Dincoace și dincolo de logică

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Mîntuirea biogeografică jpeg

Ce ne-am face fără certitudini și fără gîlcevile – rodnice, uneori – iscate de ele? Cum am mai dezbate? Pe ce ne-am mai certa? Căci nu în zadar vorbea Kant despre „cearta” gusturilor – ca „certitudini” subiective, care „nu se discută, dar se dispută” – și nu fără temei observa Wittgenstein că „Unde se întîlnesc cu adevărat două principii care nu pot fi reconciliate, acolo fiecare om îl declară pe celălalt nebun și eretic.” (Despre certitudine). „Certitudine” și „ceartă” au, în latină, un ce comun, o natură bătăioasă: certo înseamnă și „cert”, „sigur”, dar și „luptă”, „dispută”, „dezbatere”. Greaca veche oferă pentru „certitudine” doi termeni mai puțin pugnace: asfáleia – „care nu alunecă, stabil, ferm, cert” (opus lui sfalerós – „nesigur, lunecos, înșelător”) – și bebaiótes – „stabilitate, siguranță, certitudine” (din bébaios – „teren ferm, solid, pe care se poate merge”).

 „Singurul lucru cert este că nimic nu e sigur” spunea Pliniu cel Bătrîn în Naturalis Historia. Unica certitudine a lui Descartes era că se îndoiește de orice („mă îndoiesc, deci cuget…”). Pentru Wittgenstein, „O îndoială fără sfîrșit nici măcar nu mai este o îndoială.” (Despre certitudine). Fiecare dintre aceste afirmații se autoanulează, în cele din urmă. La asemenea remarcabile fundături logice au ajuns și Socrate, cu faimosul „singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic”, și cretanul Epimenide, care spunea că „toți cretanii sînt mincinoși”, și mulți alții. Logica nu ne ajută întotdeauna în încercarea de a extrage definiții ultime. Eliberate, într-o primă instanță, de rigorile logicii, dar nu și de scrutinul rațiunii, sînt, după Johannes Volkelt, certitudinile pre-logice ale conștiinței (eul subiectiv) și certitudinile intuitive post-logice (certitudini neverificabile „despre lume și Dumnezeu”). Considerînd că există deopotrivă argumente pro și contra oricărei aserțiuni, scepticismul definește certitudinile ca pe iluzii persistente și întrevede ca unică soluție suspendarea neputincioasei judecăți. Marcel Boll descrie certitudinea prozaic, cu severitate matematică: o simplă „varietate a genului aleatoriu”, o gradație pe scara aleatoriului, de la „imposibil“, via „posibil“, „probabil“, pînă la „cert“ (Les certitudes du hasard).

Dar vastele dezbateri logic-epistemologice despre certitudine pălesc în fața micilor (in)certitudini din viața de zi cu zi: „Știu că sînt sănătos, dar dacă sînt bolnav?”, „Știu că partenerul meu mă iubește, dar dacă mă înșel?”, „Știu că binele învinge, dar dacă…” ș.a.m.d. Acest „știu”, a cărui utilizare (abuzivă, necritică, s-ar putea argumenta) i-ar scoate din minți pe Wittgenstein, pe G.E. Moore și pe mulți alți filozofi analitici, reprezintă, pe alt palier, „certitudinea” care îi ajută pe ceilalți muritori să nu își piardă mințile.

În orice caz, dilema noastră nu este „certitudine sau dubiu”. Preferăm să distingem între îndoiala uzurpatoare, care dezbină și zădărnicește, și dubiul reflexivității, însoțitor al minților alerte și căutătoare; între certitudinea oarbă, nedilematică, ce evacuează orice întrebare, și certitudinea ca teren ferm (bébaios) de pe care dubiul benign, buna reflexivitate pot să își ia zborul.

