Dragă eu din viitor,

Casandra VASILE
Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
image

Sînt tu din trecut, mai exact din 2022. Acum, cînd scriu aceste rînduri, sînt adolescentă.

Nu știu cum voi fi în viitor, ce voi reuși să fac, dar îți mărturisesc acum că mi-e puțin teamă. După cum cred că îți amintești, trăiesc niște vremuri tulburi, unde nu știm dacă încălzirea globală este mai amenințătoare decît războiul. Aș descrie lumea în trei cuvinte: criză, frică și nesiguranță.

Totuși, trebuie să știi că nu mă resemnez. Nu pot accepta ideea de a nu face nimic, de a lăsa viața să își urmeze cursul, pentru că viața ne-o facem noi. Ca o rotiță în mecanismul complex al societății în care trăim, ca o piesă de puzzle, aș vrea să contribui la ajutorarea celor care mă înconjoară.

Altor adolescenți, însă, cred că le este mai greu decît mie. Dorința de apartenență, teama de a nu fi suficient de buni, nevoia de a se afirma indiferent cum. Toate acestea au apărut din cauza mediului în care sîntem crescuți. Stresul continuu datorat conflictelor la nivel local și mondial ne-a făcut să suferim, neștiind cum va deveni ziua de mîine.

Cu toate acestea, în sufletul fiecărei persoane de vîrsta mea se ascunde – sau poate iese ușor în evidență – dorința de a schimba lumea. Ne dorim pace, nu conflicte, și egalitate, nu discriminare. Mai important este să facem schimbări noi, cei care avem posibilități, deoarece există și persoane care sînt mai puțin norocoase. Nu neputincioase, nimeni nu merită să fie catalogat astfel. 

Noi, adolescenții prezentului, avem întipărită suferința colectivă a generațiilor trecutului, așa că sîntem mai sensibili la conflicte. Nu știu exact cauza, dar ca urmare a progresului tehnologic, s-a format o prăpastie între prezent și trecut, noi fiind prinși pe o parte, iar adulții pe cealaltă. Între cele două părți se găsește un pod șubred, pe care cei mari au fost nevoiți să îl treacă. Adolescenții prezentului sînt învățați cu acesta, dar cred că atunci cînd vom deveni, la rîndul nostru, adulți, nu va mai reprezenta o punte nesigură către necunoscut. Am credința că vom fi niște persoane mult mai înțelegătoare, din cauza – sau poate datorită – modului în care am fost formați. 

De ce trebuie să suferim noi în urma neînțelegerilor adulților? Oare vom ajunge și noi așa cînd vom crește sau vom rupe șirul traumelor transmise din generație în generație? Aceste întrebări care în aparență nu au nici un răspuns mă macină, pe zi ce trece, tot mai mult. 

Învățați de mici să ne potrivim în tipare, avem, totuși, dorința de a încălca regulile, cu scopul de a ne găsi propria personalitate. În mod paradoxal, apreciem diversitatea mai mult, așadar ne vom integra, poate, mai bine în societate și ne vom accepta unii pe alții, devenind mai toleranți. 

Sper că vom ajunge să trăim într-o societate asemănătoare cu cea actuală, dar care este învăluită în pace. Dacă lucrurile nu vor decurge așa cum îmi doresc, te rog să mă anunți, pentru a mă strădui mai mult. Nu știu ce voi face, dar ca orice adolescent, visez la un mîine mai bun. 

Cred că acum sînt puțin melancolică și nu pot spune că îmi displace. Văd pe fereastră niște pescăruși care zboară lin înspre rîu, prin văzduhul senin, și o frunză cafenie de castan care se desprinde de pe ramuri. Deși aceste lucruri simple mă liniștesc, mi-e teamă să nu dispară… Tu mai vezi așa ceva de la fereastra ta?

Te întreb, în cele din urmă: a dat roade tot acest efort? Vom reuși să depășim aceste momente de cumpănă pentru a crea o lume mai bună?

Nu vreau să ghicesc ce rol voi avea ca viitoare piesă de puzzle, dar sper că m-am descurcat bine și ți-am deschis drumul către o viață ușoară. Îmi doresc, de asemenea, să mai ai mulți ani frumoși de trăit!

Casandra Vasile are 15 ani și este elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.