din "Ministerial Code", Marea Britanie, 2005

Publicat în Dilema Veche nr. 98 din 1 Dec 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

* Este responsabilitatea personală a fiecărui ministru să decidă dacă şi ce acţiune este necesară pentru a evita un conflict de interese sau percepţia unui conflict de interese şi să justifice respectiva acţiune, dacă este cazul, în Parlament. Cînd decizia este dificilă sau dacă există dubii, chestiunea poate fi adusă în atenţia premierului. Dar în ultimă instanţă, este responsabilitatea individuală a fiecărui ministru să îşi organizeze viaţa privată de o asemenea manieră încît să evite criticile, iar decizia finală le aparţine. * Miniştrii nu trebuie să ceară funcţionarilor publici să participe sau să ia parte la conferinţe de partid sau la alte întîlniri politice ale oricărui partid. În calitatea lor oficială, funcţionarii nu trebuie să accepte invitaţii la evenimente organizate de partide, cu excepţia cazului în care prezenţa lor e necesară pentru a duce la îndeplinire îndatoriri oficiale care n-au legătură cu obiectul evenimentului. Excepţie de la această regulă pot face consilierii speciali care, în condiţiile prevăzute de contractele de muncă, pot participa la întîlniri de partid, inclusiv conferinţele anuale ale partidelor (dar nu pot ţine discursuri la aceste conferinţe) şi trebuie să menţină legătura cu membrii de partid. * Miniştrii ar trebui să aibă grijă să nu fie asociaţi cu organizaţii non-publice ale căror obiective ar putea, în orice măsură, să intre în conflict cu politicile guvernamentale şi ar putea da naştere unui conflict de interese. De aceea, în mod normal, nu ar trebui să accepte invitaţii de a patrona sau de a susţine orice fel grupuri de presiune sau organizaţii dependente total sau parţial de fonduri guvernamentale. În mod normal, aceste obiecţii nu se aplică pentru implicarea unui ministru în acte de caritate, dar miniştrii ar trebui să aibă grijă ca în orice activitate de strîngere de fonduri să nu se plaseze, sau să nu pară că s-ar plasa, într-o situaţie de obligaţie faţă de cei la care fac apel (de aceea, nu ar trebui în mod normal să abordeze direct persoane sau companii în acest scop). Cînd există ezitări, prim-ministrul trebuie consultat înainte ca un ministru să accepte asocierea cu asemenea organizaţii.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
„Nu ne mai facem bine”
Și eu am propria mea curiozitate, așa că încerc să aflu ce s-a schimbat aici, din perspectiva lor, este una dintre principalele teme de discuție.
p 10 jpg
România era țara mea bună, dar vitregă
Astăzi consider că România e țara în care mă pot întoarce cînd doresc, e „cartierul vecin”.
Palatul Culturii Iasi   Aerial jpg
Iași, mon amour contrarié
Iașiul îmi pare un cameleon. Apar întruna terase noi și e tonifiant. Vara asta am mîncat într-un gastrobar cu specific andaluz, cu o veselă aleasă cu gust, cu prețuri rezonabile și porții mărișoare.
640px Parliament 704254 jpg
Stai, cum adică avem o imagine bunicică la Bruxelles?!
Dar cum adică „nu creăm probleme” la Bruxelles, dacă în România sînt atîtea probleme? E simplu, grijile Bruxelles-ului sînt altele decît ale noastre.
p 12 WC jpg
Cum văd eu România? După 15 ani și de la 3.500 de kilometri distanță?
În cele cîteva limbi de circulație pe care le înțeleg, nu găsesc un sinonim în valoare absolută al cuvîntului „omenie”. Poate în el rezidă, totuși, logica speranței.
Bjc cv cs foto 089 jpg
Secretul stă la primărie
În România, m-am ocupat, vrînd-nevrînd, cu colecționarea de faze și impresii, să le spun ilustrate.
p 13 sus jpg
Cînd trăiești între aici și acolo
Am început, timid, să ies în afara granițelor, întrebîndu-mă deseori cum ar fi viața mea în altă parte, în momentul în care nimic nu mă mai reținea în România.
Page 428 Captured Romanians transported away (12239755986) jpg
Trei neîntoarceri
România are acum un chip ponosit, în tușe de gri și negru. Dar e OK pentru că e o Românie exterioară, din afara ta, e un context din care ai scăpat. High five.
Romania Parliament at night jpg
Sedarea românilor
n reacție, nu puțini români refuză calmarea și emigrează, seduși de melodia sirenelor potrivit cărora „în România, asta e!”, totul a „rămas la fel”.
Scriitorii, rudele mele maghiare jpeg
Tribunalul Poporului
