Dragă Sonia de la 15 ani,

Sonia MINCĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
image

Olanda, 2040. În dimineața aceasta m-am trezit și am privit pe geam oamenii care plantează copaci în grădina blocului. Numărul de copaci tăiați a scăzut datorită înlocuirii cărților în format fizic cu cele electronice. Chiar dacă, în trecut, ideea de a citi de pe un ecran nu-mi convenea, m-am hotărît să fac această schimbare pentru a contribui la salvarea planetei. Cărțile în format fizic sînt tare scumpe acum, iar cînd îmi permit, cumpăr cîte una pentru biblioteca mea. 

Pînă și ție îți scriu de pe tableta mea performantă, care mă ajută la tot ceea ce fac. Recunosc că uneori îmi lipsește sunetul unui stilou pe hîrtie. După o scurtă reverie, revin la activitățile mele zilnice: pornesc filtrul de aer și programez de pe telefon robotul din bucătărie. Acesta se întoarce spre sufragerie și mă întreabă ce vreau să mănînc, iar eu îi răspund ca de obicei: „La fel ca ieri, Steve!“. După ce termin micul dejun și pun vasele în spălătorul de vase, mă îndrept către biroul meu. Acolo am un fel de calculator, ca să mă exprim mai pe înțelesul tău. Trebuie doar să îi dictez ceea ce vreau să scriu în recenzia ultimei cărți citite. Tu sigur ai fi adorat lucrul acesta. Apoi, holograma asistentei mele apare într-un colț al camerei și mă sfătuiește în legătură cu conținutul recenziei. Dacă totul este în regulă, o trimit editurii și o postez și pe blog. Știu că poate fi neașteptat pentru tine, însă blog-ul tău a adunat o mulțime de cititori. 

După o oră, mă conectez pe Google Meet cu cîțiva elevi de la fostul tău liceu, „Spiru Haret“. Sînt coordonatoarea unui club de lectură, chiar dacă locuiesc în Olanda. Ne întîlnim online o dată pe săptămînă. I-am întîlnit pe toți în persoană anul trecut, cînd m-am întors în România. Liceul este atît de frumos! I-au păstrat arhitectura anilor 1900, dar clasele sînt renovate total. Generația ta a prins tablele smart, totuși elevii de acum au parte de multe altele. Nici măcar nu mai folosesc manuale sau caiete. De asemenea, cluburile s-au înmulțit și diversificat. Chiar și programa școlară diferă. Recunoaște, ți-e greu să crezi, nu?

Sîmbăta sînt voluntară – adunăm gunoaiele din tot orașul, aranjăm bicicletele la locul lor special și îi ajutăm pe cei care plantează copaci. Tot cu bicicleta mă întorc și spre casă. Cînd ajung încep să caut inspirație pentru proiectul la care lucrez. Da, editez în continuare; de obicei, fac design pentru coperți de cărți, bannere, chiar și reclame de produse. Editarea este o latură destul de complicată, în pofida faptului că mulți au acces la ea, deoarece necesită imaginație și originalitate, pe care eu mi le-am dezvoltat în tot acest timp.

Pe canalul de YouTube n-am mai postat de doi ani, fiindcă nu am mai avut timp, dar videoclipurile vechi continuă să crească, așa că am o sursă de venit și de acolo. Cred că ești mîndră de mine: lucrez în mai multe domenii, destul de diferite între ele, astfel încît să fiu sigură că voi rămîne competitivă atunci cînd digitalizarea va avansa și mai mult.

Nu te gîndi că totul a fost roz din prima. Mi-a fost greu să scriu în limba engleză pe blog, neștiind dacă va mai avea același impact, iar la început vizualizările au scăzut. Un an întreg am supraviețuit numai cu banii din editare și din coordonarea clubului de lectură, însă toate au venit la timpul lor și acum mă descurc foarte bine pe partea materială. Am doar două prietene bune, fapt care sigur te-ar îngrozi. Ele mă acceptă așa cum sînt: mereu cu nasul în cărți și îngropată în multele lucruri de făcut. Ellie și Ama au inițiat un proiect legat de acceptarea în societate. Sincer, în același timp cu digitalizarea, informațiile au început să se răspîndească și mai repede, iar oamenii sînt acum mai deschiși schimbării. Asta nu înseamnă că au dispărut fake news sau persoanele prost informate. Din această cauză, eu, Ellie și Ama am pornit acest proiect care se bazează pe informarea corectă, mai ales pe subiecte considerate de mult tabu. Eu am realizat afișele și bannerele, iar prietenele mele s-au ocupat de răspîndirea mesajului și comunicarea cu oamenii. De asemenea, anul acesta am avut oportunitatea de a călători în alte țări cu scopul de a mă întîlni cu alți voluntari. Împreună participăm la diferite workshop-uri axate pe teme diverse. De obicei, construim și case ecologice pentru cei cu o situație financiară precară. Poate te întrebi cu ce călătoresc? Ei bine, în ultimii ani s-au inventat trenuri de mare viteză care conectează chiar și țări. Prin intermediul acestor întîlniri am avut ocazia să descopăr alte culturi, să învăț despre alte religii și am cunoscut oameni de orientări sexuale diferite. Nimic din toate acestea nu ne-a oprit să fim prieteni sau să ne înțelegem ca și cum ne știm de o viață. Cu toții facem ceea ce ne place, iar acesta este cel mai important aspect.

