Dragă Sonia de la 15 ani,

Sonia MINCĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
image

Olanda, 2040. În dimineața aceasta m-am trezit și am privit pe geam oamenii care plantează copaci în grădina blocului. Numărul de copaci tăiați a scăzut datorită înlocuirii cărților în format fizic cu cele electronice. Chiar dacă, în trecut, ideea de a citi de pe un ecran nu-mi convenea, m-am hotărît să fac această schimbare pentru a contribui la salvarea planetei. Cărțile în format fizic sînt tare scumpe acum, iar cînd îmi permit, cumpăr cîte una pentru biblioteca mea. 

Pînă și ție îți scriu de pe tableta mea performantă, care mă ajută la tot ceea ce fac. Recunosc că uneori îmi lipsește sunetul unui stilou pe hîrtie. După o scurtă reverie, revin la activitățile mele zilnice: pornesc filtrul de aer și programez de pe telefon robotul din bucătărie. Acesta se întoarce spre sufragerie și mă întreabă ce vreau să mănînc, iar eu îi răspund ca de obicei: „La fel ca ieri, Steve!“. După ce termin micul dejun și pun vasele în spălătorul de vase, mă îndrept către biroul meu. Acolo am un fel de calculator, ca să mă exprim mai pe înțelesul tău. Trebuie doar să îi dictez ceea ce vreau să scriu în recenzia ultimei cărți citite. Tu sigur ai fi adorat lucrul acesta. Apoi, holograma asistentei mele apare într-un colț al camerei și mă sfătuiește în legătură cu conținutul recenziei. Dacă totul este în regulă, o trimit editurii și o postez și pe blog. Știu că poate fi neașteptat pentru tine, însă blog-ul tău a adunat o mulțime de cititori. 

După o oră, mă conectez pe Google Meet cu cîțiva elevi de la fostul tău liceu, „Spiru Haret“. Sînt coordonatoarea unui club de lectură, chiar dacă locuiesc în Olanda. Ne întîlnim online o dată pe săptămînă. I-am întîlnit pe toți în persoană anul trecut, cînd m-am întors în România. Liceul este atît de frumos! I-au păstrat arhitectura anilor 1900, dar clasele sînt renovate total. Generația ta a prins tablele smart, totuși elevii de acum au parte de multe altele. Nici măcar nu mai folosesc manuale sau caiete. De asemenea, cluburile s-au înmulțit și diversificat. Chiar și programa școlară diferă. Recunoaște, ți-e greu să crezi, nu?

Sîmbăta sînt voluntară – adunăm gunoaiele din tot orașul, aranjăm bicicletele la locul lor special și îi ajutăm pe cei care plantează copaci. Tot cu bicicleta mă întorc și spre casă. Cînd ajung încep să caut inspirație pentru proiectul la care lucrez. Da, editez în continuare; de obicei, fac design pentru coperți de cărți, bannere, chiar și reclame de produse. Editarea este o latură destul de complicată, în pofida faptului că mulți au acces la ea, deoarece necesită imaginație și originalitate, pe care eu mi le-am dezvoltat în tot acest timp.

Pe canalul de YouTube n-am mai postat de doi ani, fiindcă nu am mai avut timp, dar videoclipurile vechi continuă să crească, așa că am o sursă de venit și de acolo. Cred că ești mîndră de mine: lucrez în mai multe domenii, destul de diferite între ele, astfel încît să fiu sigură că voi rămîne competitivă atunci cînd digitalizarea va avansa și mai mult.

Nu te gîndi că totul a fost roz din prima. Mi-a fost greu să scriu în limba engleză pe blog, neștiind dacă va mai avea același impact, iar la început vizualizările au scăzut. Un an întreg am supraviețuit numai cu banii din editare și din coordonarea clubului de lectură, însă toate au venit la timpul lor și acum mă descurc foarte bine pe partea materială. Am doar două prietene bune, fapt care sigur te-ar îngrozi. Ele mă acceptă așa cum sînt: mereu cu nasul în cărți și îngropată în multele lucruri de făcut. Ellie și Ama au inițiat un proiect legat de acceptarea în societate. Sincer, în același timp cu digitalizarea, informațiile au început să se răspîndească și mai repede, iar oamenii sînt acum mai deschiși schimbării. Asta nu înseamnă că au dispărut fake news sau persoanele prost informate. Din această cauză, eu, Ellie și Ama am pornit acest proiect care se bazează pe informarea corectă, mai ales pe subiecte considerate de mult tabu. Eu am realizat afișele și bannerele, iar prietenele mele s-au ocupat de răspîndirea mesajului și comunicarea cu oamenii. De asemenea, anul acesta am avut oportunitatea de a călători în alte țări cu scopul de a mă întîlni cu alți voluntari. Împreună participăm la diferite workshop-uri axate pe teme diverse. De obicei, construim și case ecologice pentru cei cu o situație financiară precară. Poate te întrebi cu ce călătoresc? Ei bine, în ultimii ani s-au inventat trenuri de mare viteză care conectează chiar și țări. Prin intermediul acestor întîlniri am avut ocazia să descopăr alte culturi, să învăț despre alte religii și am cunoscut oameni de orientări sexuale diferite. Nimic din toate acestea nu ne-a oprit să fim prieteni sau să ne înțelegem ca și cum ne știm de o viață. Cu toții facem ceea ce ne place, iar acesta este cel mai important aspect.

Dacă aș putea să-ți transmit un sfat ar fi să ai încredere deplină în tine și în forțele tale. Continuă să faci bine și să împărtășești pozitivitate oriunde pășești. Îmi doresc să pot scrie o carte despre experiența mea cu voluntariatul și vorbitul în public, două abilități care au început să se dezvolte încă de pe vremea cînd eram la liceu.

Mult succes,

Tu din viitor

Sonia Mincă are 15 ani și este elevă la Colegiul Național „Spiru Haret“ din București.

Foto: wikimedia commons

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.