Vedem asta în fiecare zi: nimic din ceea ce se postează nu rămîne necorectat, necontestat, nejudecat, nesancționat. Mai devreme sau mai tîrziu – ca să fac o parafrază – fiecare are parte de cincisprezece minute de judecată publică.
p 10 jpg
Critica publică în online: virtuți și vicii
Am observat, de asemenea, și cum platometre digitale au fost utilizate pentru a instiga la ură, dispreț și sexism, pentru a delegitima această mișcare și a decredibiliza victimele violenței de gen.
p 11 Ostrakon WC jpg
Ostracizarea online ca dilemă liberală
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de pericolul pe care apelul la ostracizarea online îl deschide, ținînd cont de stimulentele pe care viața în mediul online ni le oferă în conjuncție cu impactul pe care emoțiile morale îl au la adresa modului în care interacționăm cu ceilalți
640px The Two Gossips (Les Deux Commères) MET DP808826 jpg
Gura satului global
Gura satului global nu este diferită de gura satului tradițional decît prin instrumentele sale.
640px Cyber bullying 122156 960 720 jpg
Cel fără de păcat – o sursă idiopatică?
Realitatea socială poate fi remarcabilă datorită ansamblului de creiere umane adunate pentru a influența evoluția societății în bine, și aici avem nevoie de etică – în lipsa acesteia, realitatea se poate transforma în factori și actori sociali maligni.
John George Brown The Bully of the Neighborhood jpg
Și cu copiii ce facem? Intruziune, expunere, violență, anulare
Spațiul virtual a căpătat dimensiuni tot mai mari în viața copiilor, marea lor majoritate preferînd o interacțiune mediată de un dispozitiv uneia reale.
p 14 sus jpg
J’accuse! Indignarea morală și ostracizarea digitală
Nu e mare lucru să ne gîndim mai mult înainte de a (re)acționa, cum nu e nici prea mare efortul de a încerca să vedem lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, dincolo de interesele noastre imediate.
p 21 jpg
Linșajul contemporan
Strămoșii noștri nu aveau lideri, judecători sau poliție, dar aveau mijloace pentru a răspunde celor care încălcau normele sociale de a respecta autonomia celorlalți sau de a contribui în mod echitabil la bunăstarea socială
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce rol mai au valorile?
Am aflat că valorile sînt cele care ne dau un sens, iar acest lucru ne face să fim perseverenți și să depășim obstacolele.
p 10 sus jpg
Dihotomia fapte/valori a fost greşit înţeleasă
Valorile sînt ingredientele indispensabile ale realităţii sociale.
Elevi jpg
StateLibQld 2 198959 Planting a tree for Arbor Day at Ban Ban Springs State School, 1920 jpg
Tot ceea ce vreau să fiu
„Prietenia înseamnă să împarți punga de chips-uri cu celălalt.”
p 12 sus jpg
Mesajul corect
Într-o clinică de toxicomani e barometrul cel mai fidel al suferinței unei societăți.
640px Islamic   Garden Scene   1987 360 4   Art Institute of Chicago jpg
Valori, virtuți, viață în islam
Societățile musulmane sînt puternic condiționate de tradiții.
Social Media and Technology jpg
Social media și tribalizarea valorică
Viața noastră socială nu arată întotdeauna precum fluxul nostru de pe rețelele sociale.

Adevarul.ro

Alexandru Muraru
Muraru: „Există informații că îndeletnicirile lui Bălășoiu erau cunoscute”. Ce spune despre excluderea deputatului
Muraru a transmis că PSD datorează explicații privind scandalul sexual în care este implicat deputatul exclus din partid, afirmând că există informații potrivit cărora „îndeletnicirile” lui erau cunoscute.
Declaraţii Nicolae Ciucă - reducere cost combustibili - 23 iun 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ciucă: România este pregătită să joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei
Premierul a declarat, cu ocazia lansării interconectorului Grecia-Bulgaria, că România este pregătită să își asume rolul de partener de încredere privind securitatea energetică a Europei.
scoala dimaci (1) jpg
Muzeu al răchitei, deținuților politic și colectivizării într-o școală rămasă fără elevi
Clădirea unei școli din Vrancea rămasă fără elevi va fi reabilitată până la sfârșitul anului și se dorește a fi reprezentativă pentru comunitatea din Suraia, unde împletitul răchitei a fost o activitate de pe urma căreia au trăit cei mai mulți localnici.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.