Dincolo de reţete

Violeta DINCĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Dincolo de reţete jpeg

Cele mai mari riscuri în bucătărie? Să nu ţi se lege cremele; să nu-ţi crească prăjitura; să pui prea mult usturoi în sos. Nu e un capăt de ţară, nimic ireparabil, rar se poate întîmpla ceva mai grav de-atît. Un refugiu, un loc sigur. Un prezent continuu, în care te poţi ancora. Sufletul casei. Vatra. Focul. Hrana. Viaţa. Căldură, siguranţă, certitudine, reper. Şi Dumnezeu tot într-o bucătărie ne-o fi creat. Din aluat de ţărînă şi lumină. Unii am ieşit poate mai arşi, mai sfărîmicioşi, mai fragili, mai văluriţi, mai îndoiţi de foc, cu forme neregulate... ne-a uitat Dumnezeu în cuptor. A mai pierdut reţete, a mai improvizat, dar sîntem buni. 

Etalează-ţi ingredientele cu grijă pe masă, gustă-le, atinge-le, adulmecă-le – împreună, separat, vezi ce-au să-ţi spună, imaginează-ţi în ce combinaţie ţi-ar putea da tot ce-au mai bun, care pe care l-ar desăvîrşi; cumpăneşte bine. Apoi asumă-ţi decizia, găteşte frenetic, savurează fiecare clipă, nerăbdător să vezi ce iese. Aşa, e lucru sigur că nu vei face greşeli. Nu din cele esenţiale. Tip of the day: găteşte zîmbind!

Nimic nu-i la fel în fiecare zi. Nici cerul, nici vîntul, nici apa, nici pămîntul, nici omul, nici mîncarea. Niciodată aceeaşi, chiar dacă pui exact aceleaşi ingrediente. Ce garanţii ai că iese bun? Pune-ţi sufletu’-n mîncare. Dor, iubire, bucurie, amintire, nostalgie, vis, alint, anticipare, tot ingrediente-s, fiecare. Şi găteşte cum se trăieşte: cu încredere, cu dragoste, fără frică! 

Văd utilitatea drumului drept. Dar liniaritatea nesfîrşită te poate-nnebuni. Şi alunecările, de altfel, au rostul lor. Cele mai spectaculoase reţete s-au născut din greşeli, înlocuiri, modificări realizate din nevoie, lipsuri, sărăcie – compensate de imaginaţie şi entuziasm.

Oriunde-ai fi şi orice-ai face, fii acolo, minte, suflet, trup. Respectă omul şi locul, respectă ce faci. Nu lăsa să-ţi scape prea multe, cu scuza că-s detalii. Totul e important. Găteşte atent, iubitor, responsabil. Respectă ciclul anotimpurilor, mersul lucrurilor aşa cum au fost ele rînduite, fermecător şi imperfect. Aşteaptă primăvara ridichile, ceapa verde şi salata verde mică, fragedă, de grădină. Aşteaptă vara roşiile de grădină, coapte la soare, nu la bec. De ce-ai renunţa la aşa ceva? Doar ca să ai totul acum? Dar cu ce preţ? Pierzi fix satisfacţia pe care-o vînezi cu disperare şi cu tot dinadinsul. Devii imun la o plăcere devenită obişnuinţă. Pierzi exact lucrul după care tînjeşti, somîndu-l să se întrupeze acum, oriunde, oricum. Decît să mănînci iarna o salată nefericită de roşii, cu textură făinoasă şi gust sălciu, mai bine lasă intactă bucuria pe care ţi-o vor aduce roşiile adevărate, zemoase şi parfumate, de vară. Lasă să-ţi fie dor.

Răsfoiesc cu încîntare cărţi vechi de bucate, caiete de reţete; ale mamei, ale soacrei, ale mamelor şi bunicilor prietenilor. Bunica mea n-avea. Nici eu nu mi le scriu. Gătesc efervescent, gătesc pentru azi, cu ingredientele de-acum, pentru oamenii dragi. De cîte ori am vrut să-nvăţ o reţetă, am stat lîngă om să văd cum o face, în loc să-i cer gramaje pe hîrtie. Înlocuieşte fără să stai pe gînduri un ingredient cu altul, pune ce ai, în loc de ceva ce n-ai, nu căuta acul în carul cu fîn. Nu-ţi întoarce lumea pe dos cînd îţi lipseşte un ingredient. Posibilităţile sînt infinite. Toate ingredientele de care ai nevoie există. Depinde ce alegi, cît de dispus eşti să le cauţi, cît timp ai şi ce vrei să găteşti. Există ingrediente necunoscute – dă-le o şansă, îţi pot face mîncarea mai gustoasă şi viaţa mai frumoasă. Sau le poţi lăsa în raft, să le ia alţii mai aventuroşi, iar tu să rămîi cu ceapa, leuşteanul şi cartofii. Din frică. Sau din simplă comoditate.

E evident rostul scrierii reţetelor, îl înţeleg deplin. Doar că nu-s eu cea menită să le scrie. N-am răbdare, nu-mi place, am senzaţia că pierd timp preţios. În care-aş putea găti. Trăi. Greşi. Învăţa. Iubi. Dărui. Cu reţete. Sau fără.

Violeta Dincă este absolventă de Litere, pasionată de gătit şi coproprietară a bistroului Violeta’s Vintage Kitchen (www.violetas.ro). 