Cumpărături la ușa ta, ajutor în lupta cu COVID 19, învățare online jpeg
Educația între două crize
Pandemia a fost, pentru sistemele de educație, un adevărat cataclism care a scos la iveală, fără cosmetizare, situația dramatică a educației.
E cool să postești jpeg
Starea firească a lucrurilor
Nu doar cei doi ani de pandemie au erodat relațiile de încredere, ci, mai nou, și războiul din Ucraina, dezbinarea ideologică împărțind lumea în două tabere.
p 10 Alexis de Tocqueville WC jpg
O necesară, dar dificilă „înrădăcinare“ democratică
Istoricismul democratic este unul dintre cei mai redutabili inamici interni ai democrației.
p 1 jpg
E normal să fim normali?
Tinerilor de azi trebuie să le spunem „Zîmbiți – mîine va fi mai rău!“.
Construction workers in Iran 04 jpg
Diviziunea anomică
Viața socială nu înseamnă doar armonie perfectă, iar rolul solidarității nu este de a suprima competiția, ci doar de a o modera.
p 12 sus jpg jpg
Normalitatea și tulburarea
Traumă este orice eveniment pe care eul nostru îl gestionează cu dificultate sau pe care pur și simplu nu îl poate gestiona.
p 13 sus jpg
Cine mai vrea să meargă la birou?
Pînă la începutul pandemiei, îmi petreceam cam trei ore pe zi făcînd naveta. Asta însemna cam 16 ore pe săptămînă, cît încă două zile de muncă.
646x404 jpg
Impactul pandemiei asupra educației
Închiderea școlilor și pandemia de COVID-19 au avut consecințe negative atît asupra progresului educațional al copiilor, cît și asupra sănătății emoționale a acestora și, mai mult, asupra siguranței lor online.
Bătălia cu giganții jpeg
Iluzii, dezamăgiri și orgolii rănite
În acest Dosar antinostalgic ne-am propus să analizăm această istorie a iluziilor, dezamăgirilor și orgoliilor rănite la trei decenii (și ceva) după prăbușirea imperiului sovietic.
Urma să fie cea de A Treia Romă, dar a rezultat cel de Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice jpeg
Urma să fie cea de-A Treia Romă, dar a rezultat cel de-Al Patrulea Reich – despre logica (și moștenirea) Uniunii Sovietice
URSS a fost simultan o negare (a fostei elitei politice, pe care a eradicat-o acasă și în țările subjugate), dar încă și mai mult o prelungire (geopolitic vorbind) a vechiului Imperiu Țarist.
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă jpeg
Vladimir Putin și noua identitate imperială rusă
Cum se face că o naţiune capabilă să genereze o cultură atît de puternică e incapabilă să genereze o politică raţională?
Povești de familie jpeg
Povești de familie
Prin mărturiile familiei, am cunoscut prima fațetă a URSS-ului. A doua fațetă am descoperit-o prin cercetare și jurnalism.
Fantomele Imperiului jpeg
Fantomele Imperiului
Aceleași uniforme, aceeași atitudine menită să intimideze, aceeași impasibilitate a celui care exercită autoritatea.
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă tampon între (fosta) URSS și NATO jpeg
Ce logică are războiul? – Ucraina ca zonă-tampon între (fosta) URSS și NATO
În prezent, Ucraina este într-adevăr o zonă gri, între Rusia și NATO, sau între Rusia și lumea occidentală, un teritoriu unde se dă lupta principală între sisteme de valori.
„Comunismul pătrunde în societate precum cancerul într un corp“ – interviu cu Thierry WOLTON jpeg
Putin, un orfan al comunismului – trei întrebări pentru Thierry WOLTON
„Pentru Putin, Marele Război pentru Apărarea Patriei a asigurat prestigiul URSS în secolul XX și, prin urmare, al Rusiei.”
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV jpeg
„Ce se întîmplă acum în Ucraina este rezultatul indiferenței politice a Europei” – interviu cu Andrei KURKOV
„Pentru țări precum Polonia, România, Slovacia, războiul va continua să fie o știre pentru că se întîmplă chiar la granițele lor.“
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Europa arădeană
Frumosul municipiu de pe malul Mureșului a devenit în mod natural capitala conferințelor noastre.
Criza ideologică și realinierea politică jpeg
Criza ideologică și realinierea politică
Există indiscutabil o relaţie între fenomenul ideologic şi fenomenul transformărilor sociale.
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană jpeg
Libertatea și inamicii ei – o privire europeană
Prima observaţie pe care aş face-o este că nu trebuie să căutăm noutatea cu orice preţ.
Sinuciderea celei de a treia Rome jpeg
Sinuciderea celei de-a treia Rome
În secolul al XVII-lea, în următoarele ocurenţe ale formulei „Moscova, a treia Romă”, sesizăm o inversare a raportului dintre Biserică și imperiu.
Kundera după Kundera  Tragedia Europei Centrale? jpeg
Kundera după Kundera. Tragedia Europei Centrale?
Cum ar suna azi, în Ungaria, acel strigăt din 1956? Vă puteţi închipui?
Europa politică vs Europa geopolitică jpeg
Europa politică vs Europa geopolitică
Încercarea Europei Centrale de a-și găsi o identitate politică undeva între Germania şi Rusia a fost şi continuă să fie sortită eşecului.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cum e azi, cum era odată
Regresul nu poate exista decît în condițiile în care credem că există și progres.
Există regres în istorie? jpeg
Există regres în istorie?
Nimeni nu ne poate garanta că mîine va fi mai bun decît azi sau decît ieri.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.