Donez amintiri

Radu CRISTI
Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Donez amintiri jpeg

Anul acesta, Radu Cristi a cîştigat un premiu la Gala „Oameni pentru Oameni“ pentru că a fost cel mai prolific fundraiser voluntar de pe platforma Galatom.ro. A strîns 10.000 de lei de la peste 200 de donatori şi i-a donat către multe organizaţii, printre care Inima Copiilor, Hospice Casa Speranţei sau ViitorPlus. Şi, spre deosebire de majoritatea fundraiser-ilor de pe platformă, nu aleargă, înoată sau merge pe bicicletă pentru a strînge fonduri, ci îşi foloseşte pasiunea pentru fotografie. Din 2013 încoace, a fotografiat participanţii la toate evenimentele sportive populare şi apoi le-a dat imaginile, fără watermark, la rezoluţie mare, şi, mai ales, fără nici o obligaţie, rugîndu-i doar să contribuie la cauzele lui de suflet. Şi a funcţionat. (A. M. S.

Nu mă consider fotograf. Nu fac asta ca meserie, este doar o pasiune. Iniţial, am fost „corupt“ de un prieten sportiv să facem o miniexcursie cu ocazia Maratonului Internaţional de la Cluj din 2013.  

La Transmaraton 2013, m-am aflat efectiv în mijlocul unei mari familii. Fiind un eveniment dedicat integral atragerii de donaţii pentru cauze umanitare, toţi concurenţii erau fundraisers, aproape toţi se cunoşteau între ei. Din acel moment, am vrut să fac parte din această familie, şi vreo două luni de zile m-am tot gîndit ce şi cum să fac să ajut.

Îl ştiam pe Gabriel Solomon, unul din organizatorii de la Transmaraton, care este şi unul dintre dezvoltatorii platformei Galantom, şi devenise un microb pentru mine să particip la evenimente sportive şi să fac poze. Mulţi sportivi îmi mulţumeau şi nu ştiau cum să se revanşeze, aşa că m-am gîndit că, în loc să mă recompenseze, să doneze o mică sumă de bani pentru o cauză umanitară. Aşa s-a născut pagina de pe Galantom – „Donez amintiri“.  

Nu am încercat să conving pe cineva să doneze. Dar am pus la dispoziţia sportivilor fotografiile făcute, pe gratis, fără watermark pe ele şi fără a-mi face reclamă, aşa cum se obişnuieşte. Momentan, aceste fotografii se găsesc pe Facebook, dar sper în curînd să trec la alt nivel. Nu fac fotografie sportivă profesională, mă concentrez mai mult pe crearea unei amintiri, în sensul că surprind toţi concurenţii în cît mai multe ipostaze.  

Probabil că ideea în sine a prins şi pe fundalul unei comercializari intense a fotografiilor de la evenimente sportive. Sportivii, şi nu numai, preferă să facă o donaţie decît să plătească pentru pozele care li s-au făcut la un anume eveniment. Donaţiile oricum vin de la oameni care mă cunosc sau care au dat de campania mea de strîngere de fonduri. 

Pînă acum, am 300 de albume foto, în care cel puţin 200 sînt cu cîte 1000 de poze. Fiecare poză are în descrierea ei noţiunea de „Donez amintiri“ şi un link către o pagină de donaţii. De fiecare dată schimb ceva, şi în felul acesta este foarte uşor să atragi donaţii.  

Am reuşit să atrag 10.166 de lei. O mică parte din această sumă am donat-o chiar eu. În primul rînd, pentru Fundaţia Inima Copiilor, dar şi pentru alte cauze umanitare.

Foto: R. Cristi

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

ciuca a votat png
Nicolae Ciucă a votat alături de soția sa. „Am venit cu sufletul deschis, cu inima plină de speranță”
Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, şi-a exercitat dreptul de vot la o secţie din comuna Baloteşti.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur cu magnitudinea 4.1. Unde s-a resimțit seismul
Un cutremur cu magnitudinea 4.1 a avut loc, duminicǎ dimineața, la ora 7.16, în zona seismicǎ Vrancea.
toamna vreme FOTO adevarul
Prognoza meteo 24 noiembrie. Vremea devine predominant frumoasă. Unde vor mai fi ninsori
Meteorologii anunță pentru duminică, 24 noiembrie, o vreme frumoasă. Temperaturile vor fi moderate pe timpul zilei, doar dimineața și în timpul nopții acestea vor fi scăzute.
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale, prezența la vot. Câți români au votat de la deschiderea urnelor
Prezența la vot alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne, duminică 24 decembrie. Alegătorii vor avea de ales între 14 candidați înscriși în cursa electorală. Alegerile prezidențiale au început în diaspora, de vineri 22 decembrie.
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Cutremur puternic în România în ziua alegerilor prezidențiale
În ziua de 24 noiembrie, la câteva minute d ela deschiderea urnelor în România s-a produs un cutremur semnificativ. Seismul a avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău, la ora 7.16 minute.
radu dragusin tottenham getty webp
Ange Postecoglou, cucerit total de Radu Drăgușin, după ce a dat de pământ cu Manchester City
Tottenham a dat lovitura pe ”El Ittihad”, învingând cu 4-0.
zone erogene jpg
Acestea sunt zonele erogene mai puţin ştiute ale femeii!
Excitaţia sexuală este la cote maxime atunci când sunt atinse anumite puncte. În afara celor ştiute, există şi altele, care este bine să fie cunoscute.
catalin crisan gabriel cotabita jpg
Care a fost ultima dorință a lui Gabriel Cotabiță. Cătălin Crișan: „În primăvară voiam să facem un...”
Moartea lui Gabriel Cotabiță a zguduit lumea aristică din România. De la cei mai cunoscuți artiști, prezentatori TV până la celebri actori din țară, mesajele din partea colegilor săi de breaslă au curs fără oprire. Cătălin Crișan, unul dintre cei mai buni prieteni ai solistului, a dezvăluit ce planu
O lună de la intrarea în Schengen   Politia de fronntiera jpg
Chiar şi după aderare, doar cu un picior în Schengen. Controalele vor continua la graniţele terestre ale României încă şase luni
Potrivit acordului semnat la Budapesta de miniştrii de Interne ai României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei, chiar şi după aderare, controalele la graniţele terestre ale Românei şi Bulgariei vor fi menţinute pentru încă minimum şase luni, în timp ce în Grecia vor dispărea.