Ilustraţia: Lucian MUNTEAN

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Singura specie care...
Ca în faimoasa metaforă a lui Walter Benjamin, în care angelus novus, împins de forțele progresului, zboară înainte cu spatele, privind înapoi...
p 10 YouYube jpg
p 12 WC jpg
În căutarea omului grec
Cine este „omul grec”, acela aflat la originea civilizaţiei europene?
p 13 WC jpg
Omul medieval în ipostaza îndrăgostitului
Putem privi și noi prin lentilele omului medieval? Cred că nu. Dar privirea noastră poate fi îmbogățită de acest om, născut la întîlnirea dintre realitate și ficțiune.
p 14 Hans Holbein, Ambasadorii WC jpg
Savantul umanist al Renașterii
Departe de a fi o ruptură cu tradiția și cultura Renașterii, putem vedea cum revoluția științifică se hrănește din ele.
Mîntuirea biogeografică jpeg
Dulciuri, seriale, rugăciuni
În același timp, „discursul consolator” are, pentru omul zilelor noastre, o problemă de plauzibilitate.
p 10 jpg
Vechea artă a consolării
În timpurile moderne, la finalul secolului al XVIII-lea, treptata secularizare a dus la dispariția literaturii consolatorii, dar nevoia de consolare nu a pierit.
index jpeg 2 webp
Cea mai frumoasă consolare din lume
Și atunci, ce îi rămîne jurnalistului ca alinare? Ce îl ține pe el în mișcare? În existența sa profesională?
Saint Ambrose MET DT3022 jpg
Pretenția alinării universale
Există, desigur, unii creștini care, în fața pierderilor suferite, „dansează“ datorită bucuriei învierii.
index jpeg webp
Cînd consolarea are șanse să devină reală
Pentru a ne redobîndi viața, El nu s-a sfiit să urce pe cruce și să-l trimită la noi pe Mîngîietorul, Duhul (Spiritul) Adevărului.
Consolation of Ariadne MET ap18 42 jpg
Cu c de la căldură și nu doar pentru elefanți și delfini
S-ar putea spune că acceptarea suferinței și înțelegerea faptului că orice trăiește moare aduc consolare în cele mai multe situații.
p 13 jpg
Rețelele consolării. Scurtă incursiune în modul de existență în-durere
Acțiunea de a consola nu înseamnă doar a oferi sprijin emoțional, ci și a conlucra în a crea sau re-crea noi legături.
640px Sorrento buidings jpg
Il Grande Premio di Consolamento…
„Gogu a plecat în lume și a luat cu el și salariile voastre pe cinci luni. Doar știți prin ce a trecut, trebuia să se consoleze și el cu ceva”.
Immanuel Kant  Aquatint silhouette  Wellcome V0003180 jpg
Cît de mult ne pot consola filosofii?
Lecția pe care o putem extrage din schimbul de scrisori între Kant și Maria von Herbert este că filosofii ne pot consola în măsura în care nu vor forța aplicarea în practică a adevărurilor existențiale pe care le descoperă.
5832910afis jpg
În plină stradă
Arta publică din România este prea puțin susținută, reglementată sau mediată, fapt ce relevă porozitatea comprehensiunii și receptării conceptului, zdruncinînd atît semnificația, cît și scopurile artei înseși.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Arta ca exagerare
„În artă, cînd nu știm ce vedem, reacționăm prin exagerare”.
p 10 Guerrilla Girls WC jpg
Eco-activismul și arta
Astfel, activiștii speră că dacă ne pasă de artă suficient de mult încît să vrem să protejăm arta, vom găsi modalități pentru a ne salva planeta.
p 11 WC jpg
Palimpseste temporare
La urma urmei, armele artiștilor și ale activiștilor sînt aceleași, iar salvarea se află în mîinile și în conștiința noastră.
Racism is not patriotism sign in Edison, NJ jpg
Rasismul ca reacție a publicului cinefil
Cert este că, în ultimii ani, mainstream-ul hollywoodian traversează o încercare de emancipare, prin care vrea să se dezică de vechile obiceiuri.
index jpeg 2 webp
Curaj
Cum facem asta? Semnăm petiţiile împotriva persecuţiilor, participăm la proteste. Ne exprimăm. Orice fărîmă contează.
p 13 Ashraf Fayadh YouTube jpg
Cuvintele, mai puternice decît dictatorii
Fiindcă adevărul cuvintelor noastre vorbește despre libertate, pe cînd adevărul cuvintelor dictatorilor vorbește despre frică.
p 14 J K  Rowling jpg
Voldemort pe Twitter?
J.K. Rowling nu este „too big to fail”, dar este „too big to cancel”.
E cool să postești jpeg
Lucrurile bune, trecute cu vederea
Potrivit lui Leibniz, răul există în lume, însă doar relativizîndu-l îl putem transforma într-un instrument prin care putem conștientiza și construi binele, care este, de altfel, singura cale pentru progres.
index jpeg webp
Cum și de ce să găsești partea plină a știrii
ar dacă mai devreme vorbeam despre libertatea jurnaliștilor sau a editorilor de a alege ce știri dau mai departe, nu trebuie să uităm că și publicul are libertatea să aleagă. Important e să aibă de unde alege.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.