Disoluţia identităţilor?

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Disoluţia identităţilor? jpeg

Ce înseamnă „identitate naţională“ şi cum se construieşte o „cultură naţio­nală“ în noul context, postmodern, postideologic, postnaţional? Ce se mai poate salva din modelele clasice, consacrate? Şi cum pot fi ele reconfigurate, adaptate la realitatea de acum? Recursul la istorie ne arată atît reţete de succes, cît şi practici falimentare. Nu ne-am propus, în Dosarul de faţă, nici să facem o pledoarie pentru construcţia identitară, nici să alcătuim „profiluri“ ideale. Am pornit de la constatarea unor nelinişti în spaţiul public cu privire la cum este sau cum ar trebui apărată identitatea naţională a României. Şi de la schimbarea de denumire a Ministerului Culturii, devenit, în noul guvern, şi al „identităţii naţionale“.

Globalizarea e un termen care încă stîrneşte anxietate. Deschiderea frontierelor, libertatea de mişcare, noile tehnologii, piaţa liberă ne apropie, dar, într-un fel, ne înstrăinează. Efectul cel mai probabil al globalizării, spun cei care se tem de ea, ar fi disoluţia identităţilor. Avem de ce să ne temem?

Globalizare înseamnă dinamică, o permanentă negociere, în vreme ce identitatea înseamnă ancorare în trecut, într-un loc, într-o limbă, într-o credinţă. Scepticii ar spune că beneficiile economice eventuale ale globalizării nu compensează pierderea identităţii naţionale, că suveranitatea naţională, identitatea naţională şi controlul teritoriului naţional sînt valori colective superioare unor iluzorii libertăţi individuale. Entuziaştii globalizării nu văd o ameninţare în eventuala pierdere a unor valori abstracte. De fapt, poziţiile nu sînt neapărat ireconciliabile. Răspunsul, pentru cei care se tem de o eventuală uniformizare prin globalizare, este simplu: principiul excepţiei culturale. El trebuie apărat cu orice preţ.

Declinul culturilor europene ar însemna declinul culturii europene. 

Ilustraţie de Ion BARBU

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

Motiune de cenzura guvernul Bolojan  Foto Inquam Photos  George Calin (9) jpg
„Să încurajăm munca”. Pachetul de măsuri pregătit de Bolojan pentru pensiile speciale, inclusiv cele militare. Decizii și în privința ajutorului de șomaj
Premierul Ilie Bolojan anunțat că va veni cu un pachet legislativ care să reformeze pensiile speciale, inclusiv cele militare în toamnă. De asemenea, durata ajutorului de șomaj ar putea fi redusă de la un an la șase luni.
chinezi pe strada jpeg
Copiii din China ar putea primi alocații anuale de aproximativ 420 de euro, ca măsură pentru stimularea natalității
Guvernul Chinez anunţă plata unei alocaţii anuale de aproximativ 420 de euro pentru un copil, pe o perioadă de trei ani, cu scopul de a relansa natalitatea. Numărul locuitorilor Chinei a scăzut al treilea an la rând în 2024.
caine american bully XL shutterstock 2343944409 jpg
Proprietarul unei pensiuni din Mamaia-Sat, amendat după ce și-a lăsat nesupravegheaţi câinii pe holuri
Un bărbat a fost amendat de poliţiştii din Constanţa cu 1.200 de lei după ce a făcut scandal la pensiunea pe care o deţine în Mamaia-Sat deoarece i s-a reproşat că şi-a lăsat câinii nesupravegheaţi pe holurile unităţii de cazare şi acest lucru i-a speriat pe turişti.
Filmul care a cucerit topul Netflix, foto Shutterstock jpg
Serialul de pe Netflix de care vorbește toată lumea. Și criticii de film au fost impresionați de producție
Este o producție care a cucerit publicul de pe Netflix și care devine tot mai populară și în țara noastră. Sezonul doi din „Community Squad” s-a lansat recent, iar cei care vor să vadă un serial plin de acțiune și umor trebuie să ofere o șansă acestei producții din Argentina!
Roma (foto: Pixabay)
Grota Capitolină - un vast labirint subteran, ascuns sub centrul istoric al Romei / VIDEO
Într-un oraș în care aproape fiecare comoară istorică a fost scoasă la lumină, un vast labirint subteran este o lume încă nedescoperită, care se ascunde sub Colina Capitolină, centrul de odinioară al Romei antice.
omleta cu salata de ridichi jpg
De ce omleta de restaurant are mereu gust mai bun? Secretul nu e doar în ingrediente
Omleta este una dintre cele mai simple rețete din bucătărie, pe care orice amator o poate încerca cu ușurință acasă. Cu toate acestea, mulți observă că ouăle servite în restaurante sau cafenele par întotdeauna mai gustoase și mai fine decât cele preparate în propria bucătărie.
gigi becali eliberat inchisoare jpeg
Gigi Becali este de acord cu șpaga dată de Anastasiu, dar nu cu turnătoria: „Păi, numai drac să fii!”
Fost condamnat în dosarul Valiza, Gigi Becali (67 de ani) s-a luat de fostul vicepremier Dragoș Anastasiu.
IMG 3804 MOV thumbnail png
Dieta minune care o ajută pe Jennifer Lopez să arate atât de bine la de 56 de ani
Jennifer Lopez a uimit cu silueta de invidiat la concertul susținut duminică la București.
senatul romaniei jpeg
Opulență din bani publici, la Senat: butoni cu pietre semiprețioase, eșarfe de mătase, icoane cu foiță de aur și serviete din piele
În plină criză, Senatul a chetuit peste 250.000 de euro pentru achiziția unor obiecte de lux destinate protocolului, precum eșarfe de mătase personalizate, butoni cu pietre semiprețioase sau icoane cu foiță de aur.