Dispariția bibliotecii și simbolistica fluturelui

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Spectacolul „de acasă” pe marile scene și înapoi jpeg

- dialog cu Mircea KIVU, sociolog -

Care dintre reperele societăţii noastre de acum vor rezista peste 50 de ani? 

Cred că vor rezista (cum au rezistat şi pînă azi) Platon, Shakespeare, Beethoven, Led Zeppelin, Dostoievski, Weber, Derrida. 

În programele şcolare, la lecţiile de cinematografie, autori ca Stere Gulea, Cristi Mungiu, Cristi Puiu vor avea capitole dedicate. Din păcate, copiii de atunci îi vor găsi prea puţin atractivi. Pedagogii vor fi la fel de tributari metodelor de predare statice, ca şi cei de astăzi. Se vor mulţumi cu proiectarea versiunilor 3D ale unor secvenţe din filme, în loc să treacă la realizarea unor holograme interactive inspirate din Vulpe, vînător, Moartea domnului Lăzărescu sau 4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile, prin care copiii să-şi dezvolte reflexele şi abilităţile de interrelaţionare.

La examenul de bacalaureat, subiectul la literatura balcanică va fi, din nou, „Simbolistica fluturelui în opera de tinereţe a lui Cărtărescu“. 

Cum vor fi privite în anul 2061 noile medii de comunicare de acum? Şi cît de departe se va ajunge cu excesul de comunicare? 

Dalí spunea, acum 50 de ani, că faptul că ne deplasăm cu viteza fulgerului (sic!) dintr-o ţară într-alta face să dispară magia călătoriei, a descoperirii unor locuri noi, a pătrunderii în spaţii culturale diferite. El credea că ideal ar fi să avem nevoie măcar de o zi ca să ajungem, de exemplu, de la Barcelona la Paris. 

Mai multe facilităţi de comunicare nu au adus neapărat mai multă comunicare. Mai curînd, dimpotrivă. Înainte vreme, de sărbători, prietenii, cînd nu se puteau vedea, îşi dădeau un telefon, mai schimbau o vorbă… Astăzi, îşi trimit sms-uri cu texte standard. Să mai vorbim despre stilul epistolar din veacul trecut, comparat cu e-mail-urile de azi? 

Chiar mă întreb. Se va osteni vreodată cineva să păstreze pentru posterioritate poşta electronică? 

Pe de altă parte, comunicarea în spaţiul public este în plină destructurare. Pe vremea cînd exista o singură televiziune, o ştire era 100% certă (chiar în regimul comunist, dacă se vorbea, de pildă, despre unele deficienţe în transport, era cert că a doua zi ministrul de resort avea să „primească alte însărcinări“). Astăzi, avem foarte multe televiziuni, dar ştirile sînt adesea eronate. Probabil, peste 50 de ani numărul vehiculelor de comunicare va deveni infinit, fiecare individ va deveni un emitent, ceea ce va face, probabil, ca însăşi noţiunea de ştire să fie golită de conţinut.

Va mai exista un OTV în 2061? 

Cinstit să fiu, cred că vor exista cam 28 de OTV-uri; numai că toate vor fi mult mai tîmpite decît cel de acum.

Puteţi da un exemplu de un termen din viaţa noastră de acum care va avea nevoie de o definiţie peste 50 de ani, pentru a fi înţeles? 

Carte de identitate. Tocmai mi-am preschimbat-o pe cea expirată. Am primit una valabilă pînă în 29 decembrie 2070, fix. Mi se pare o scandaloasă risipă a banului public. Oamenii ăştia chiar nu ştiu că încă din 2060 vom avea toţi cipuri în ceafă? 

Biblioteca, ca obiect de mobilier, va lua calea surorii sale, discoteca, în care cu drag ne orînduiam discurile de vinil. Vor rămîne, desigur, cîţiva colecţionari defazaţi, care vor căuta prin tîrguri de antichităţi gingaşele obiecte cu foi îngălbenite. Apropo, cîţi dintre adolescenţii de azi ştiu că, pentru cei de acum 50 de ani, pick-up-ul era un obiect de cult şi că nu avea patru roţi? 

Meseria de poştaş va fi una uitată, cum e astăzi cea de lampagiu.

a consemnat Adina POPESCU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Top 5 nuante de par la moda in aceasta primavara jpg
Horoscop marți, 1 aprilie. Berbecii fac o schimbare majoră în viața lor, iar Racii primesc bani în plus la locul de muncă
Prima zi a lunii aprilie vine cu decizii importante pentru zodiile din horoscop. Berbecii sunt pregătiți să facă o schimbare majoră în viața lor.
Sandra Pralong Foto Sandra Pralong Facebook jpg
Schimbări în echipa prezidențială. O consilieră a cerut eliberarea din funcție, după o activitate de 10 ani
Sandra Pralong, fostă consilieră a lui Klaus Iohannis, a fost eliberată din funcție de președintele interimar Ilie Bolojan, după aproape zece ani de activitate.
profimedia 0980720888 jpg
Trump și-a întrebat consilierii dacă ar trebui să-l dea afară pe Waltz. Ce l-a nemulțumit pe președintele american
Președintele SUA, Donald Trump, s-a consultat cu consilierii săi apropiați în privința consilierului său de securitate de națională, Mike Waltz, după ce acesta l-a inclus din greșeală pe un jurnalist într-un grup confidențial despre planurile SUA de a ataca ținte militare din Yemen.
Ziua Internațională a Păsărilor, sărbătorită la Muzeul Antipa
Ziua Internațională a Păsărilor, sărbătorită la Muzeul Antipa
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită, marți, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor, printr-o serie de activități educative și interactive, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor.
Marine Le Pen a votat pe 9 iunie 2024 FOTO AFP jpg
Marine le Pen a fost condamnată la închisoare. Nu mai are voie să candideze la preşedinţia Franţei
Marine Le Pen a fost condamnată la 4 ani de închisoare după deturnarea a 3 milioane de euro din fonduri europene. Prin urmare, lidera extremei drepte franceze nu mai poate să candideze la alegerile prezidențiale din 2027.
Novak Djokovic (EPA) jpg
Povestea lui Mensik: cine este jucătorul de 19 ani, care l-a oprit pe Djoković
Novak Djoković a trecut pe lângă trofeul de la Miami Open.
rachel gilmour jpg
Ea e cea mai tânără femeie căpitan de avion! Pasagerii o confundă mereu cu o stewardesă
Rachel Gilmour (26 de ani), din Marea Britanie, poate părea o tânără aflată la început de carieră, dar în realitate, ea doboară stereotipuri și a devenit unul dintre cei mai tineri căpitani de avion din lume.
Cartofi dulci umpluti  Sursa foto shutterstock 1012614088 jpg
Cartofi dulci, umpluți, la cuptor. Într-o oră ai gata patru porţii
Spre deosebire de cartofii albi, cei dulci sunt delicioşi şi au o aromă deosebită, mai ales dacă îi pregăteşti la cuptor. Îţi arătăm cum să obţii patru porţii săţioase într-o oră!
image png
Poliția de Frontieră explică blocarea intervenției salvatorilor români la accidentul tragic din Serbia. Ce spun dispozițiile speciale
În urma accidentului de circulație din țara vecină, trei persoane și-au pierdut viața. Este vorba despre un cetățean sârb, un român în vârstă de 30 de ani și fetița lui, care avea doar 8 ani.