Donez amintiri

Radu CRISTI
Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Donez amintiri jpeg

Anul acesta, Radu Cristi a cîştigat un premiu la Gala „Oameni pentru Oameni“ pentru că a fost cel mai prolific fundraiser voluntar de pe platforma Galatom.ro. A strîns 10.000 de lei de la peste 200 de donatori şi i-a donat către multe organizaţii, printre care Inima Copiilor, Hospice Casa Speranţei sau ViitorPlus. Şi, spre deosebire de majoritatea fundraiser-ilor de pe platformă, nu aleargă, înoată sau merge pe bicicletă pentru a strînge fonduri, ci îşi foloseşte pasiunea pentru fotografie. Din 2013 încoace, a fotografiat participanţii la toate evenimentele sportive populare şi apoi le-a dat imaginile, fără watermark, la rezoluţie mare, şi, mai ales, fără nici o obligaţie, rugîndu-i doar să contribuie la cauzele lui de suflet. Şi a funcţionat. (A. M. S.

Nu mă consider fotograf. Nu fac asta ca meserie, este doar o pasiune. Iniţial, am fost „corupt“ de un prieten sportiv să facem o miniexcursie cu ocazia Maratonului Internaţional de la Cluj din 2013.  

La Transmaraton 2013, m-am aflat efectiv în mijlocul unei mari familii. Fiind un eveniment dedicat integral atragerii de donaţii pentru cauze umanitare, toţi concurenţii erau fundraisers, aproape toţi se cunoşteau între ei. Din acel moment, am vrut să fac parte din această familie, şi vreo două luni de zile m-am tot gîndit ce şi cum să fac să ajut.

Îl ştiam pe Gabriel Solomon, unul din organizatorii de la Transmaraton, care este şi unul dintre dezvoltatorii platformei Galantom, şi devenise un microb pentru mine să particip la evenimente sportive şi să fac poze. Mulţi sportivi îmi mulţumeau şi nu ştiau cum să se revanşeze, aşa că m-am gîndit că, în loc să mă recompenseze, să doneze o mică sumă de bani pentru o cauză umanitară. Aşa s-a născut pagina de pe Galantom – „Donez amintiri“.  

Nu am încercat să conving pe cineva să doneze. Dar am pus la dispoziţia sportivilor fotografiile făcute, pe gratis, fără watermark pe ele şi fără a-mi face reclamă, aşa cum se obişnuieşte. Momentan, aceste fotografii se găsesc pe Facebook, dar sper în curînd să trec la alt nivel. Nu fac fotografie sportivă profesională, mă concentrez mai mult pe crearea unei amintiri, în sensul că surprind toţi concurenţii în cît mai multe ipostaze.  

Probabil că ideea în sine a prins şi pe fundalul unei comercializari intense a fotografiilor de la evenimente sportive. Sportivii, şi nu numai, preferă să facă o donaţie decît să plătească pentru pozele care li s-au făcut la un anume eveniment. Donaţiile oricum vin de la oameni care mă cunosc sau care au dat de campania mea de strîngere de fonduri. 

Pînă acum, am 300 de albume foto, în care cel puţin 200 sînt cu cîte 1000 de poze. Fiecare poză are în descrierea ei noţiunea de „Donez amintiri“ şi un link către o pagină de donaţii. De fiecare dată schimb ceva, şi în felul acesta este foarte uşor să atragi donaţii.  

Am reuşit să atrag 10.166 de lei. O mică parte din această sumă am donat-o chiar eu. În primul rînd, pentru Fundaţia Inima Copiilor, dar şi pentru alte cauze umanitare.

Foto: R. Cristi

index jpeg 2 webp
Pantofii lui Van Gogh
Este înțelegerea pașnică, în febrila încrîncenare de a nu mai vrea să înțelegi nimic.
p 10 jpg
Boema ca o operă
În opera lui Puccini, marile încercări ale vieții (iubirea și moartea, boala, prietenia) sînt livrate în forma lor epurată, căci personajele le trăiesc boem.
p 11 desen de J  J  Grandville jpg
Paris, ultimii boemi
Cum recunoști azi un boem, la Paris?
image png
În stație la Boema
Pentru Ozun, „stația” boemei trece, așadar, fără să lase urme nici măcar în amintire.
image png
Îndreptar boem
Să reținem amprenta lăsată de acești grozavi pictori asupra istoriei artei, asupra dumneavoastră, asupra mea.
p 13 jpg
Trei roluri ale boemei în cultura română
Fără îndoială, boema e una dintre puterile literaturii și artei asupra societății.
p 14 jpg
Boemul, un desuet?
De aceea, viața boemă a fost și fericit asociată cu aristocrația interioară și eleganța profunzimii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.