Dacă aș putea să-ți transmit un sfat ar fi să ai încredere deplină în tine și în forțele tale. Continuă să faci bine și să împărtășești pozitivitate oriunde pășești. Îmi doresc să pot scrie o carte despre experiența mea cu voluntariatul și vorbitul în public, două abilități care au început să se dezvolte încă de pe vremea cînd eram la liceu.

Mult succes,

Tu din viitor

Sonia Mincă are 15 ani și este elevă la Colegiul Național „Spiru Haret“ din București.

Foto: wikimedia commons

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

woman 5511161 1280 jpg
O femeie a dispărut în 1962 în condiții stranii și a fost găsită abia acum. Ce descoperire au făcut autoritățile
După aproape 63 de ani de incertitudine, cazul dispariției lui Audrey Backeberg a fost în sfârșit rezolvat. Femeia, care a dispărut în 1962 la vârsta de 20 de ani, a fost găsită vie și nevătămată, trăind într-un alt stat american.
image png
Partidul AfD din Germania, plângere în justiție după ce a fost clasificat drept „extremist”
Partidul Alternativa pentru Germania aflat în prezent în fruntea sondajelor naţionale în Germania, a anunţat luni că a declanşat o acţiune în justiţie contra deciziei Oficiului federal de informaţii interne de a-l clasifica drept partid „extremist” de dreapta ce ar putea reprezenta un pericol.
Humus, Sursa foto shutterstock 1412942363 jpg
5 motive să consumi humus mai des
Este făcut din năut, tahini (pastă de semințe de susan), ulei de măsline, lămâie și usturoi, perfect de consumat cu legume proaspete, carne, sau întins pe o lipie caldă. Iată 5 motive care te vor convinge să-l adaugi în alimentația ta, sau să-l consumi mai des.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Reacția Kremlinului, după victoria lui Simion: „Unul dintre favoriţii acestor alegeri a fost eliminat în mod absolut arbitrar”
Românii au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru candidatul lor preferat la preşedinţie, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Willy Pragher (© Deutsche Digitale Bibliothek)
Cine a fost Willy Pragher, fotoreporterul artist al Bucureștiului interbelic
Fotograf de renume al Bucureștiului în perioada interbelică, dar și în cea postbelică, acesta a surprins cu un real talent, contrastele capitalei, de la străzi, clădiri, negustori, patrimoniul muzeal, atfel încât, astăzi, opera sa a căpătat o valoare inestimabilă.
Credincioși aduc un ultim omagiu Papei Francisc la Bazilica Sfântul Petru (San Pietro) din Vatican. FOTO Inquam Photos / Andrei Pungovschi
Ochii lumii, ațintiți asupra Vaticanului. Ar putea fi ales primul Papă asiatic din istorie
Pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice, un cardinal asiatic ar putea fi ales Suveran Pontif. Casa britanică de pariuri William Hill îl indică pe cardinalul filipinez Luis Antonio Tagle drept favorit la succesiunea Papei Francisc, devansându-l pe cardinalul italian Pietro Parolin, până recen
gabriela cristea si tavi clonda colaj facebook jpg
Gabriela Cristea și Tavi Clonda, 10 ani de la cununia civilă. Mesaj emoționant pe rețelele de socializare: „Am învățat că în căsătorie nu este vorba despre...”
Gabriela Cristea și Tavi Clonda aniversează 10 ani de iubire, marcând un deceniu de la cununia civilă. Cu această ocazie specială, prezentatoarea TV a publicat pe rețelele de socializare un mesaj emoționant, în care a rememorat începuturile poveștii lor și a vorbit despre relația solidă construită î
padure profimedia jpeg
Cel mai periculos animal pe care îl putem întâlni în munții României. Inspiră mai multă frică decât ursul
Țara noastră este un loc de o frumusețe rară, care ne poate oferi experiențe de vis. Iar dacă dorim să facem o schimbare și să lăsăm în urmă viața agitată de la oraș, atunci vom găsi, de-a lungul României, locuri superbe, în care vom putea fi înconjurați de natură.
FRITZ captura fb USR png
Dominic Fritz preia conducerea USR și amână decizii radicale. „În următoarele două săptămâni nu vom lua nicio hotărâre importantă”
Vicepreședintele USR Dominic Fritz a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că va conduce partidul în următoarele săptămâni, iar până la finala electorală din 18 mai USR nu va lua decizii importante.