Diviziunile Vest – Est

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Diviziunile Vest – Est jpeg

Bazele cele mai solide ale opoziţiei anti-Ianucovici sînt în regiunile vestice Ivano-Frankivsk, Liov and Ternopil. Împreună cu alte patru regiuni vestice, ele împărtăşesc o istorie şi o cultură care au fost, pînă la mijlocul secolului al XX-lea, modelate de influenţele europene. Restul Ucrainei a fost, în mare măsură, definită de contactele istorice cu Rusia.

Cele şapte regiuni vestice ale Ucrainei au fost în orbita politică a Imperiului Austro-Ungar sau a Poloniei, pînă în 1939, cînd au fost încorporate în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, moştenită apoi de actuala Ucraină. Mişcările de independenţă din Vest au produs mituri şi simboluri politice care sînt nepopulare în Est, unde experienţa politică a fost foarte diferită.

Estul Ucrainei, puternic industrializat în secolul al XX-lea, a atras un număr mare de muncitori industriali din afara regiunii şi a dezvoltat un amestec etnic în care lingua franca a fost limba rusă, nu cea ucraineană.

În partea de Vest, sentimentul naţional ucrainean este adînc înrădăcinat şi are deopotrivă dimensiuni culturale cît şi politice. În Est, acest sentiment este relativ superficial, mai mult cultural decît politic. Mai mult decît atît, două regiuni vestice – Cernăuţi şi Zakarpatia – au semnificative minorităţi etnice de români şi maghiari, ambele concentrate în enclave compacte de-a lungul frontierei cu România şi Ungaria.

● Distribuţii electorale

Baza electorală a Partidului Regiunilor lui Ianucovici este concentrată în partea de sud-est a ţării, unde, la alegerile din 2012, a cîştigat între 36% (Regiunea Dnepropetrovsk) şi 65% (Doneţk) din voturi. Partidul s-a descurcat cel mai prost în Ivano – Frankivsk şi Liov, unde a atras doar 5% din votul popular.

Partidul Zvoboda are cel mai ridicat nivel de sprijin, chiar în regiunile în care Partidul Regiunilor stă cel mai prost. A cîştigat 34% din votul popular în regiunea Ivano – Frankivsk, 31% în Ternopil şi 38% în Liov. Dincolo de aceste bastioane, Zvoboda atrage puţini alegători, chiar şi în alte regiuni vestice – 17% în Rivne şi 18% în Volyn. În toate celelalte regiuni, rezultatele electorale ale partidului au fost sub 10%. Inclusiv în Cernăuţi şi Zakarpatia, probabil din cauza enclavelor etnice de români şi maghiari.

Partidul Patriei, al cărui lider, Iulia Timoşenko, ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea, timp în care este condus de Arseny Yatsenyuk, are o platformă mult mai echilibrată decît Svoboda. Acesta performează bine în Vest, cîştigînd aproape 40% din voturi, în alegerile din 2012, în toate regiunile vestice. S-a descurcat la fel de bine în centrul Ucrainei, dar a avut rezultate mult mai scăzute faţă de Partidul Regiunilor în partea de sud-est. Al treilea partid de opoziţie, UDAR, a performat în mod egal în toată Ucraina. Toate cele trei partide de opoziţie au avut rezultate bune în Kiev, în timp ce Partidul Regiunilor a performat slab în capitală.

● Divizarea economică

Regiunea de sud-est este motorul economic al Ucrainei: în 2012, ea a produs aproximativ 40% din PIB-ul ţării. Cele şapte regiuni din vest au produs împreună 12,5 % din PIB. Disparitatea producţiei industriale este chiar mai mare – în primele unsprezece luni ale anului 2013, regiunile de sud-est au produs aproape 60% din producţia industrială a ţării, în comparaţie cu 8,7%, generate de cele şapte regiuni occidentale. Esticii sînt mai bogaţi – cele mai mari salarii medii lunare sînt plătite în Doneţk, iar cele mai mici, în Cernăuţi.

(selecţii din „Ukraine is unlikely  to split, despite regional divides“;  The Oxford Analytica Daily Brief,  22 ianuarie 2014)

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.