Din istoria unei benzi desenate

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
Din istoria unei benzi desenate png

Calvin şi Hobbes este o bandă desenată, creată de ilustratorul american Bill Watterson în 1985. Povestea îi are în centru pe Calvin, un copil precoce, neastîmpărat şi aventuros, şi pe animalul său de pluş, sardonicul tigrul Hobbes. Numele celor doi vin de la John Calvin (un teolog francez din perioada Reformei Franceze din secolul al XVI-lea) şi Thomas Hobbes (reprezentant al filozofiei politice din Anglia secolului al XVII-lea). Acţiunea are loc în Statele Unite, în vremurile actuale, într-o zonă urbană nespecificată, şi vizează atît călătoriile imaginare pe care Calvin le face împreună cu tigrul său de pluş, Hobbes, cît şi prietenia dintre cei doi, analizînd totodată şi relaţiile din lumea reală pe care Calvin le are cu familia şi cu colegii săi de clasă.

Natura duală a lui Hobbes este unul dintre laitmotivele acestei benzi desenate. Deşi pentru restul personajelor nu este decît o jucărie de pluş, pentru Calvin, Hobbes este un tigru real şi antropomorf. Povestea benzii desenate nu menţionează nume de personaje politice, dar explorează domenii precum mediul, educaţia de stat, dilemele morale şi punctele slabe ale sondajelor de opinie.

Seria Calvin şi Hobbes a atins culmea succesului, fiind difuzată în peste 2400 de ziare din lumea întreagă; chiar şi după încheiere, în 2010, de exemplu, a fost reluată şi redifuzată în mai bine de 50 de ţări.

Pînă în prezent, în toată lumea, au fost vîndute mai mult de 45 de milioane de copii ale celor 18 cărţi de benzi desenate Calvin şi Hobbes. (wikipedia.org)
 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

image png
Peste 100 de răniţi în Malaezia, după explozia unui gazoduct. „A fost un haos total”
Peste 100 de persoane au fost rănite marţi în urma unei scurgeri de gaze naturale în Malaezia care a provocat un incendiu uriaş, anunţă autorităţile.
banner stefan von kroch jpg
Drona cu rază lungă de acțiune a Ucrainei Foto Slava  X jpg
Lecția ucraineană pentru armatele europene: „Războiul cu o superputere fără să ai superioritate aeriană și flotă”
„Mulțumită industriei de apărare, Ucraina este pe cale să devină unul dintre principalii contributori globali la securitate și un jucător foarte puternic pe piața mondială a armelor și tehnologiilor de apărare”, spunea președintele ucrainean Volodimir Zelenski în luna octombrie.
banner Laura Lavric jpg
Laura Lavric le bate obrazul guvernanților care au băgat țara în sărăcie: „Calici mor!” Cât are pensie: „300 de lei costă medicamentele”
Laura Lavric dă de pământ cu politicienii: „Calici mor!” Cât are pensie, după o viață închinată scenei?
imigranti deportati El Salvador, captura video jpg
Încă o gafă a administrației Trump. Bărbat deportat din greșeală într-o închisoare temută din El Salvador
O nouă gafă a echipei administrative a lui Donald Trump a fost raportată de The Athlantic, acelaşi ziar care a dezvăluit şi breşa de securitate, atunci când un jurnalist a fost inclus pe un grup privat de discuţii privind atacul asupra grupării Houthi din Yemen.
luigi mangione gettyimages jpg
Procurorii americani cer pedeapsa cu moartea pentru ucigașul directorului United Healthcare
Procurorii SUA vor cere pedeapsa cu moartea în cazul lui Luigi Mangione, bărbatul acuzat că l-a ucis pe Brian Thompson, directorul executiv al UnitedHealthcare.
ANAF FB ANAF jpg
ANAF a luat în vizor mii de români. Cine sunt cei vizați: „Vor fi inițiate verificări fiscale”
ANAF a luat în vizor mii de români. Cine sunt cei vizați: „Vor fi inițiate verificări fiscale”.
cat de mult trebuie sa dormim, foto shutterstock jpg
Câte ore trebuie să dormim, de fapt, în fiecare zi. Motivul pentru care femeile au nevoie de mai multă odihnă decât bărbații
Te-ai trezit vreodată obosit, chiar și după o noapte întreagă de somn? Fiecare persoană are un necesar diferit de odihnă, iar acesta nu depinde doar de numărul de ore dormite, ci și de calitatea somnului.
consiliul judetean vrancea jpeg
Județul unde administrația înfiinţează propria societate de servicii pentru a-și moderniza infrastructura
Consiliul Judeţean Vrancea va înființa o societate care îşi propune să rezolve problemele legate de întreţinerea drumurilor judeţene, administrarea bazinului de înot şi valorificarea unor clădiri publice abandonate.