adevărat că e și simplu să nu mai gătim. Avem conserve, borcane și recipiente din plastic pline cu aproape orice. Avem, pe telefon, cel puțin trei aplicații delivery, iar mii de curieri se grăbesc cu trotinetele electrice și bicicletele printre noi, pe trotuare, să ne aducă mîncarea caldă. Avem hypermarket online. Avem ready-to-eat, ready-to-cook, to-go ș.a.m.d. Avem food court, food hub, street food, fast food. Avem și slow food, dar, cînd ești mereu pe fugă, cine are timp de detalii? 

Este posibil ca, în cîteva generații, mîncarea să se simplifice și uniformizeze chiar pînă la variantele ireductibile consumate pe stațiile spațiale, în filmele SF sau desenele animate futuriste. Să mîncăm pastile și prafuri, eventual cu gust de ceva. Este posibil ca o generație pe cale să se nască să nu mai facă diferența dintre tăițeii cu varză și noodles cu kimchi, dintre pilaf, orez prăjit sau risotto. Să ignore orice tehnică, soi sau condiment diferențiator. Să nu le pese de particularitățile regionale sau de specificul microlocal. Să nu mai aibă timp să le pese. Habar nu am dacă viitorul o să presupună estomparea identităților naționale și aderarea la un grup mult mai consistent și la un rețetar internațional standard. Nici măcar nu știu dacă e de bine sau de rău. Poate îmbucurarea papilelor gustative o să fie o apucătură desuetă. Pe timpuri, în special în secolul al XIX-lea, mulți dintre bărbații care scriau cărți de bucate sau despre mîncare își explicau demersurile pentru a nu fi acuzați că se ocupă de „treburi prea lumești”. Poate chiftelele, slana afumată și piftia or să fie doar fun facts la lecțiile de istorie. Este posibil, așadar, ca strădaniile celor care astăzi încearcă să recupereze și să valorifice patrimoniul gastronomic național să fie o corvoadă perfect inutilă. 

image

Cred, însă, că prezentul rămîne ofertant pentru recuperări culinare. Cred că mîncărurile bunicilor nu au doar valoare muzeală, ba chiar există destule restaurante de succes ale căror meniuri, măcar parțial, sînt concepute în baza acestui concept: comfort food. Noi încă ne permitem luxul de a mînca precum altădată (în sensul alegerilor exclusiv pozitive din trecut). Gustul se alterează de la o generație la alta. Am întîlnit mulți copii care refuză puii crescuți la sol, hrăniți și cu iarbă, și cu cereale. Carnea acestora, fermă, opune rezistență la masticație. E altfel și imediat respinsă de creierul obișnuit cu gustul și consistența surogatelor industriale îndopate cu concentrate și antibiotice. Am degustat (deși corect e „desgustat”) sute de feluri de mezeluri afumate chimic, cu un gust de fum atît de puternic încît „mi-a spart dinții”. Și cu enorm de multă sare. Ei bine, astea sînt cele mai vîndute (adevărat că și cele mai ieftine). 

Cred că industrializarea este viitorul, așa cum ne este și trecutul. Producția în masă și reducerea costurilor sînt cele care au înlesnit ca populația lumii să depășească 7,5 miliarde de semeni. Încă nu sîntem siguri dacă ne-am statornicit pentru că am descoperit agricultura sau dacă am descoperit agricultura pentru că ne-am statornicit. Totul a început cu vreo 12.000 de ani în urmă, cînd din vînători-culegători am devenit agricultori și crescători de animale. Apoi ne-am perfecționat uneltele, am inventat mașinile ș.a.m.d., și chiar am devenit și culegători eficace și vînători și mai iscusiți. Am vînat dropii, zimbri și bouri. Acum pescuim nesăbuit ton și somon, iar culturile intensive de avocado pricinuiesc probleme enorme prin comunitățile vecine marilor livezi. 

Între timp, dropiile recuibăresc prin sud, sute de zimbri au fost resălbăticiți și se înmulțesc prin Carpați. Pe bour nu a putut nimeni să-l mai salveze și se uită trist la noi de pe cele mai scumpe mărci poștale neaoșe. Parcă lăsăm în urmă prea multe extincții și nu aș vrea ca mîncărurile bunicilor să se numere printre ele. Cele ale bunicilor mei – nu de alta, dar eu văd cum se conturează o nouă generație de bunici crescută cu supă la plic și plăcinte congelate.

