Două mesaje de la Greenpeace România

Olimpia NICOLAE Valentin SĂLĂGEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 997 din 18 mai – 24 mai 2023
© M. Chivu
© M. Chivu

Unbreak the city

Oare cîți dintre noi nu s-au entuziasmat în fața unei oferte de 9 euro pentru un bilet de avion? Poate e normal ca, atunci cînd lumea este amenințată cu distrugerea, să te grăbești să o vizitezi în doar patru zile. În febra momentului, tindem să uităm însă că industria aviatică este responsabilă pentru aproximativ 5% din emisiile globale de carbon. Așa că dăm click pe achiziționarea unui bilet dus-întors, indiferenți față de costurile sale ascunse.

Nu ne gîndim prea mult la ce impact au cele douăzeci de milioane de turiști într-un oraș precum Parisul, sau la cum turismul în masă poate conduce la gentrificare, cum afectează infrastructura locală, biodiversitatea și nici la cantitățile imense de gunoi pe care le produce. Conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), 14% din deșeurile lumii sînt aruncate anual de turiști.

Ne bucură însă cu adevărat o călătorie făcută în grabă pentru cîteva poze de Instagram care arată că am fost și noi acolo, în loc să ne luăm timp pentru o experiență anti-consumeristă?

Există și un concept pentru asta: slow travel – un mod diferit de a explora lumea prin evitarea locurile supraaglomerate, alegerea drumurilor mai puțin bătătorite, vorbind și cunoscînd localnici și, mai ales, luîndu-ți timp berechet pentru călătorit.

Așa că te invit să folosești trenul cît mai des, să citești și să scrii în jurnal în timpul călătoriilor, să te gîndești la resursele pe care le folosești, să experimentezi perspectiva unui localnic, să mergi la piață pentru a sprijini economia locală și să alegi și perioadele din afara sezonului.

Călătoriile ar trebui să fie despre bucurie sustenabilă și durabilă, despre conservarea frumuseții naturale și culturale a destinațiilor noastre, pentru ca și generațiile viitoare să se poată bucura de ele. (Olimpia Nicolae).

***

A distruge din prea multă dragoste

Turismul are o dublă ascendență, pare-mi-se: se trage din evadarea către înăuntru a romanticilor – periegeză pentru căutarea de sine – și din zelul intelectual iluminist care voia să descopere și să categorisească exhaustiv lumea.

Nobile îndeletniciri ambele. Pînă în ziua de azi, cînd o normală vulgarizare a multiplicat mobilurile, ne raportăm dual la turism: timp de reculegere, dedicat nouă și îmbogățirii noastre, pe de o parte, și goană pentru completarea insectarului cu selfie-uri la toate „obiectivele” turistice, pe de alta. Obiective ca opus al subiectivelor turistice, presupun.

În orice caz, turismul nu este doar o deplasare de la un punct la altul și, ca atare, șoferii de taxi, de TIR și curierii nu fac turism în orele de serviciu, iar conchistadorii nu au vizitat America. Similar, chiar dacă în timpul liber, turele cu motociclete enduro, ATV-uri, Buggy-uri, mașini 4x4 și alte mijloace motorizate în pajiștile, rîurile, pădurile și munții noștri nu sînt și nu trebuie considerate turism. 

Sport, poate, dar e profund disonant să pretinzi că faci turism din dragoste de natură poluînd fonic și cu noxe, distrugînd covorul vegetal și solul fertil, provocînd eroziuni care cicatrizează peisajul, distrugînd tihna animalelor și a turiștilor nemotorizați. E ca și cum ai spune – mi-a fost dat să o aud de multe ori – că vînătorii omoară animale din prea multa dragoste ce le-o poartă și că masacrarea pădurilor este de fapt un act de tandrețe și grijă.

Toți și toate se pot împăca, nu arunc cu anateme, doar să avem un dram de discernămînt altoit pe trunchiul administrativ al țării. Nu e nemaiauzit să se normeze lucrurile, ar fi o reparație față de iluminiștii exploratori foarte meticuloși taxonomi. Să fie zone dedicate sporturilor motorizate și zone dedicate naturii și turismului lent. Să poți sta cufundat în mireasma unei pajiști alpine fără să fii călcat și împroșcat cu noxe, zgomot și noroi, și să poți îmblînzi adrenalina fără ca pietoni țîfnoși și localnici veninoși să pună jandarmii pe urmele tale.

Sper ca domnii și doamnele din Guvern să citească acest Dosar. (Valentin Sălăgeanu)

Olimpia Nicolae și Valentin Sălăgeanu sînt activiști în cadrul Greenpeace România.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.