Cosmin Dragomirjurnalist culinar și editor de cărți gastronomice, este fondatorul site-ului gastroart.ro și al editurii GastroArt. A publicat volumul Curatorul de zacuscă, o antologie de texte gastronomice.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

pensie jpg
Pensie de mizerie pentru milioane de români! Cât vei primi dacă azi câștigi o leafă cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei
Un economist român a făcut un calcul simplu și șocant: pensiile viitorului, pentru actualii angajați cu salarii cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, vor fi mult mai mici decât se așteaptă majoritatea.
Dulceata de afine  Sursa foto shutterstock 1034360479 jpg
Este sezonul afinelor! Prelungeşte-l cu cea mai bună dulceaţă de afine!
Ştiai că ar trebui să mănânci afine în fiecare zi? Îţi reglează nivelul colesterolului, sunt bogate în antioxidanți, reduc inflamațiile. Înlocuiesc şi suplimentele alimentare sau dietele drastice. Sub formă de dulceaţă, le ai la îndemână tot anul.
france 849466 1280 jpg
Cea mai vizitată țară din lume primește în tăcere peste 100 de milioane de turiști și nu se plânge. Italia și Spania au de învățat
Sentimentele anti-turism au început să crească în mai toată Europa. În Grecia, localnicii folosesc graffiti ca formă de protest, în timp ce în Italia, Portugalia și Spania au apărut arme cu apă și proteste în masă împotriva turiștilor.
Banner Oana Roman
Nu e Mamaia! Stațiunea de pe litoralul românesc unde Oana Roman își petrece vacanța: „E ok!” Cum arată camera de hotel unde e cazată?
Deși Mamaia este cea mai populară stațiune de pe litoralul românesc, Oana Roman a ales un alt loc pentru vacanța sa de vară în 2025. Vedeta petrece acum câteva zile în stațiunea Olimp, o destinație liniștită și mai puțin aglomerată, care pare să îi ofere exact relaxarea de care avea nevoie.
Heidi Klum  foto   Shutterstock jpg
Heidi Klum surprinde din nou cu o ședință foto nud la 52 de ani: „Sunt europeancă”
Supermodelul a apărut complet dezbrăcată într-un editorial curajos pentru Paris Match, pe insula Saint Barthélemy din Caraibe.
Cappadocia (© Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia - TGA)
Cultura gastronomică unică din Cappadocia, recunoscută de Ghidul Michelin
Cappadocia este o regiune unică, cu peisajele sale formate din coșuri de zâne, plimbările cu balonul cu aer cald la răsărit, hotelurile-cavou și orașele subterane care au adăpostit cândva primii creștini.
Profesoara profesor scoala invatamant educatie elevi FOTO Shutterstock jpg
Încadrarea profesorilor pentru anul școlar 2025-2026: Cum vor fi repartizate posturile după creșterea normei didactice
În perioada 11-14 august 2025, școlile din toată țara vor demara procesul de constituire a posturilor didactice și încadrare a personalului didactic pentru anul școlar 2025-2026.
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
Două ore suplimentare de pregătire remedială pentru toți învățătorii și profesorii din învățământul primar. Procedura, în Monitorul Oficial
Începând cu anul școlar 2025-2026, toți învățătorii, institutorii și profesorii pentru învățământul primar vor avea în fișa postului două ore pe săptămână dedicate pregătirii remediale, conform unei proceduri oficiale publicate în Monitorul Oficial.
Dr  Ioana Vasile 1280x720px jpg
Dr. Ioana Vasile, MedLife: „Menopauza nu înseamnă boală, ci transformare!”
Pentru multe femei, menopauza reprezintă acea etapă a vieții plină de neînțelegeri, mituri și, uneori, suferință trăită în tăcere. Dr. Ioana Vasile, medic primar obstetrică-ginecologie, consideră menopauza o perioadă care merită tratată cu respect, empatie dar și cu știință.